Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Félmilliárdot szánnak segélyezésre

Győr - A tavalyinál 110 millió forinttal többet szán segélyezésre a győri önkormányzat idén. A reálbércsökkenés miatt több rászorulóra számít a város.
A győri önkormányzat idei költségvetését ma tárgyalja a közgyűlés. Somogyi Tivadar, az egészségügyi, szociális és lakásügyi bizottság elnöke szerdán sajtótájékoztatón ismertette a három ágazat legfontosabb számait.

Szavaiból kiderült, hogy a 2006-os 372 millió és a 2007-es 378 millió forinttal szemben idén 487 milliót terveznek segélyezésre. Ennek okaként azt mondta, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly 4,8 százalékos reálbércsökkenés volt, és arra számítanak, hogy emiatt több rászorulót kell segíteni. Az adatok arról tanúskodnak, hogy a folyamat már tavaly megkezdődött: lakásfenntartási támogatásban 2735 család részesült (egy évvel korábban 2142), míg a rendszeres szociális segélyben részesülők száma 486-ról 562-re nőtt. Ápolási díjat 418-an, átmeneti segélyt 12.834-en kaptak 2007-ben, hozzávetőlegesen annyian, mint a megelőző esztendőben.

A bizottsági elnök kiemelte, hogy a szociális intézmények működtetésére 2,6 milliárd forintot szánnak ebben az évben, miközben 42,5 millióról 100 millióra emelik az intézményi felújításra, karbantartásra, eszközbeszerzésre fenntartott keretet. Emellett az Újvárosi Családsegítő Központ és Idősek Klubja elhelyezésére 75 millió, a házi segítségnyújtás bővítésére 30 millió, a bölcsődei férőhelyszám növelésére 6,6 millió, a nyugdíjasok és a nagycsaládosok által igénybe vehető termálbérletekre 20 millió forint jut.

Somogyi Tivadar az egészségüggyel kapcsolatban kiemelte, hogy 20 millió forinttal támogatják a Petz-kórház gép-műszer beszerzését. Leszögezte azt is, hogy a város továbbra is átvállalja a háziorvosi és fogorvosi praxisok közüzemi díjait. Idén várhatóan felújítják a József Attila utcai gyermekorvosi rendelőt és korszerűsítik a Kálóczy téri orvosi rendelőt.

A politikus beszélt arról is, hogy lakáskiadásokra a tavalyinál 20 százalékkal többet, 350 millió forintot fordítanak. A lakásépítésre és -vásárlásra adható kamatmentes kölcsönre 64 millió helyett 120 millió forintot irányoznak elő, és szó van róla, hogy az 1,4 millió forintos plafont 2 milliósra emelik. A panelépületek energiatakarékossági felújítására 150 millió forint juthat. Új elemként az idősek lakhatási körülményeinek javítását célul kitűző Wel-hops projektre 14 millió forintot tesznek félre. Somogyi Tivadar elmondta azt is: a 2100 érintett közül már több mint ezren jelezték, hogy meg kívánják venni bérlakásukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apró még két napig

Magyarország - Már csak csütörtökön és pénteken fizethetünk az 1 és 2 forintosokkal, amelyeket… Tovább olvasom