Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Felháborító: temetés közben törték fel a parkoló autókat Győrben

Sokak által ismert szakszervezeti vezetőt temettek kedden Győrben. Megtelt a szabadhegyi temető parkolója – mint megtudtuk, több autót a szertartás alatt kifosztottak.

Annál gátlástalanabb bűncselekményt, mint amit Tóth László és Kurja Gyula elszenvedett, keveset találni. A két férfi a minap barátjuk-ismerősük temetésén vett részt, autóval mentek ki a győr-szabadhegyi (Szabadi úti) temetőbe.

Tóth László elmondása alapján kiderült, hogy ő a parkoló legszélső sorában, a bejárattól legtávolabb talált már csak helyet az autójával.
Ennek kesztyűtartójában hagyta értékeit...
 
Kungli Gáborné a szabadhegyi temetőbe érkezik, ahol két napja az egyik temetés ideje alatt autókat törtek fel. Ő is járt már így. Fotó: H. Baranyai Edina
Kungli Gáborné a szabadhegyi temetőbe érkezik, ahol két napja az egyik temetés ideje alatt autókat törtek fel. Ő is járt már így. Fotó: H. Baranyai Edina

„Az irataimat nem akartam bevinni a temetőbe, ezért azokat a pénztárcámmal együtt a kesztyűtartóban hagytam – idézi fel a történteket Tóth László.

– Biztos, hogy bezártam az ajtót, s az is biztos, hogy a szertartás után a távirányítóval újra kinyitottam. Közben azonban valaki vagy valakik úgy törték fel az autómat, hogy semmilyen nyomot nem hagytak. A temetés után a postára mentem feladni a pénzt, már sorszámot nyomtam, amikor észrevettem, hogy a pénztárcámból a papírpénz, illetve az aznap felvett Erzsébet-utalványköteg eltűnt. Minden mást bent hagytak, de mintegy 45 ezer forintot elvittek."

Szinte szóról szóra ugyanez történt Kurja Gyulával, aki amikor meghallotta, mi történt a barátjával, megnézte ő is a pénztárcáját. Esküszik arra, hogy a temető parkolójában ő is lezárta az autóját, s arra is, hogy kattant a zár, amikor hazaindult. Az ő kára hasonló Tóth Lászlóéhoz, annyit azonban még keserűen megjegyzett, hogy az ő pénztárcájában az aprópénzt bent hagyták... Biztos abban is, hogy a temetés közben tűnt el a pénze.

A két férfi szerdán úgy döntött, hogy írásban bejelenti az ügyet a rendőrségen. Egyrészt azért, hogy felhívják a figyelmet az esetre, másrészt azért, mert talán így kiderül: tömeges lopássorozat történt-e a temetésen, vagy „csak" ők voltak az áldozatok.

Reményük nincs arra vonatkozóan, hogy a tetteseket megtalálják, ezt a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság legfrissebb statisztikája is aláhúzza: tavaly 233 gépjárműfeltörés történt a megyében – ami ugyan csaknem százzal kevesebb, mint volt 2010-ben, 2011-ben és 2012-ben –, de a nyomozási eredményesség is csökkent: tavaly már csak 5,4 százalékot adott ki a statisztika. Abban, hogy ez utóbbi szám is egyre lejjebb megy (2010-ben 12 százalék volt, sőt, 2012-ben 15,5 is); vagyis egyre kevesebb autófeltörőt sikerül megtalálni, minden bizonnyal számít, hogy egyre kifinomultabbak a módszerek, szervezettebbek az elkövetők.

Fazekas Tiborné minden értékét magával viszi, hallott ugyanis ő is arról, hogy a temetők előtt sincsenek biztonságban az autók. Fotó: H. Baranyai Edina
Fazekas Tiborné minden értékét magával viszi, hallott ugyanis ő is arról, hogy a temetők előtt sincsenek biztonságban az autók. Fotó: H. Baranyai Edina


Egy ezen a téren jártas mérnök szakembert kérdeztünk arról, hogy a most említett módszer – vagyis az autók nyom nélküli felnyitása, majd újbóli bezárása – bonyolult eljárás-e. A válasz rövid volt: „Nem, két perc alatt sikerülhet." Tippeket nyilván nem akarunk adni, de a mérnök szerint egyszerű, mechanikus módon megoldható.

A rendőrséget is megkerestük az ügyben, de mivel ők várhatóan ma kapják meg a panaszosok bejelentését, az adott bűncselekményről még nem tudtak nyilatkozni. Arról igen, hogy külön „temetői" sorozatról nem értesültek, ilyen esetek azonban voltak, vannak és lesznek is.
Erről tud sajnos mesélni Kungli Gáborné is, akinek autóját korábban a győr-újvárosi temetőben törték fel. Náluk a tolvajok nem válogattak, mindent elvittek a kocsiból: „Még a száraz kenyeret is." Azóta soha nem hagyja az autóban semmilyen iratát, a táskáját sem. Ugyanígy tesz a szabadhegyi temetőbe érkező Fazekas Tiborné is. Fogadjuk meg a tanácsukat: mivel a tolvajoknak láthatóan semmi sem szent, s pontosan tudják, hogy nem csak halottak napján van keresnivalójuk a temetők parkolóiban, ezért aki teheti, vigye magával a fontos iratokat, a pénztárcát. A tolvajok nem nyugszanak, sajnos láttuk most is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nézze meg, hogyan emelték a több tonnás hídgerendákat a Baross hídra!

80 tonna teherbírású daru emelte az előgyártott, feszített vasbeton hídgerendákat a helyükre. Tovább olvasom