Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 15°C | 23°C Még több cikk.

Fürdőruhás Mikulások: Győrben harmadszor

Újabb városok csatlakozását várják.

Méhes Krisztián Amerikában járt egyetemre, amikor Bostonban először
részt vett egy decemberi fürdőruhás jótékonysági kocogáson, aminek
bevételéből egy alapítványt támogattak. Az ötlet olyannyira
megtetszett neki, hogy hazatérve meghonosította, s idén már jubilálnak. Budapesten tizedik alkalommal fognak nekivágni a résztvevők a hidegben e távnak, Győrött pedig harmadszorra szervezik meg a rendezvényt.

Arról, hogy miként kezdődött a hazai mozgalom, így emlékezik vissza a főszervező, Méhes Krisztián: - Tudtam, hogy ezt otthon is el szeretném majd indítani, de aztán mégis sok bizonytalanság volt bennem. Így vágtunk neki 2004-ben mindösszesen 12 kocogóval és 24 fős rendőri kordonnal. Az első megkeresett alapítvány konkrétan kinevetett, aztán találtunk olyat, akit támogatni tudtunk. Nem volt terv, csak abban reménykedtünk, hogy nem fagy meg senki és a forgalmat is egyben átvészeljük. Ahogy kapcsolatokat építettünk alapítványokkal és általuk képviselt gyerekkel, egyre személyesebb lett az ügy, láttuk, hogy szükség van ránk és ami nekünk egy kihívás, nekik sokkal többet ér. Előre nézve az a célunk, hogy Magyarországon 1000 kocogó legyen, több városban, Európában további ezrek sok-sok városban vegyenek részt a rendezvényen és segítsenek minél több ennek gyermeken.

- Az Egyesült Államokban a pici gyerekekbe is belenevelik már a karitatív tevékenységekben történő részvétel fontosságát. Itthon hogy tapasztaltad, mennyire segítőkészek az emberek? Túl az anyagi különbségeken, lehetőségeken, hogy látod, mennyire állnak máshogy a kérdéshez mentalitásban a tengerentúli emberek és az itteniek?
- Itthon is egyre jobban látom a segítség tanítását és a példamutatást már iskolákban is. Kint van 200 év előnyük. Ami különbség, az a hatáskör ereje. Kint jellemző, hogy egy kocogó a környezetéből 100-200 dollárokat még összegyűjt, és őket is képviseli. Itthon ez abban a 4-5 „gyalogos" támogatóban nyilvánul meg, akik csak neveznek, de valójában nem kocognak (köszönjük nekik). Ez a hatás azt eredményezi, hogy míg itthon 4-500 ezer forintot mozgatunk meg, kint ez 10-15 millió is tud lenni. Segítőkészségben egyébként nincs hiány, mindig jönnek önkéntesek a szervezéshez, kommunikációhoz és a rendőrség is szeret minket.- Melyik volt a legemlékezetesebb, legmeghatóbb pillanat a számodra? Mit jelent neked az önkéntes "munka"? Mire vagy a legbüszkébb?
Az ember néha elgondolkodik azon, hogy ami nekem természetes, az másnak egy álom lehet. Látni kerekesszékes gyereket a jégen, amint a sérült lábát kiveszi a tartóból és előre löki magát a jégen, mert nem volt még ilyen élménye? Egy belépő 500 forint lenne, de ahhoz hogy őt felengedjék a jégre, kell 100 őrült fürdőruhás mikulás. Az önkéntesség egy egyszerű elvet jelent: adj, és százszorosan kapod vissza. Láthattam például fiatalkorom zeneidolját, Pataky Attilát – We Are the World-öt énekelni...erre mennyi esélyem lett volna amúgy? A legbüszkébb arra vagyok, hogy mi szoktunk lenni a vasárnapi hírekben az egyetlen pozitív hír, ami azt jelenti, hogy aznap a fél óra kocogással versenyre kelünk a világgal, és nyerünk!

- Mi az idei kocogásnál a kitűzött terved?
- Több hazai város bevonása, esetleg egy külföldi helyszín, és Budapesten 150 feletti résztvevő lenne szép eredmény, amivel méltón meg tudnánk ünnepelni a 10. évi kocogást, és túl tudnánk szárnyalni a tavalyi és tavalyelőtti, a Csodalámpa Alapítványon keresztül megtalált súlyosan beteg gyerekek számára, teljesített kívánságok számát. Akik szeretnének a saját városukban csatlakozni a kezdeményezéshez, azoknak minden segítséget és bővebb információkat megadnunk, a jelentkezéseket a krisztian@mikulaskocogas.hu e-mail címre lehet elküldeni.

Olvasóink írták

  • 1. nimpuq 2013. május 15. 15:30
    „Ez micsoda marhaság...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kihelyezett hulladékudvar nyílik Győr belvárosában - videó

Kihelyezett hulladékudvar lesz a győri belvárosban, az Apáczai főiskolai kar udvarán szombaton reggel nyolctól este hat óráig. Tovább olvasom