Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Félmilliárdért vettek gépeket az abdai húsüzembe a törökök

Magyar húsból akarja készíteni törökös ízű, bevált termékeit, főleg nyugat-európai piacokra a Hizmet-csoport Abdán. Szándékáról először 2013 végén írtunk, most látványos szakaszába jutott a beruházás: megérkeztek a félmilliárd forintért vett gépek.
Még csak a tesztüzem kezdődik el a napokban az új gépsorokon, de elsőként a Kisalföldnek megmutatta a török cég abdai büszkeségét.

Többször írtunk már arról, hogy a telephelyet két éve megvásárló beruházó itt akarja gyártani Nakset márkanevű, halal minősítésű, azaz az iszlám előírásai szerint készülő termékeit. Ennek érdekében a Hizmet kft. 500 millió forint értékben szerzett be új gépeket, de a költségek felét uniós pályázati támogatásból tudják finanszírozni, tudtuk meg dr. Szabó Antal tanácsadótól. Mubarek Erol tulajdonos és Yalcin Bayar ügyvezető arról tájékoztatta lapunkat, hogy termékeik keresettek Nyugat-Európában, de eddig bérgyártásban, azaz megrendelésre állította elő azokat egy holland üzem. Ezután maguk akarják Abdán elkészíteni például a sucukot, a kebapot is és innen látják el a cégcsoport saját kereskedelmi láncán keresztül főként ausztriai, német és svéd piacaikat.

Magyar húsból Nyugatra – Csak külföldön lehet majd megvásárolni a halal minősítésű termékeket, amelyek az abdai üzembe nemrég megérkezett új gépeken készülhetnek. Fotó: Bertleff András
Magyar húsból Nyugatra - Csak külföldön lehet majd megvásárolni a halal minősítésű termékeket, amelyek az abdai üzembe nemrég megérkezett új gépeken készülhetnek. Fotó: Bertleff András


– Az új gépsorok beállításával lehetőség nyílik a készítménycsoportok elkülönített gyártására. Külön soron készülhet az úgynevezett vörösáru, például a virsli, és külön az olyan, mint a kebap, a sucuk. Marha-, csirke- és birkahúst dolgozunk fel daráló-, keverő-, pácoló-, töltő- és csomagológépeken – mondta el Kovács Ferenc műszaki tanácsadó.

A tavaly felvett 15 dolgozó már elsajátította a törökös ízvilágú termékek technológiájának fogásait, egy hónap múlva még ugyanennyi emberrel bővül a csapat. S a kapacitást folyamatosan növelni akarják, így 2017-ben már nyolcvan munkavállalóval, három műszakos munkarendben foglalkoztatva hétezer tonna húsárut akarnak előállítani. Az üzem vezetése bízik abban, hogy a környéken élők újra biztos megélhetést találnak Abdán a Hizmetnél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lányok szexi bikiniben és vörös kalapban Győrben- sok-sok partyfotó

Elhoztuk a győri bulik fotóit. Te, hol szórakoztál? Tovább olvasom