Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

GYÖMÖRE - Ilyenek vagyunk: Ötven kilométerről látszik a templom

Folyamatosan fejlődik, békés, barátságos és szerethető. Így jellemezte Nagy Beáta polgármester Gyömörét, amit most az „Ilyenek vagyunk" kampányunk keretében be is mutatunk önöknek.
Sok a Tóth és a Horváth, de senki sem tót és horvát Gyömörén. Ezért szinte mindenkinek ragadványneve van, hogy tudják, kiről van szó éppen egy adott beszélgetésben. Ünnepelnek, ha kotlik (forr) a finom bor.

Venyigét is égetnek minden évben, ezzel a szellemek segítségét kérik a minél jobb szőlőterméshez, amit egy olyan hegyen termesztenek, ami még csak nem is lejt. Egy monda szerint lehetetlen eltéveszteni a falut, már 50 kilométerről látszik a gyömörei templomtorony. A nemzeti ünnep alkalmával pedig nemcsak kokárdát tűznek a helyiek, hanem fáklyát is ragadnak és fel is vonulnak. A gyermekek hagyományt őriznek, de ha a fiúknak azt mondják, Bozsik Gyula, mindenki tudja, hogy kiről van szó, mert nagyon sok fiú és lány focizik a Bozsik-programban.

Nagyobb méretért katt a plakátra!
Nagyobb méretért katt a plakátra!


Néhány azokból a jellemzőkből, amelyeket a helyiek gyűjtöttek Gyömöréről. Lelkes ötletelésbe kezdett mindenki, amikor megtudta, hogy a térség településeit bemutató kampányt indít a Kisalföld. Nagy
Beáta polgármester azt is szeretné, ha a községben kint lenne majd az elkészült plakát.

– Kiváló kezdeményezés a kampány, sokan szinte semmit sem tudnak akár a szomszédjukban található településről sem. Érdeklődve figyelem én is az újságban, melyik községről mit írnak. Próbáltunk olyan dolgokra rávilágítani, amelyek valóban egyediek és csak Gyömörére vonatkoznak. A legelső, ami szinte mindenkinek eszébe jutott, a templomunkkal kapcsolatos szóbeszéd. Külön érdekessége a falunak a szőlőhegy, mert ez nem hegy, de még csak nem is domb: ahogy több embernek is beceneve van a faluban, vannak olyan helyek, amelyek szintén kaptak. Nagy segítséget adott az ötletek begyűjtésénél Kovács Sándor, aki a helyi szőlősgazdák képviselője. Neki külön szeretném megköszönni a munkát – mondta Nagy Beáta, aki szerint olyan elemeket láthatnak az érdeklődők a plakáton, amelyekre méltán büszke lehet a település, így az idén felavatott címerre is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agilityversenyt rendeznek Győrzámolyon

Első alkalommal rendezi meg a Dunántúl Agility Kupát az A-Team győri agilitycsapat a győrzámolyi… Tovább olvasom