Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Győr 550 milliót vár az adóemeléstől

A győri önkormányzat – 2003 óta először – hozzányúlna az építményadó mértékéhez. A tarifa 700-ról 900 forintra nőne 2013 januárjától.
A győri önkormányzat 2013. január 1-jétől négyzetméterenként 200 forinttal felemeli az építményadót – mondta Simon Róbert Balázs pénz- és adóügyekért felelős alpolgármester tegnap sajtótájékoztatón, a korai bejelentést azzal indokolva, hogy a vállalkozásoknak legyen idejük felkészülni a változásra. A politikus hangsúlyozta, hogy az adó mértéke 2003 óta változatlan.

Építményadóként jelenleg négyzetméterenként 700 forintot kell fizetni a városban. Mentességet élveznek a lakóingatlanok, ha azokat nem üzletnek használják. A garázsok tarifája 200, a hétvégi házaké 300 forint/négyzetméter. Az alpolgármester hozzátette: 2013-tól a mentesség köre változatlan marad, az emelés pedig a garázsokat és a hétvégi házakat nem érinti.

A megyeszékhelynek tavaly minden nyolcadik helyiadó-forintja származott az építményadóból. Az ebből az adónemből befolyt bevétel 2008-ban 1 milliárd 539 millió, 2009-ben 1 milliárd 691 millió, 2010-ben pedig 1 milliárd 910 millió forint volt. Az idei terv 1 milliárd 950 millió forint. A növekmény néhány új ipari és kereskedelmi-szolgáltató épület átadásának köszönhető, amit mutat, hogy az adóalanyok száma a három évvel ezelőtti 15.361-ről mostanra 15.485-re, az adótárgyaké 17.945-ről 19.225-re nőtt. A pénz 95 százalékát egyébként vállalkozások, 5 százalékát magánszemélyek fizetik be.

A megyei jogú városok közül idén Győr vetette ki a második legnagyobb összegű építményadót Miskolc után, Debrecen, Szeged, Nyíregyháza, Pécs és Veszprém előtt. (Sopron 779 millió forintos összeggel 13. a listán.) Annak ellenére igaz ez, hogy a győri adómérték csak a középmezőnybe tartozik mind a magánszemélyeket, mind a vállalkozásokat illetően. A jelenlegi 700 forint/négyzetméter a lehetséges 1580 forintnak a 43 százaléka.

„A helyi adóbevételek szerepe a jövőben az önkormányzat költségvetésében még inkább felértékelődik és a saját bevételek egyre tekintélyesebb hányadát biztosítja. Az intézkedés a város pénzügyi egyensúlyának fenntartása, gazdasági biztonságának megtartása érdekében szükséges" – indokolta Simon Róbert Balázs a tervezett adóemelést. Jelezte, hogy a városvezetés abban bízik, hogy jövőre a győri vállalkozások eredményessége tovább javul és 2013-tól érzékelhető lesz a gazdasági növekedés.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az adóemelésből – amely az adóalanyok mintegy harmadát érinti csak – 550 millió forint pluszbevétel származhat. A javaslatról szóló előterjesztésről december 16-án dönt a győri közgyűlés.

Olvasóink írták

 • 1. Primax 2011. december 01. 09:49
  „Nem jó ez a "garázsadó" elnevezés.
  Több garázs is van ott, ahol lakom, szépen sorban, egymás mellett...teljesen egyformák. Mind saját tulajdonú, saját tulajdonú területen.
  Én fizetek "garázsadót", mert van a nevemen autó. Akinek nincs saját tulajdonú gépjárműve, pl. végleg eladja, vagy eladja és az újonnan vettet a máshol lakó nagyi nevére íratja, - és ezt bejelenti az illetékes hivatalban - annak nem kell fizetnie...és : az "üres" garázsát - ha akarja - jó pénzért kiad(hat)ja. Sokan ezt csinálják. Évente mínusz 5.000,- Ft helyett máris cca. 150.000,- Ft-nál vannak...
  Nem tőlük irigylem, csak jelzem :
  Nem garázsadót fizetünk, hanem "van-e a nevemen gépjármű ?" nevű adót...:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvasói kérdés: zavaró a kocsmazaj

Abdán a Hunyadi utcában hat háztartás többször adott be panaszt az önkormányzathoz a közeli kocsma… Tovább olvasom