Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Füstmentesek a játszóterek?

Dohányzók és nem dohányzók figyelme most egyaránt Budapestre terelődik, amelynek aluljáróiból és buszmegállóiból kitiltották a cigarettát. Győr és Sopron játszóterein évek óta nincs dohányzás, de vajon be lehet-e tartatni a szabályt?
Győrben a Fidelitas kezdeményezésére egyhangúlag fogadta el a közgyűlés a dohányzás tilalmát, ez 2009 májusa óta él. Sopronban régebbi a szabály: a közterületek használatáról szóló 14/2006-os rendelet tiltja ugyanezt, s a soproni városatyák tolla még vastagabban fogott. Itt ugyanis nem szabad dohányozni a közterületi játszóterek 10 méteres körzetében sem, sőt, ugyanígy füstmentessé kell tenni „a bölcsődék, óvodák, általános és középiskolák, illetve ezen intézményekhez kapcsolódó kollégiumok 10 méteres körzetét". S még egy soproni specialitás: a budapestihez hasonló szabály szerint a fedett buszmegállókban is büntethetnek, a helyszíni bírság mindenütt 3 ezer 20 ezer forint között mozog.

 Győrben a játszótereken, Sopronban még azok körzetében is tilos füstölögni. Fotó: Krizsán Csaba
Győrben a játszótereken, Sopronban még azok körzetében is tilos füstölögni. Fotó: Krizsán Csaba


Azaz csak mozogna. Truka István a győri közterület-felügyelet vezetője szerint egyetlen esetben sem volt szükség bírságra, így szabálysértési eljárás kezdeményezésére végképp nem. A vezető hangsúlyozta: a hatóság emberei ellenőrzik a játszótereket és betartatják a szabályt, de valóban nem jellemző a szabályszegés. Ennek az is az oka – tette hozzá –, hogy a tilalomnak igen nagy sajtóvisszhangja volt és régóta maguk a játszótéren tartózkodó szülők szólnak rá arra, aki rágyújtani készül.
Úgy látszik, rend és fegyelem uralkodik e téren, mivel Sopronban is hasonló a helyzet. „A közterület felügyelők folyamatosan figyelik a köztéri dohányzást. Eddig azonban bírságolásra nem, csak figyelmeztetésre került sor" – tájékoztatott Kuslics Balázs a soproni polgármesteri hivatal sajtófőnöke.

Mosonmagyaróváron nincs hasonló tiltás, de Nagy István polgármester elmondta: az önkormányzati intézmények kerítésén belül sehol sem szabad cigarettázni, s a köztisztaság érdekében itt is gondolkodnak a dohányzás betiltásáról a város közterületein.

Olvasóink írták

 • 6. kovacsne24 2011. február 14. 17:24
  „Több mint valószinű, ez a büntetett előéletű 2 férfi ütötte le kb. 3 hete kedves ismerősömet /judit 62 éves/ aki nádorvárosi lakásán élő nénire vigyázott éjszakánként, hogy ne maradjon egyedül, mert lánya nappal dolgozik. Vasárnap este történt, becsengettek az idős néni lakására, TV -t néztek, s Juidit ment ajtót nyitni, leütütték, nem emlékezett semmire elesett. később tudott a néni lányának telefonálni, aki hívta a rendőrségetg, ők a mentőt, akik Juditott beszállították a Petz korházba, fejét keéllett össszevarrni, mert betörték, s valószinű kezével fejét védte, s így az újjai is eltörtek, 2 hétig a baleseti intenziv-osztályon feküdt, keze könyékig gipszben. 1 hete engedték haza. nagyon remélném, hogy ezeket a rablókat fogta volna el a rendőrség.
  kné24”
 • 5. meir 2011. február 14. 16:11
  „ha nem egy zart-(fedett,bekeritett)-helyen,hanem kint a nyilt terepen van az a jatszoter,akkor a "fustmentesseg" kb,; annyit er mint az ominozus medence az uszodaban ahol csak az egyik vegenel van tabla;-a vizbe huggyozni tilos!
  -a masik vegen ugyanugy megisszak a levet!!
  ja es az uton levo autok kipufogo gazaval mi lesz??”
 • 4. anuvuk 2011. február 13. 18:07
  „A játszótéri pad is egyértelműen beletartozik a tiltott "büntethető" zónába !
  Közterület felügyelők, erősítsék meg állításom !”
 • 3. fyzg 2011. február 13. 14:36
  „1.a játszótereknek nincsenek jól kivehető határai(kerítés stb.), tehát a szülők és nagyszülők 2m-re a homokozótól, a padon nyugodtan dohányoznak
  2. közterület-felügyelőt itt Adyvárosban még életemben nem láttam, pedig a kutyaszar és a tilos parkolás is hozzájuk tartozik”
 • 2. anuvuk 2011. február 12. 18:23
  „Valaki azon volt felháborodva, hogy mennyit fizet a cigarettáért és már huszad rangú állampolgárnak érzi magát.
  Ha így megy tovább, még századrangú is lesz, - de minden bagós megérdemli, nincs kivétel!!!
  Sajnos a kórházba látogatóba kell mennem, - a kórház eleje a bejárat, is megérne egy, két buszmegálló figyelmet!”
 • 1. kisember1 2011. február 12. 18:05
  „Háááát! Erről mesélhetnék én is...kimegy és 1 méterről befújja a füstöt és bepöcköli a cigit, vagy simán rágyújt benn és tényleg rá kell szólni....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erőss Zsolt a Mount Everest után a győri közönséget is meghódította

Magyarország vezető expedíciós hegymászója, Erőss Zsolt amputációját okozó balesetéről, családról, csapatmunkáról és a világ tetejéről beszélt. - videó! Tovább olvasom