Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Gönyű: határ nélkül

A Győrrel szomszédos Gönyű a Duna túlpartján fekvő Kolozsnémának ajándékozott millenniumi zászlót és keresztet. Az ünnepélyes átadást összekötötték a tizenegy éve hagyománynak számító határnyitással. Évente egy alkalommal ugyanis a Dunán megnyílik (képletesen) a határ: hajóval óránként viszik át az embereket az egyik oldalról a másikra.

A határhajó
Ismerősök, barátok, rokonok találkozhatnak ilyenkor, sokan pedig jó alkalomnak tekintik ezt a napot, hogy Szlovákiába, illetve Magyarországra kiránduljanak. Idén is ezt történt, igaz, kis szépséghibával: a magyar oldalon az előzetesen meghirdetett időponthoz képest csak másfél órával később indult el az első járat.
Sokan a késés okát is tudni vélték: eddig ugyanis szinte minden alkalommal a gönyűi falunappal egy időben nyitották meg a határt a Dunán, így soha nem okozott gondot a hajó feltöltése a szlovákiai oldalon. Most azonban fordítva történt. A programok Kolozsnémán várták az érdeklődőket, így a magyarok részéről jelentkezett nagyobb érdeklődés. Hiába állt tehát egy órakor már a szlovákiai kikötőben a sétahajó, ha addig nem indult el, míg kellő számú utast nem talált. A magyar oldalon pedig hiába nézték, csak azt látták: mozdulatlanul ring a szomszédos parton.

Testvért, barátot vártak

Jutott viszont idő a beszélgetésre, így kiderült, a gönyűi kikötőnél állók közül többen a rokonaikat várják. Horváth Jutka például a testvérét. Voltak olyanok is, akik egyszerűen csak kirándulni szerettek volna: Mózes Dénes és felesége Komáromból érkezett, mert – mint a férj mondta – bár naponta átjárnak a szlovák – magyar határon, ilyen módon még soha nem tették. Akik türelmesek voltak, két óra után átjutottak Kolozsnémára.

Közös millennium

A gönyűi polgármester, Törzsök Gyula egy éve tett ígéretet arra, hogy a magyar községekhez hasonlóan a Duna túlpartján fekvő Kolozsnéma is kap millenniumi keresztet. Idén teljesítette az ígéretét, a megyében (és az országban) másodikként avattak keresztet a szlovákiai magyar településen. Vének a múlt héten adta át Füssnek az emlékhelyet, Kisbajcs hamarosan Csicsónak fogja. Ezt egy ajándékozási okmánnyal, külön hatósági engedély nélkül megtehetik.
Az ünnepélyes átadáskor Szalay Rozália kolozsnémai polgármester a köszönetnyilvánítás után azt mondta: számukra a kereszt azért is fontos, mert a hovatartozást szimbolizálja, s egyben összeköti a magyarokat.


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz népszavazás

A Rába-gyár Budai úti telephelyének ügyében nem lesz népszavazás Győrben – döntött csütörtökön… Tovább olvasom