Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Fohászkodtak a betegek világnapján

Győr - A Győr-szigetiek Baráti Köre 1993 óta minden évben megemlékezik a betegek világnapjáról. Idén úgy döntöttek, mostantól a helyi Szent Rókus-templomban ünnepelnek.
Mint ismert, II. János Pál pápa, miután felépült az ellene elkövetett súlyos merényletből, 1993-ban nyilvánította a betegek világnapjává február 11-ét, Szűz Mária első lourdes-i megjelenése évfordulóját. A Szent Rókus-templom története, hasonlóan a lourdes-ihoz, a betegségtől való megszabaduláshoz kötődik, a Győr-szigetiek Baráti Köre kezdeményezésére ezért a városi önkormányzat, az Egészséges Nemzedékért Alapítvány és a Bencés Diákok Győri Egyesülete tegnap este 6 órakor itt tartotta betegek világnapi központi megemlékezését.

A baráti kör elnöke, dr. Schmidt Péter elmondta, a várost és környékét körbejárták már az ünnepséggel: többek között a nádorvárosi, a Szent Kamillus-, a bencés, a Szent Anna-, a kisbácsai, a szentiváni, a ménfőcsanaki templomok mellett a bazilika is otthont adott az emlékezőknek. Takács Nándor, Ladocsi Gáspár, Pápai Lajos püspökök, Várszegi Asztrik főapát, Kozma Imre atya is vezette már a szertartásokat, idén Bíró Lászlót, a Budapesti Központi Szeminárium rektorát kérték fel. A püspök és Zsebedics József kanonok, szigeti plébános szentmise keretében szolgáltatta ki a betegek szentségét az elébük járulóknak.

A lourdes-i jelenés éppen százötven éve történt, a szervezők így különösen nagy jelentőséget tulajdonítanak az eseménynek. A szertartásra meghívták Ottófi Rudolf alpolgármestert, Fehér János egyetemi tanárt, Nagy Frigyes dunaszerdahelyi polgármestert, illetve a Szent György Lovagrend, a Szent Lázár Lovagrend, valamint a Vitézi Rend képviselőit.

– Három alkalommal jártam már Lourdes-ban – jegyezte meg a betegek világnapjával kapcsolatban dr. Schmidt Péter. – Valóban, orvosi szemmel is csodás gyógyulásoknak lehetnek tanúi az odalátogatók.

Sokan hitetlenül érkeznek, ám három-négy eltöltött nap után magával ragadja őket az átszellemült légkör, és más lelkülettel térnek haza.

A baráti kör ezért elhatározta, hogy idén mind a tizennyolc lourdes-i jelenés napján fohászkodnak II. János Pál boldoggá, illetve szentté avatásáért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leállt a termelés a Horkernél

Koroncó - Három hónapja leállt a termelés a koroncói Horker kft.-nél. A főként meggyet és uborkát… Tovább olvasom