Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Főleg virágot lopnak a sírokról

A legtöbb nagyobb temetőben heti szinten előfordul egy-egy kisebb lopás, főként virágot, mécsest visznek el, de törtek már fel kriptát is.

Mint megírtuk, különösen kegyeletsértő módon emeltek el több relikviát Fehér Miklós sírjáról feltehetően péntek hajnalban. Ehhez hasonlóra senki sem emlékszik, de az apró lopások gyakoriak a temetőlátogatók szerint.
– Milyen ember az, aki sírról lop? – kérdi a győri Kovács Kálmánné. – Az én férjem sírját is hiába próbáltam körbeültetni, a kis tujákat egy mozdulattal kihúzták. Fel is adtam – panaszolja a győr-nádorvárosi köztemetőbe járó asszony.

A győri köztemetők be vannak kamerázva, de a kamerák még senkit sem buktattak le. Ozsvárt Tamás, a temetőket üzemeltető Győr-Szol Zrt. szóvivője elmondta: nincsenek kiemelten ellenőrzött sírok, s most, a pénteken történt rongálásos lopás után sem tervezik, hogy a kamera külön figyeljen egyikre vagy másikra. A társaság a városi rendőrkapitánysággal közösen vizsgálja ugyanakkor annak lehetőségét – közölte a szóvivő –, hogy a kamerák számának növelésével vagy elhelyezkedésük módosításával javítható legyen a megfigyelés hatékonysága. Ennek segítségével a portaszolgálat folyamatosan figyeli a temetőt, a személyzet tagjai pedig járják a területet. Mégis: szinte lehetetlen megakadályozni, hogy ne történjen heti szinten egy kisebb lopás, ami miatt a sír gondozója tehet feljelentést, s a legtöbbször az üzemeltető nem is értesül az esetről. Úgy tudjuk azonban, ügy is igen kevésből lesz, a Győri Rendőrkapitányságon például egyetlen ilyen szabálysértés miatt folyik eljárás.

Átlagosan hetente ellopnak valamit, általában virágot Mosonmagyaróváron is – felelte kérdésünkre Buch Sándorné, az Anubisz Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója. Az igazgató szerint az is gyakori, hogy az egynyáriakat nem eladják, hanem a maguk gondozta sírra ültetik át. A temetőt folyamatosan figyelik, de ha a személyzet embere hátul van, akkor a lopás elöl történik és fordítva. Buch Sándorné szerint a kamera anyagi kérdés, a rendszer kiépítéséhez erre a fenntartónak nincs lehetősége.

Győrszemerén a polgármester kriptafosztogatókat fogott, akiket börtönre ítéltek. A tolvajok nem találtak értéket, de brutálisan fedúlták a sírt. Ettől eltekintve egyébként nem jellemző a lopás, talán néha-néha tűnik el itt is egy virág vagy mécses. Kérdésünkre Horváth Gyula polgármester hozzátette: 18 kamerából álló rendszer működik a faluban, de a temető területét technikailag lehetetlen bárhonnan is átlátni. Ugyanakkor leszögezte: a polgárőrségnek is köszönhetően a település közbiztonsága az egyik legjobb már a megyében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A biztonság ára: zaj, por év végéig

Gőzerővel tart a töltésépítés Győrtől Mecsérig a Mosoni-Duna mellett. Tovább olvasom