Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Futár viszi az őssejtet

Győr-Moson-Sopron - Miközben sokan még csak ismerkednek az őssejt fogalmával, a megyei kórház orvosai hetente végeznek levételt a szülők kérésére. Idén eddig 77-en éltek a költséges, de reményt keltő lehetőséggel.
– Azt kívánom, ne legyen rá szükség, de minket megnyugvással tölt el, hogy ott van a háttérben egy ilyen biztonsági lehetőség. Az orvostudomány egyre fejlődik, s ki tudja, néhány év múlva milyen módon segíthetnek, ha szükséges – indokolja Csongor Tünde, ők miért vetették le kislányuk születésekor a pici őssejtjeit. Ezt már akkor eldöntötték, amikor a győri kismama még várandós sem volt; szerencsére nem valamilyen komoly családi betegség vagy szomorú példa láttán, egyszerűen szerették volna, ha szükség esetén rendelkezésre áll egy adag a kis Nelli szervezetének talán legértékesebb sejtjeiből. Tündéék már a szülés előtt bekészítették a mintavételhez szükséges, véralvadásgátlót is tartalmazó zacskót az autóba, azt ugyanis a kismamának kell vinnie a szülőszobába. Dr. Nagy Sándor, a Petz Aladár megyei kórház osztályvezető főorvosa és kollégái nem is folynak bele a szervezés folyamatába, csak „asszisztálnak" hozzá.

– Ide már úgy érkeznek a kismamák, hogy tudják, mit akarnak, tájékozódtak, s érvényes szerződésük van valamelyik erre szakosodott céggel. Mi sem pró, sem kontra nem befolyásolhatjuk őket, csak magát a tízperces beavatkozást vállaljuk: az orvos és a szülésznő rögtön a szülés után levesz 60–120 milliliter friss köldökzsinórvért, amely minden más szervnél nagyobb arányban tartalmaz őssejteket.

Csongor Tünde párjával több barátjukhoz hasonlóan döntött úgy, hogy leveteti újszülött kisbabája, Nelli őssejtjeit. Fotó: H. Baranyai Edina
Csongor Tünde párjával több barátjukhoz hasonlóan döntött úgy, hogy leveteti újszülött kisbabája, Nelli őssejtjeit. Fotó: H. Baranyai Edina

A mintát sem mi továbbítjuk, általában az apa az, aki értesíti a tárolást végző céget és átadja a futárnak a gondosan becsomagolt vért – avat be a részletekbe dr. Nagy Sándor, a Petz Aladár megyei kórház osztályvezető főorvosa. Az osztály statisztikája szerint idén eddig 77 pár kérte, hogy vegyék le kisbabájuk őssejtjeit – erre egyébként már minden megyei szülészeten van lehetőség –, ami az összes szülés nagyjából öt százalékát jelenti.

Ez nem tűnik soknak, mégis érthető, hiszen az őssejtek tárolása nem olcsó: közel 350 ezer forintba kerül mindkét cégnél, amely hazánkban ilyen szolgáltatást végez, ehhez jönnek még a szükséges megelőző vizsgálatok. Ezért a pénzért húsz évig tárolják a levett őssejteket, –196 °C-on, folyékony nitrogénben – Magyarországon, Belgiumban vagy Hollandiában – és szükség esetén azonnal hozzáférhetők.

– Egyelőre annyira friss ez a módszer, hogy igazolt, hiteles tapasztalatok még nincsenek a gyakorlati alkalmazásáról, s az őssejtkutatás még csak a kezdeti lépéseit teszi. Mi itt Győrben a törvényi szabályozás után szinte rögtön megteremtettük az őssejtlevétel lehetőségét, de így is csak két éve végezzük, azaz még nem volt szükség levett őssejtekre – mondja dr. Nagy Sándor.

Őssejt, az „átváltozóművész"

Az őssejtek jelentősége abban rejlik, hogy a szervezetbe juttatva – attól függően, hogy milyen környezetbe kerülnek – képesek szinte bármilyen sejtté, például szívizom- vagy idegsejtté átalakulni. A rendkívül gyorsan szaporodó sejtek így segíthetnek olyan megbetegedéseknél, ahol a szervezet nem tudja reprodukálni az elhalt sejteket. Ilyen például a leukémia, az infarktus, bizonyos immunológiai betegségek, bénulások, de kísérleteznek az Alzheimer-kór gyógyításával is. Az öröklött betegségeket kivéve az esetek többségében nem fontos, hogy saját őssejteket juttassanak be a szervezetbe, azaz az úgynevezett „őssejtbankok" is megoldást jelenthetnek, ilyen azonban kevés van, hazánkban pedig egyáltalán nincs. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az anyatej táplál, véd és boldogabbá tesz

Győr - Ströck Barbarának, a Győri Balett táncosának soha nem voltak kétségei az anyatejes táplálást… Tovább olvasom