Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Gyertyák az áldozatokért Tényőn

Több mint kétszázan gyújtották meg az emlékezés lángjait szerdán este Tényőn, így róva le kegyeletüket a hétfőn történt családi dráma áldozatai előtt.

A rendőrség szerdán befejezte a helyszínelést, most a kiértékelő munka következik, hogy a részletek kiderülhessenek. Úgy tudjuk, a férj pszichológusnál járt magánrendelésen.


Értük is szólt a harang

A Tényőn tartott csendes megemlékezés kezdete, azaz este 7 óra előtt már jóval gyülekeztek az emberek a falu temploma előtti téren, hogy leróják kegyeletüket a hétfőn történt családi dráma áldozatai előtt. A templomlépcsőn egyre több mécses lángja remegett a szélben, amikor megszólalt az esti harangszó, ami most az áldozatokért is szólt. A harang elnémultával is mély csendben, lehajtott fejjel tisztelegtek a falubeliek. Tényőről Győrbe költözöttek is többen érezték úgy, ott a helyük, mert odaköti őket a közösség.

Sokan gyújtották meg az emlékezés lángját tegnap este a tényői templomnál, így róva le kegyeletüket a családi dráma áldozatai előtt. Fotó: H. Baranyai
Sokan gyújtották meg az emlékezés lángját szerdán este a tényői templomnál, így róva le kegyeletüket a családi dráma áldozatai előtt. Fotó: H. Baranyai


 
Békés település

A csendes megemlékezés egyik szervezője, Sulyok Krisztián elmondta: sokkoló volt az, ami falujukban történt. – Ezt a békés falut nagyon megviselte a tragédia. Egy csendes megemlékezésben gondolkodtunk. Tényő békés, nyugalmas település, kisebb dolgoktól eltekintve nem volt bűnözés se a településen, s most az elmúlt évtized legmegrázóbb bűncselekménye történt itt.

Negyedik éve lakik a faluban feleségével és három gyermekével Fehér Szabolcs, aki a béke szigetének nevezte Tényőt. – Mindannyiunkat megrázott az eset. Nyilván először a félelem érzése uralkodott el rajtunk, hogy ilyen megtörténhetett a közelünkben. Majd amikor értesültünk a fejleményekről, döbbenet lett úrrá az embereken  – gondolkodott el Fehér Szabolcs.

Büszke falujára Krenács Zoltánné, hogy az emberek így összetartanak és sokan vettek részt a megemlékezésen. – Együtt érzünk az egész családdal, a rokonsággal, annak ellenére, hogy személyesen nem nagyon tartottunk kapcsolatot velük, nem vettek részt Tényő életében. Mégis mindenkit megviselt, mert mi egy kis közösség vagyunk, ahol tisztelik, becsülik az emberek egymást. Az élet megy tovább, de ami történt, egy életre ˝megrázza˝ a falut és örök, rossz emlék marad.


Kiértékelés következik

A rendőrség szerdán befejezte a helyszínelést, most hosszú hónapokig tartó kiértékelő munka következik, hogy a szörnyű dráma minden részletére fény derüljön.

Az előtérben lévő kanapén ülő feleséget ölte meg először a férj, majd a  külön szobában tartózkodó gyerekeket – a nyomok alapján ez valószínűsíthető - mondta Károlyi Zoltán alezredes.
A keddi rendőrségi sajtótájékoztatón Szabadfi Árpád  megyei főkapitány hangsúlyozta, több hónapos munka vár még a rendőrökre. Többek között rekonstruálniuk kell a történteket, és szakértők bevonásával próbálnak magyarázatot keresni, okot találni arra, hogy mi válthatta ki a férjből a szörnyű tettet.

Károlyi Zoltán alezredes, megyei bűnügyi osztályvezető  szerdán elmondta, rövidesen átadják a házat a hozzátartozóknak.

– Kedden a nyomrögzítést befejeztük, s a gyilkosság vélhető sorrendjét is megállapítottuk. A rögzített nyomokból és az anyagmaradványokból azt lehet valószínűsíteni, hogy az előtérben lévő kanapén ülő feleséget ölte meg először a férj, majd a  külön szobában tartózkodó gyerekeket. Ezután húzta őket egy helyre – tudtuk meg Károlyi Zoltántól.

Az alezredes elmondta, hogy nagyon sok helyről vettek vérmintát, s az azokból azonosítható DNS-nyomok alapján a kirendelt szakértő pontosítani tudja, ki hol tartózkodott, hol érte a végzetes bántalmazás.
  
A templomlépcsőn közel kétszáz mécsest gyújtottak meg az áldozatokra emlékezők. Fotó: H. Baranyai
A templomlépcsőn közel kétszáz mécsest gyújtottak meg az áldozatokra emlékezők. Fotó: H. Baranyai


Nem pszichiáternél
, hanem pszichológusnál járt a férj – derült ki szerda délelőtt. A közvélemény számára ez kevés jelentőséggel bír, de azért van egy fontos differencia – dr. Feller Gábort, a Petz Aladár megyei kórház pszichiáter főorvosát kérdeztük erről. A különbség az, hogy  a pszichiáter szakorvosként írhat fel gyógyszert,  a bölcsész végzettségű pszichológus nem. Ez azt is jelentheti: az apa nem szedett gyógyszert a valószínűsíthető pszichés problémáira. 

Ha egy pszichológus az ÁNTSZ-től engedélyt kap magánpraxis nyitására, az azt is jelenti, hogy ha gyógyszerrel nem is, de más terápiás eszközökkel (általában beszélgetéssel) segíthet. A felelőssége is ugyanúgy kiterjed arra, hogy ha veszélyeztetett állapotot észlel, akkor őt szakorvoshoz  kell irányítani, aki majd dönt arról, szükség van-e klinikai (kórházi) kezelésre is.

Úgy tudjuk, a férfi a pszichológushoz kétszer egyedül ment el, harmadszorra a felesége is elkísérte.
Kedden a nyomozó hatóság közölte, a vélhetően kiterjesztett öngyilkosságot elkövető apa álmatlanság, hipochondria és depressziós tünetekkel többször  járt egy magánrendelésen. A pszichológust a rendőrség meg is hallgatta, de kilétét nem tárja fel a sajtó előtt. Úgy tudjuk, a férfi a pszichológushoz kétszer egyedül ment el, harmadszorra a felesége is elkísérte. Ekkor már úgy érezték,  a terápiára nincs szükség. Mindezt nem erősítette meg Károlyi Zoltán alezredes, megyei bűnügyi osztályvezető.

A családhoz közeli források eközben alátámasztani látszanak a ˝klasszikus˝ stádiumokat, amelyekről dr. Feller   mint a kiterjesztett öngyilkossághoz vezető út lépcsőfokairól beszélt. A fiatalember –  visszatekintve – valóban még zárkózottabb lett, munkájában talán kicsit lassabban haladt, s egyre szűkült a kör is, amely foglalkoztatta.

Olvasóink írták

  • 1. Marcalváros 2010. március 23. 15:18
    „Nyugodjanak békében!

    Mi is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisfaludy Napok győztesei

Tét - A Kisfaludy Károly Általános Művelődési Központban 18. alkalommal tartották meg a kulturális… Tovább olvasom