Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

`Félig´ kész az Abda-Győr kerékpárút - videó, fotók

A 227 millió forintból megvalósuló új kerékpárút az 1-es és a 85-ös főút találkozásáig gyakorlatilag elkészült. Abda közigazgatási határain belül pedig a szükséges földmunkálatokat elvégezték.


Tavaly közel 227 millió forintot nyert Győr és Abda közös pályázattal az Új Széchenyi Terv Közlekedés Operatív Programjában 3,2 kilométeres kerékpárút építésére.

Győr és Abda a közigazgatási határain belül külön-külön valósítja meg a kerékpárutat

Hosszabb csúszás után a beruházás október elején kezdődött el, de a munkálatoknak most már szemmel látható jelei vannak: az 1-es és a 85-ös főút találkozásáig gyakorlatilag elkészült az új kerékpárút.

"A tervek szerint halad a kivitelezés. Győr és Abda a közigazgatási határain belül külön-külön valósítja meg a kerékpárutat.

Az abdai önkormányzat úgy döntött, hogy csak a szükséges földmunkálatokat és a Holt-Rábca feletti áteresz meghosszabbítását végezteti el a téli időszakban" - kezdte érdeklődésünkre Szabó Zsolt, Abda polgármestere.


Videó: Cseh Róbert


"Tavasszal Abda közigazgatási határain belül is elkezdődhetnek az aszfaltozási munkálatok"

"Ezenkívül az elnyert támogatáson kívül vállaltuk, hogy Abda belterületén a már meglévő kerékpárút egyes szakaszait korszerűsítjük. Ennek érdekében a Kistöltés utca és a Rákóczi utca között több nagyméretű fát is ki kellett vágni, mivel a gyökereik felnyomták az aszfaltburkolatot.

Ez a feladat szintén nem volt könnyű, hisz az út két oldalán futó vezetékek és az 1-es főút közelsége nehezítette a kivágásokat. Márciusban a kivágott fákat más típusú fákkal szeretnénk pótolni, erről már született is képviselőtestületi döntés.


Fotók: Cseh Róbert.

Visszatérve a jelentős támogatásból megvalósuló Győrt Abdával összekötő kerékpárútra: amint az időjárás engedi, tavasszal községünk közigazgatási határain belül is elkezdődnek az aszfaltozási munkálatok.

Azért várunk ezzel, mert minőségi útfelületet szeretnének átadni a kerékpárosoknak" - zárta szavait Szabó Zsolt.

Tekintettel, hogy az új kerékpárutat "nagyüzemben" a jó idő beköszöntével veszik birtokba a bringások, a kivárás ez esetben nem tűnik nagy érvágásnak.

Galéria kép

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. Hedon 2013. január 05. 13:17
  „#33

  Elképzelhető hogy az igazi ok az az amit írsz nekem nincsenek bennfentes információim ?
  A kivágott fák gyökereit valóban illetve volna eltávolítani ha már éppen az új kerékpárút
  állagára hivatkozva vágták ki a nyárfákat. Meglepődve tapasztaltam viszont, hogy
  egy centivel sem lett szélesebb ez a szakasz, tulajdonképpen csak ráaszfaltoztak.
  Lehet, hogy önerőből egyelőre ennyire futotta. Később talán még szélesíteni fogják.

  Ezzel együtt nagyon örülök ennek a kerékpárút építésének, még a nyomvonalak közül is
  ezt a változatot tartom a legjobbnak. Remélem egyszer elér a Kossuth Lajos utcai
  kereszteződésig. A Radnóti utca 1-es főútig történő kikötésének a tervei készen vannak
  az mellett úgy iski fog épülni a kerékpár út. Akkor pedig evidens a hiányzó szakasz megépítése.”
 • 36. Mankapunka 2013. január 05. 12:12
  „ekkenkém,meg mutathatod,mekkora legény vagy. Mivel szép idő van kint,szívesen várunk Abdán,amit múltkor olyan szuperül megdumáltatok Kutyász barátommal.

  Megmutathatod,ki a legény a gáton!”
 • 35. aghla 2013. január 05. 07:41
  „A témához nagyon sokan szóltak hozzá az elmúlt hónapokban, az érdeklődés és helyenként konstruktív hozzáállás nyilvánvaló.
  Az utólagos viták helyett hasznos volna beszélni pl. a Nyúl irányába tervezett kivezetésről is. Lenne miről vitatkozni pro és kontra, álljon itt egy figyelem felkeltő, még nem kidolgozott változat a hivatalossal szemben.
  https://picasaweb.google.com/102601389754755090666/AratoVeszpremi#”
 • 34. aghla 2013. január 05. 07:23
  „orbison:
  Teljesen igaza van a kétoldali kerékpársávval kapcsolatban, de ez olyan távol áll a mi közlekedés szervezőink gondolkodásától hogy esély sem volt rá! Ezért gondoltunk az (ős)régi nyomvonalra a Radnóti szobor és a Duna-Center között.
  Ami a lámpát illeti követelni kell minimun közvilágítást és 50-es táblát. Előre fel kell hívni a figyelmet mert szinte biztos, hogy itt lesznek tragédiák. A felelősség érzetét valahogy rá kell tolni a döntéshozókra!

  ombi:
  Úgy emlékszem hogy a holt-ág patkójának kétszeri, teljesen felesleges keresztézése miatt voltak műszaki és jogi problémák.

  Aszfaltot teríteni ismereteim szerint télen is lehet, pláne ha nincs is hideg. Az Útkezelő legfeljebb azért tilja, mert a kátyúkat nehezebb és drágább úgy kifoltozni, hogy hozzáragadjon a környezetéhez.

  Azt ellenőrizte valaki, hova kerültek a kivágott fák?
  Vajon közbeszerzési eljárás keretében adták el?”
 • 33. ombi 2013. január 04. 20:25
  „10. Hedon 2013.01.04. 11:47
  Egy csudát azért várnak az abdai oldal építésével, mert minőségre törekszenek! Ha így volna, a tél elején épült abdai bicikliutat nem homorúra építették volna, hogy megáll benne a víz, meg kiszedték volna alóla a korhadó gyökereket!
  Egyszerűen eltotojázták augusztus végéig az időt, és amikor végre nekifogtak az előkészítésnek, olyan problémába futottak, aminek a megoldása után nem maradt idejük a fagyok előtt befejezni a munkát. Az kiírásban az eredeti átadási határidő 2012. december 31-e, ezt Győr teljesítette is. Abda nagyot aludt, de erről nem beszél a a polgármester.”
 • 32. páctivald 2013. január 04. 20:14
  „27. urbaniastapista 2013.01.04. 17:51

  Ezt kérdezd meg a közútkezelőtől.”
 • 31. Karlos 2013. január 04. 20:05
  „Nép utcai vég elképesztő. Elképzelem ahogy épp kanyarodok le Abda felől a Nép utcára, amugy is veszélyes móka, a biciklesek meg ott keresztbe suhannak. Nonszensz. A bicikliut akár télen akár nyáron épült, nem rossz ötlet DE ennyi fát kivágni Vérlázító !!”
 • 30. dsj 2013. január 04. 19:40
  „Örülök, hogy végre elkészül,
  bármilyen ostoba módon került is kijelölésre a vonalvezetés,
  bármilyen pazarlásról is tanúskodik a kivitelezés extra magas költsége,
  bármilyen veszélyes kereszteződéseket is sikerült megvalósítani,
  és végül, bármekkora ostobaság, hogy bárkinek is jót tenne, ha a kerékpár út egyik felét gyorsan készítették el a rossz időjárás körülmények között, és ezért a minősége várhatóan rossz lesz, míg a másik fele majd ideális időben készül el, és ezért jó minőségű lesz.
  Majd vigyázunk!”
 • 29. yenkiman 2013. január 04. 19:39
  „Én csak azt nem értettem amikor elkezdték csinálni,hogy miért középen kezdték el.Miért nem lehetett volna folyamatosan az elejétől a végéig készíteni.Eléggé hanyag hozzáállás volt mert a sebesség korlátozó táblákat el felejtették elforgatni vagy letakarni műszak végén,vagy hétvégén!Eléggé különös volt 40 km. el száguldozni amikor semmi nem indokolta a lassú haladást.Amúgy az alépítmény van olyan mint az autópályán igaz legalább olyan drágán is készült!”
 • 28. orbison 2013. január 04. 19:12
  „Én kerékpárral járok dolgozni Győrbe Újfaluból amikor csak tehetem (időjárás, időhiány, hurcolni való, stb. befolyásolja). Nem vagyok környezetvédő (persze igyekszem nem tönkretenni azt), csak szeretek kondiban lenni. Eszméletlen, mennyire rossz a kerékpárút a Szigetközben!
  Ez a most elkészült kerékpárút szép, de a Nép utcai vége közröhej (legalábis kerékpáros körökben).
  A cikkben írtakkal ellentétben nem látom a 85-ös útig elkészültnek, ma is jöttem Sopron felől, szóval friss az élmény....
  Aztán az egész hogyan ér be Győrbe, nos, bele sem gondolok. Akik Abdáról dolgozni járnának be, azok nyilván az egyenes utat preferálnák. Szerintem a Nép utca-Duna-Center közötti útvonal bőven elég széles lett volna MINDKÉT OLDALI kerékpársáv leválasztására, a Nép utcához mehetett volna egy rendőrlámpa, ahol a kerékpárosok is átsorolhattak volna a jelnlegi kerékpár-útvonalra.”
 • 27. urbaniastapista 2013. január 04. 17:51
  „#21.
  Az miért van, hogy a közútkezelő kiköti a nyilatkozataiban, hogy az útjain novembertől márciusig nem szabad aszfaltozni?”
 • 26. háté 2013. január 04. 15:55
  „"Győrben csak az ül bringára és harsogja, hogy ő mekkora környezetvédő akinek"
  - egyetlen egy kerékpáros, környezetvédő nem szólt az értelmetlen fakivágások ellen! -/marha nagy lóvét vitt a nagyzsebbe!/
  - navajon miért nem lázonganak?”
 • 25. aghla 2013. január 04. 15:55
  „Kipróbáltam, jó minőségű a burkolat. Örüljünk hogy kész van.
  Korábban sokszor linkeltem a rövidebb, olcsó és biztonságos javaslatunkat

  https://maps.google.com/maps/ms?msid=215481341110361549524.000477dc3c8a0531f44f2&msa=0&ll=47.682668,17.59469&spn=0.033284,0.076475

  remélem a főút kétszeri keresztezése nem marad ilyen életveszélyes. A kerékpárosok nagyrésze nem Szigetbe megy majd hanem a Radnóti szobornál átjön az 1-esen. Ide járdasziget és közvilágításkell! A másik végen teljesen értelmetlenül kivágták a fákat hogy elférjen az aszfaltcsík, majd csináltak egy sokkal keskenyebbet, ami elfért volna favágás nélkül is.
  Egyébként ezt a szakaszt járdaként is használják a gyalogosok, miért ez a keskenyebb?
  Továbbá ha itt meghagyják az eredeti állapotot és a túloldalon viszik tovább a kerékpárutat, akkor legalább a meglévő zebránál-ahol lassítanak az autók- keresztezné a főutat.”
 • 24. xverax 2013. január 04. 15:46
  „jó lenne ha minden hozzászóló küldene képet amit éppen kerékpározik...
  ha nincs ilyen, minek mindenbe belebeszélni? :D”
 • 23. Agent 2013. január 04. 15:30
  „"20. Győrben csak az ül bringára és harsogja, hogy ő mekkora környezetvédő akinek nincs pénze buszra vagy kocsira..."

  Frászt, van kocsim és bringám is, igaz ha lehet a hegyek között tekerek:) Győrben azért nem megy sok helyre bringával az ember, mert nem kockáztatja azt, hogy ellopják a gépet - ami mellesleg annyiba van, mint egy használt autó...”
 • 22. Tibsi1 2013. január 04. 15:25
  „19. saintgaicacomo

  Nézz utána,hogy ott mekkora szakasz épül ugyanakkora összegből,milyen környezetrombolással jár ott és itt.Kerékpárúttal még mindig nincs gondom,de a kultúra hagy némi kívánni valót maga után.”
 • 21. páctivald 2013. január 04. 15:21
  „20. Sárkányfűárus 2013.01.04. 14:59

  Nem vagyok "sötétzöld". Van kocsim, buszbérletre is telne. Mégis, ahova csak lehet kerékpárral megyek. Most télen is. Mert jó!

  Aszfaltozni me glehet télen is. Németországban nem egyszer láttam, hogy havazásban, fagyban is nyomták az útépítők rendesen. Nálunk meg megy a parasztvakítás minden témában.”
 • 20. Sárkányfűárus 2013. január 04. 14:59
  „Hollandiában van kultúrája a kerékpározásnak. Győrben csak az ül bringára és harsogja, hogy ő mekkora környezetvédő akinek nincs pénze buszra vagy kocsira...”
 • 19. saintgaicacomo 2013. január 04. 14:31
  „18. Tibsi1

  Én igen is örülök, hogy megépül ez a kerékpátút. Legalább értelmes dologra megy ez a pénz, mert biztonságosabb lesz a közlekedés, mind az autósoknak, mind a kerékpárosoknak. Megfelelő infrastruktúra esetén többen kerépároznának -> csökkenne a károsanyag kibocsátás, kisebb lenne a forgalom. Természetesen nem ettől az egy szakasztól, sokkal több ilyen kellene. Azt meg hogy lenyúlják honnan tudod?
  Érdemes elolvasni ezt: http://kerekagy.blog.hu/2009/09/03/biciklis_sztradakba_invesztal_a_holland_kormany
  Ha ott lehet akkor itt miért nem? Érekes ott jobban élnek az emberek, mégis felülnek a bringára...”
 • 18. Tibsi1 2013. január 04. 13:56
  „12. saintgaicacomo!

  Tényleg sok örömre ad okot,hogy duzzad az amúgy is duzzadt zseb!Akinek szeme van lásson.Nézz meg egy régi képet a területről!Láttad a folyamatokat?Nem a kerékpár út ellen van kifogás.Kivitelezés=rombolás.S még kerestek is rajta.Na akkor örüljünk!”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyitott kapuk a győri Széchenyi-egyetemen - részletes program

2013. január 8-án, kedden a győri Széchenyi István Egyetem Nyitott Kapuk rendezvényre várja a térség végzős középiskolásait, a továbbtanulást választó fiatalokat, s a résztvevők betekinthetnek az egyetemi életbe. Tovább olvasom