Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Felmondhat a dolgozó következmények nélkül?

˝Munkahelyünkön zavaros állapotok vannak fél éve. Megtehetjük-e, hogy azonnali hatállyal felmondunk vagy lehet ebből valami hátrányunk˝

A rendkívüli felmondás egy olyan jognyilatkozat, amely a másik fél hozzájárulása nélkül azonnali hatállyal megszünteti a munkaviszonyt. A munkavállaló is élhet ezzel a lehetőséggel, ha a munkaadó lényeges kötelezettségét jelentősen megszegi.

Olvasói kérdés

Munkahelyünkön zavaros állapotok vannak fél éve. Megtehetjük-e, hogy azonnali hatállyal felmondunk vagy lehet ebből valami hátrányunk? Munkaadónk azzal érvel, hogy ilyen nincs, mert ők írhatnak véleményt rólunk az új munkahelyre, ami nem vet ránk jó fényt. Viszont 30–40 ezer forintból nem tudjuk eltartani a családot. Ez lenne a vétkünk? Munkánkat tisztességgel elvégezzük, idegileg kikészülünk.
A törvény az erre feljogosító okokat nem sorolja fel, de ilyen kötelezettségszegésnek tekinthető, ha a munkáltató nem fizet bért vagy a munkaszerződésben foglaltnál kevesebbet fizet vagy nem biztosítja az egészséges, biztonságos munkafeltételeket. Arra viszont számítaniuk kell a dolgozóknak, hogy ha a rendkívüli felmondás jogosságát a munkaadó vitatja, járandóságaik kifizetése elhúzódhat – akár évekig. Jogvita esetén a felmondás okát a munkavállalónak kell bizonyítania.

A rendkívüli felmondást minden esetben írásba kell foglalni, meg kell indokolni és a másik féllel időben kell közölni.

A jogszabályok nem rendelkeznek arról, hogy a régi munkahelyi vezetőnek a dolgozó új munkahelyére kötelezően véleményt kell küldenie.

A tanácsadásban paertnerünk a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ). Tisztségviselőik, Molnár Ákos és Potyondi Antal adnak tanácsokat. Olvasóink kérdéseiket a rimanyi.zita@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ékszert loptak: önkormányzati dolgozónak adták ki magukat

Egy 78 éves asszony Szabolcska utcai lakásába csengetett be három ismeretlen. Önkormányzati… Tovább olvasom