Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Felmentett édesanyák - visszamenőleg sem ellenőriznek

Győr-Moson-Sopron - A főállású édesanyák gyermekei öt óránál nem tölthettek többet sem az óvodában, sem az iskolában a tanórákon túl – egészen mostanáig. A törvényi változás enyhíti a szigort. Az államkincstár nem vizsgálja visszamenőlegesen a jogosultságot a gyermeknevelési támogatásra.

Törvénysértő anyukák címmel tavaly októberben arról számoltunk be, hogy a gyermeknevelési támogatásban (gyet) részesülő családokat ellenőrzés fenyegeti: a rendelkezést szegőktől megvonják a gyermeknevelési támogatást – jelenleg nettó havi 28.500 forint összegű – és a jogosulatlan időszakra utalt pénzt is visszafizettetik velük. Nagyjából másfél ezer megyénkben élő család kapott akkor levelet a Magyar Államkincstártól.

Időkorlát nélkül: Hunyadyék hét gyermeket nevelnek Écsen. Bea, az édesanya a törvényi szigor enyhülésének köszönhetően igényelhet gyermeknevelési támogatást. Fotó: Krizsán Csaba

Az államkincstár levelében emlékeztette a főállású édesanyákat: a gyet feltétele, hogy gyermekeik óvodai és iskolai tartózkodásának időtartama az 5 órát nem haladhatja meg, kivéve az ebédet, a fejlesztő foglalkozásokat, a tehetséggondozást, a diákköri, sportköri elfoglaltságot, illetve értelemszerűen, ha a tanórák tovább tartanak.

Országos hír lett a Kisalföld cikkéből, az írásunkban szereplő, hét gyermeket nevelő écsi Hunyady család levélbe foglalta a törvény okozta nehézségeket és Kara Ákos megyei közgyűlési alelnök közvetítésével át is adta Rauch Edit esélyegyenlőségi szakállamtitkárnak.

Örömhír az anyukáknak, hogy a törvény szigora ettől az évtől enyhült, már csak a lakóhelyi óvoda igénybevételének napi ötórás korlátja maradt meg. Vagyis kivételt képeznek az iskolások és a más településen található bölcsődébe, óvodába, családi napközibe járók. Utóbbiaknál sem számít bele az öt órába a fejlesztő foglalkozás ideje, valamint a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult vagy védelembe vétel miatt bölcsődébe, óvodába, családi napközibe járó gyermekeknél is megszűnt minden időbeli korlátozás.

Az államkincstár adatai szerint csak néhány olyan anyuka van, akinek a változás következtében utalhatják újra a gyetet. Azok azonban már sok százan, akiknek nem kell ebéd után elhozniuk a gyermekeiket a közösségekből. Vagyis az ovisok végre alhatnak ebéd után. Az enyhítés persze csak január elsejétől érvényes, a Kisalföld azonban megtudta: a hivatalnak nem áll szándékában, hogy visszamenőleg vizsgálja a gyetre való jogosultságot.

Olvasóink írták

 • 8. pjotr 2008. március 11. 13:40
  „Mon!

  Te egy ritka nagy unintelligens barom vagy.
  Látszik hogy fogalmad sincs az életről.
  Itt egyedül te siránkozol.
  Tipikus magyar vagy. "Dögöljön meg a szomszéd tehene"
  A nyamvadt életed miatt árad belőled az irígység.
  Szülj 3 gyereket aztán marad otthon te is 25.000,-Ft-ért, járj a 3 gyerekedért 3 különböző időpontba iskolába meg óvodába.”
 • 7. Mon 2008. február 21. 16:30
  „Elnézést kérek mindenkitől, de fel vagyok háborodva ezen a témán.
  Könnyű azt mondani, hogy "nem dolgozom, főállású anyuka vagyok", elhiszem, hogy az tök jó, de azt nem értem, hogy akkor miért panaszkodnak mindig a kevés pénz miatt.
  És nem értem, hogy egy ovis gyermek mellett miért kell az anyukának otthon maradnia.Sok ezer ember meg robotol és gürizik nap mint nap!Olyanis akinek gyereke van!!!!!!!!!!!!!!
  Ez felháborító nagyon!”
 • 6. Mon 2008. február 21. 16:03
  „Abban egyetértek, hogy nehéz elhelyezkedni úgy, hogy ha gyermekünk van és hosszú küzdelmes az út mire valaki úgy munkát talál.Sok ismerősöm volt ebben a helyzetben, de kitartónak kell lenni és nem szabad feladni.
  Aki igazán akar dolgozni az szerintem talál munkát, mégha nehéz is és kevés lehetőség van.
  Csak azt nem értem, hogy a főállású anyukák siránkoznak, hogy milyen kevés pénzt kapnak és hogy ebből nem lehet megélni és eltartani 3-4-5- gyermeket, akkor meg kellene gondolni a munkát és nem feladni az első próbálkozás után illetve a gyermekvállalás előtt végiggondolni, hogy mennyit és mit bírok el, mert nem az államnak szüljük a gyerekek.
  Sok ismerősöm dolgozik gyermek mellett és nem könnyű.
  Ha másnak megy akkor a "kényelmes" főállású anyukáknak is menni fog!
  Sok sikert!
  Lehet próbálkozni!
  Elhiszem, hogy 25-30 ezer forintból nehéz megélni, de a semmittevésért nem fognak 100 ezreket fizetni.
  Nem siránkozni, dolgozni!
  Heti 6 napot dolgozom, 1 napot reggeltől estig iskolában ülök, az 7 nap!! És egy hét 7 napból áll. Igaz? Azért, hogy többre vigyem és a gyermekeimnek biztosítani tudjak majd mindent!
  Pihenés? Szórakozás? = a nullával
  Ezért bosszantó!
  ÉS ezzel tényleg senkit nem szerettem volna megsérteni!
  Osztom valamilyen szinten Tilistyák Zoltánné véleményét és tényleg szép dolog, hogy elhozza gyermekét mindig az oviból és foglalkozik vele és vele van, de sajnos sokan nem így tesznek.
  Kívánom neki, hogy minnél előbb találjon munkát!Kitartást és sok sikert hozzá!”
 • 5. Tilistyák Zoltánné 2008. február 21. 15:40
  „Sziasztok!
  Nekem 3 gyerekem van(10,8,4)
  Főállású anyaként 25ezer forintot kapok havonta,és ha el szeretnék menni dolgozni több pénzért, megkérdezi a munkáltató, hogy hány gyerekem van .
  Ha három, vagy ha egyáltalán van, akkor fel sem vesz.Mert manapság nem embereket szeretnek "alkalmazni", hanem robotokat!!
  Én mindennap haza hozom délben, vagyis ebéd után.A gyerekem szívesen maradna ott aludni de nem lehet,viszont vannak olyan gyerekek is akik inkább haza mennének, de nem lehet!!Egy három éves gyereknek nem lehet rendeletet magyarázni!!Ő miért én meg miért nem !!
  Az óvoda vezetője pont ma mondta, hogy ez az egész rendelet butaság!Mert aki akar így is tud akár 8 órát is dolgozni!!
  Tehát nem olyan egyszerű ez mint ahogy azt sokan gondolják!!de lesz ez még így se!!!Mo.”
 • 4. Don Kartács 2008. február 21. 12:32
  „Ezzel egyetértek: kettő együtt nem megy. Vagy hivatásos anya és otthon végig, vagy pedig "sima" anya és akkor a gyereket reggel viszi délután hozza.”
 • 3. Mon 2008. február 21. 12:10
  „Csak azt nem értem, hogyha valaki hivatásos anyuka, akkor egész nap miért van gyermeke az oviban. És az anyuka mi a fenét csinál egész nap otthon? Mert ugye nem dolgozik? Azt nekem ne mondja senki, hogy hát háztartást vezet. Én is vezetek háztartást, de nem kell minden nap nagy takarítást csinálni.
  A gyermeknek szüksége van a gyermekközösségre, de az anyja közelségére még inkább.
  Addig ne szidjuk az államot, míg a mai világban azt megteheti valaki, hogy otthon marad a gyermeke meg az oviban.Nem az a lényeg, hogy a gyermeket nevelje és vele legyen?
  Másnak már bölcsődében kell adni 1éves gyermekét és el kell menni dolgoznia.
  Tényleg nagy különbségek vannak ebben az elfuserált országban.
  Vagy maradjon otthon gyermekével vagy menjen el dolgozni és nem tartanánk ott, ahol most!
  Hivatásos anyuka? Nevetséges addig, mig reggel elviszi az oviba a gyermeket meg du.4-5-kor érte megy.Más is lenne hivatásos anyuka szerintem ebben az országban és este nem fáradtan hazaérni és akkor foglalkozni a gyermekével, amikor egész nap robotol a munkahelyén.”
 • 2. Icsi 2008. február 21. 11:50
  „A hivatásos édesanya az legyen hivatásos édesanya!
  És ne vágja be egész napra a gyermekét az ovi!
  Más!
  Én sem szimpatizálok a mai állami helyzettel, de ne mindig az államot hibáztassuk, hogy erre sincs pénz meg arra sincs pénz.
  Most végülis kinek szülünk gyereket?”
 • 1. Andi 2008. február 21. 10:58
  „Én egy olyan faluban lakom ahol az óvoda és az iskola is megszűnt. 10 kilométerre járnak el a gyerekek. Talán az állam buszbérletet is fizet hogy elmenjek minden délben a gyermekemért? Képtelenség megoldani azt hgoy előbb elhozzam az oviból. Reggel és délután pedig különbusz viszi a gyerekeket. Ez az egy megoldás van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Friss útinformációk

Győr - A győri útkezelő szervezet tájékoztatása szerint csapadékvíz-elvezető csatornarendszert… Tovább olvasom