Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 11°C | 24°C Még több cikk.

Fél év szünet két tűzoltóperben

Győr-Moson-Sopron - A csornai és a győri tűzoltók esetében fél évig szünetel a bírósági eljárás. Az ok, hogy a túlmunkaperek ügyében meg kell várni a Legfelsőbb Bíróság állásfoglalását.
Megyénkben a munkaügyi bíróság legutóbb a csornai és a győri tűzoltók ügyében tartott tárgyalást. A per tárgya az, hogy jár-e, és ha igen, akkor mennyi pénz a túlmunka után. 

A tűzoltók azért fordultak országszerte a munkaügyi bíróságokhoz, mert véleményük szerint az államnak át kellett volna vennie az uniós irányelvet. Azaz 2004. május elseje és 2007. december 31. között a heti 40 óra felett ledolgozott munkaidő után jár(na) a túlszolgálati pénz. Ám ez országszerte nem történt meg, így a tűzoltók jogi úton próbálkoznak. Elsőként a szombathelyi tűzoltók jutottak hozzá az elmaradásukhoz. Az egyes megyék munkaügyi bíróságai közben sorra hozzák meg ítéletüket.

Két esetet leszámítva úgy döntöttek, hogy igaz, csak a 48 óra feletti rész után, de jár a túlmunkabér.

– Csongrád megyében azonban két esetben az a jogerős határozat született, hogy már a negyven óra feletti idő is túlóra – mondta el a Kisalföldnek Szováti Szabolcs, a tűzoltókat képviselő egyik ügyvéd. – Ezért ajánlatos lenne, ha a Legfelsőbb Bíróság (LB) ez ügyben is jogegységi határozatot hozna. Megyénkben a két ügy – a csornai és a győri – most hat hónapig szünetel. Amennyiben az LB meghozza határozatát, akkor folytatódhat a per. Mi még mindig bízunk abban, hogy sikerül peren kívül megegyezni, és ezzel akár milliárd forintos nagyságrendű összeget is megspórolhatna az állam. Az Önkormányzati Minisztérium azonban továbbra is vitatja a tűzoltók követelésének jogalapját is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kazinczy szellemében

Győr - A 250 évvel ezelőtt született Kazinczy Ferenc íróról, nyelvújítóról elnevezett Szép magyar… Tovább olvasom