Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 15°C

Gránáttal kopogtattak a polgármesternél - videó

Polgármester úr, nézze, mit találtunk – így kereste meg hétfő délután Kovács Józsefet, Tápszentmiklós első emberét egy helyi házaspár.
„Kopogtattak, egy nejlontáskával álltak a kapuban" – így kezdődött a tápszentmiklósi történet, amelyről hétfő este nem túlzás, az egész település azt találgatta, mi lehet. Kovács József polgármestertől most megtudják: „Az ismerős házaspár, a helyi Kaufmannnék elmondták, hogy a kertben dolgoztak, amikor meglátták a Lázi út mellett, az árokban ezt a gránátot. Nem tudták, mit tegyenek, jót akartak, mert attól tartottak, hogy egy fűnyíró rámehet, ne adja ég, a gyerekek, akik iskolába mennek, megtalálják. Szóval behozták nekem egy táskában. Belenéztem, s bizony kicsúszott a számon: hát miért ide hoztátok? Kitettem a ház elé, az udvarban, az ott lévő kis vendéglőmben ugyanis vagy tízen tartózkodtak akkor, ők is veszélybe kerülhettek volna."
A válasz az volt, hogy a polgármester mint hivatalos személy volt az első gondolatuk. Kovács József ezt követően értesítette a rendőrséget, amely két járőrt a helyszínre küldött. A táskában talált „valami" kézigránátnak tűnt, ezért vödörrel letakarták, a helyszínt biztosították és szóltak a tűzszerészeknek. Egy ideig senki nem hagyhatta el a helyszínt, ami azt jelentette, hogy a vendéglőben tartózkodók is egyet tehettek: ittak az ijedségre.

A tűzszerészek este vitték el a helyszínről a kézigránátot, amit a falu határában azonnal megsemmisítettek.
A tűzszerészek este vitték el a helyszínről a kézigránátot, amit a falu határában azonnal megsemmisítettek.

A tűzszerészek este nyolc óra előtt értek ki Tápszentmiklósra, a gránátot biztonságban elszállították a helyszínről. Szinte percre pontosan nyolc órakor aztán a község határában – vélhetően a kavicsbányánál – felrobbantották. A faluban hallani lehetett a robbanást.
Kaufmann Lajosné, aki a gránátot megtalálta, azt mondta, mostantól óvatosabban dolgoznak a kertjükben: „Húsz éve gondozzuk ezt a részt, soha nem fordult meg a fejünkben, hogy ilyen megtörténhet. Arra tippelünk, hogy télen, amikor sok fát, bokrot az árkokban kivágtak, akkor fordíthatta ki a földből egy markoló a gránátot. Én még soha nem láttam ilyet, a férjem azonban, aki volt katona, rögtön mondta: ez kézigránát. Vége van szerencsére, nem történt baj, de izgalmasra sikeredett a hétfő esténk…"

Olvasóink írták

 • 6. juhit 2013. május 08. 10:25
  „Hát nézd, mint minden anyag, ez is tönkre megy egy idő után, ha sokat van a szabadban, ázik, fagy, olvad, stb. Aztán nehogy szemre meg lehessen állapítani, hogy milyen állapotban van a gránát belső része.... Mert ugye Tápszentmiklóson sok tűzszerész lakik, ugye? Most attól hogy valaki volt katona, és látott ilyent meg talán még dobott is, attól még nem lesz röntgenszemű tűzszerész.

  Nem lett volna veszélytelenebb otthagyni ahol van? Kihívni a rendőrséget, azok meg hívták volna a tűzszerészeket.
  Nem is értem, hogy miért kellett bevinni a polgármesternek egy szatyorban, számomra ez kicsit nonszensz.
  Na de mindegy is, az a szerencse, hogy nem robbant fel.”
 • 5. bogabo 2013. május 08. 00:07
  „juhit, te hol olvastad, hogy ez egy élesített gránát volt? biztosítva meg miért is ne cipelhetnéd.. ? elvégre ez a rendeltetése..”
 • 4. juhit 2013. május 07. 21:56
  „Állampógár!

  Igazad van, szerintem sem kell tőle váltófrászt kapni. Azért egy 88-as lövedék az már veszélyes, ha egy olyan felrobban, akkor egy nagy kráter lesz helyetted. Ha ez a kis kézigránát robban fel, akkor csak egy, vagy több végtagod szakad le, esetleg a belső szerveid veszthetik el helyi identitásukat, vagy ugyanez történhet a melletted lévővel(lévőkkel) is.

  A Te hozzáértéseddel és tapasztalatoddal inkább jelentkezz aknamentesítőnek a gázai övezetbe!”
 • 3. állampógár 2013. május 07. 19:57
  „Mondjuk egy kézigránáttól nem kéne váltófrászt kapni.Simán elvittem volna én is.Nagyobb csodát is láttam már.”
 • 2. városi 2013. május 07. 15:00
  „Ugyan miért tették?”
 • 1. soproni 2013. május 07. 14:19
  „"a férjem azonban, aki volt katona, rögtön mondta: ez kézigránát. "Ennek ellenére táskába tették és elvitték a polgármesterhez. :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsz év fegyház az erőszakoskodó tatabányai gyilkosnak

Másfél éve fojtogatta, megerőszakolta, majd torkára taposva megölte szomszédasszonyát. Jogerősen húsz év fegyházat kapott a Győri Ítélőtáblán. Tovább olvasom