Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Frédi és Béni autója a Széchenyi Egyetemen! - videóval

Innovációs Kiállítást és Találmányi Vásárt tartanak pénteken 16 óráig a Széchenyi Egyetemen – mi is ott jártunk.

A győri Széchenyi István Egyetem laborépületében, az INNO-TÉR Innovációs Kampány keretében nyílt meg az első Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs és Találmányi Kiállítás pénteken, ahol a térségben dolgozó feltalálókkal és fejlesztőkkel találkozhatnak az érdeklődők.


Videó: Cseh Róbert.


Olyan találmányokat, "kütyüket" csodálhatnak a modern tudományok, technikai fejlesztések szerelmesei, mint például a papírhulladékból készített virágcserép, a sebességmérő sportkapu – kiscsapatunk ezt le is tesztelte egy kézilabdával –, a cukorbetegek gondjait enyhítő, fokozottan kedvező élettani hatású borkülönlegesség, új generációs, kétkerekű görkorcsolya, modern látásvizsgáló készülékek vagy háromkerekű közlekedési eszközök.


Innovációs kiállítás és találmányi vásár Győrben. Fotók: Cseh Róbert.

A kisalfold.hu képzeletbeli első díját egy fából készült "lármű" nyerte: a járgány első blikkre Frédi és Béni kőkorszaki, legendás kocsiját juttatta eszünkbe.

Hiszik vagy sem, de a szombathelyi feltaláló, Kovács Gábor keze munkáját dicsérő közlekedési eszköz működőképes, ahogy kiötlője fogalmazott: "emberi erővel hajtott lassú lármű".

A háromkerekű járműben nincs motor, pedálokkal kell hajtani.

Az autó 90 százaléka fenyőfából van, de fém vázra épült, s van benne rádió, index és duda is.

A KRESZ szerint Frédi és Béni modernkori járgánya emberi erővel hajtott, lassú járműnek számít: így ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint például a biciklire.


Három megye együttműködése

"Az Innovációs Kiállításon az UNIVERSITAS-Győr Nonprofit Kft. lehetőséget biztosít az utóbbi 3 évben kifejlesztett új termékek, szolgáltatások és jelentős fejlesztési eredmények, partnerkeresés és üzletszerzési céllal történő bemutatkozásának" – mondta el Tóth Eszter, az UNIVERSITAS-Győr Nonprofit Kft. igazgatója, a rendezvény házigazdája.

A rendezvény a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal Baross Gábor programja által támogatott "INNO_TÉR – Az innováció térnyerésének elősegítése a Nyugat-dunántúli régióban" című, "BAROSS-ND07-ND-INRG6-07-2008-0005 – INNOVACIOS KAMPANY" pályázat keretében valósult meg.

A projekt a három megye (Zala, Vas es Győr-Moson-Sopron) által alkotott nyugat-dunántúli régió öt vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó szervezetének együttműködésén alapul.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugtával dicsérd a revizort

Húsvéti szezon az APEH szempontjából: a megyében minden tizenharmadik esetben voltak problémák az… Tovább olvasom