Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Fényből született díjak - Interjú Cseh Róberttel, a kisalfold.hu munkatársával

Cseh Róbert gyerekkora óta rajong a képkockák világáért és bár kezdetben filmes akart lenni, majd rockzenész, aztán író, végül mégis a mozgóképet választotta. Nem volt semmilyen sugallat, ami elindította a szakmai pályán, csupán az alkotásból fakadó szenvedély és a komplex önkifejezés lehetősége motiválta.


– A fényírás igazán összetett műfaj, hiszen nem csupán a képalkotást foglalja magába, hanem idetartozhat minden más is, ami egyesíti a grafikát, fotózást, videózást és az animációt is. Ha választani kellene, akkor mit mondanál, melyik a kedvenced?
– Mindegyikkel foglalkozom, mert a piacon csak így lehet megélni, és vannak átfedések, főleg az animáció és a grafika területén. A fentiek közül az animációt szeretem a legjobban, de egyébként a forgatókönyvírás a kedvenc részem. Az a legelmélyültebb. A gyártás sokkal stresszesebb dolog. A filmezést azért szeretem, mert több területet is egyesít, így szélesebb körű önkifejezésre ad lehetőséget.

Cseh Róbert.
Cseh Róbert.

– Ma már sok hobbifotóssal és amatőr rendezővel találkozhatunk, így nehéz lehet kiemelkedni... Mit gondolsz, mennyire becsülik meg ezt a fajta művészetet hazánkban? Mennyire lehet vele érvényesülni?
– Az, hogy a technika szinte mindenki számára hozzáférhető, szerintem nagyszerű dolog, hiszen másképp én se kezdhettem volna el videózni annak idején. Kamerája még csak-csak volt az embereknek régebben, de a digitális technológia elterjedésével már az utómunka sem jelenthet gondot senkinek. Más kérdés, hogy valóban most már minden második ember fotós és minden harmadik videós vagy filmes, de aki jó, azt azért általában észreveszik, mert abból viszont elég kevés van. Ismerek pár nagyon tehetséges embert, akik nem filmes iskolákból jöttek.

– Hogyan lehet kitörni a tömegből? Mi kell az egyediséghez?
– Ez egy nagyon nehéz kérdés. Talán az, hogy ne „valamilyet" akarjon alkotni az ember, hanem a megfelelően ihletett pillanatban kezdjen csak el írni, és ha tehetséges, akkor jó lesz a végeredmény. A gond az, hogy eleinte a legtöbben műfaji filmeket akarnak csinálni, és mivel még kezdők, ezeknek a stíluselemeit sem tudják jól használni. Nem mintha jó zsánerfilmet (közönségfilmet – a szerk.) könnyű lenne csinálni.

Elismerések

Videoklipek
– 2013. Colombre Band – Húsevő (társalkotó: Váray László)
• Közönségdíj – Pannonfíling Mozgóképes Találkozó
• Különdíj – I. Savaria Filmszemle
– 2012. Colombre Band –
Kapuzárási piknik/7.14 (társalkotó: Váray László)
– 2012. Road Stone – Kell még
Animációs filmek
– 2014. Építési terület
– 2012. Törzsfejlődés
• Zsűri különdíja – Libelula animációs fesztivál, Spanyolország
• 3. díj – Pannonfíling Mozgóképes Találkozó
• Különdíj – IX. Göcseji Filmszemle
• Hivatalos válogatás – Northwest Animation Festival, USA
Kisjátékfilm
– 2010. Én bezárva
– A szakmai díjak bizonyítják, hogy sikerült megkapaszkodnod a filmes világban. Mely elismerésedre vagy a legbüszkébb?
– Van néhány hazai díjam egy animációs filmért, amit az USA legnagyobb animációs fesztiváljára is beválogattak és a Colombre Banddel közös második videoklipünk nyert itthon két díjat. Amire jelenleg nagyon büszke vagyok, hogy a Magyar Filmművészek Szövetsége által létrehozott Jancsó Miklós Alkotóműhely pályázatán beválasztották a kisjátékfilm-forgatókönyvemet kb. 140 munka közül abba a 9-be, amit érdemes szakmailag támogatni, és ahogy Tarr Béla fogalmazott az eredményhirdetésen, ami szerintük új irányba viheti a magyar filmgyártást. Nagyszerű érzés volt az első konzultáción egy asztalnál ülni Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmesekkel, akik szintén a nyertesek között vannak. Azt még hozzá kell tennem, hogy a nyertes könyvet azért kezdtem el írni, mert Pingiczer Csabi feldobta, hogy csináljunk filmet. Tehát mint annyi minden a győri művészeti életben, ez is összefügg Pingivel, akinek a halála felbecsülhetetlen veszteség a város alkotóinak és művészeteket kedvelő közönségének. Arról nem is beszélve, hogy nagyszerű ember volt. Egyébként tavaly nyár végén forgattuk volna a filmet, de sajnos technikai okokból meghiúsult a munka.– Kik azok, akik inspirálnak a munka során? Vannak példaképeid a szakmában?

– Nem annyira alkotók, inkább alkotások mozgatnak, de azért van néhány rendező, akikben ritkán csalódom és akkor is csak magukhoz képest adnak kevesebbet. Ilyen például Wes Anderson. Inspiráló filmeket, meg sorozatokat oldalakon keresztül sorolhatnék, de általában azokat az alkotásokat szeretem, amik erős atmoszférát teremtenek, markáns képi világuk van és határozott, kemény karakterekkel dolgoznak. A hatásvadász, közhelyes és kiszámítható műveket nem bírom végignézni. Sajnos ilyen a közönségfilmek nagy része. De ezekre is szükség van, mert a legtöbb ember ezekre ül be, és valamiből a stúdióknak finanszírozni kell a jó filmeket is, amiket sajnos sokkal kevesebben néznek meg.

A januárban tragikus hirtelenséggel elhunyt Pingiczer Csaba főszereplésével vették fel a Colombre Band klipjét, a Húsevőt, melyet Cseh Róbert készített. Fotó: Mosonyi Dávid
A januárban tragikus hirtelenséggel elhunyt Pingiczer Csaba főszereplésével vették fel a Colombre Band klipjét, a Húsevőt, melyet Cseh Róbert készített. Fotó: Mosonyi Dávid

– Mi az, amit szeretnél közvetíteni az alkotásaiddal?
– Nincs közléskényszerem. Mindenki úgy dekódolja őket, ahogy a személyisége diktálja. Általában amiket írok, olyasmik, mint egy hangos gondolkodás arról, amit nehezen értek meg, felzaklat vagy éppen mulattat. Persze konkrét történetben elmesélve, mert a szórakoztatás szerintem nagyon fontos. Az öncélú, sznob művészetet rettenetesen utálom. Nem feltétlenül nevettetésre gondolok a szórakoztatás alatt, de ne vegye túl komolyan saját magát az alkotó és az alkotás.

Szakmai névjegy

Cseh Róbert 1983. március 27-én született Győrben. 2001-ben a Móra Ferenc Általános és Középiskolában érettségizett, majd 2005-től itt végezte el a kétéves mozgókép-fakultációt is, melynek segítségével 2008-tól elhelyezkedett a kisalfold.hu-nál mint multimédia-szerkesztő. 2011-től a Frame Noire stúdió ügyvezetőjeként dolgozik.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesben a gyarmati emberölés 18 éves gyanúsítottja

A gyanúsítottat pénteken hallgatták ki, most már előzetes letartóztatásban van. Tovább olvasom