Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Feketemunka: tízből kilenc biztonsági cég lebukott

Egy biztonsági cég alkalmazottjai nem akarták felvenni a munkát, mert nem kapták meg (borítékban) a bérüket. Az ügyben a munkaügyi felügyelőség is vizsgálatot indított.

Mint kiderült: a régióban a legtöbb feketemunkást az őrző-védő cégeknél találják.

Bármelyik pillanatban úgy dönthetnek az egyik vagyonőr cég dolgozói, hogy nem veszik fel a munkát – akkor pedig az egyik ismert győri gyár őrzése (ha rövid időre is) megszűnik. A munkavállalók kemény vádakat fogalmaztak meg: nem kapták meg a fizetésüket, ráadásul a járandóságukat minden legalitást mellőzve, hónapról hónapra borítékban kapják. Az tény, hogy az esetet a munkaügyi felügyelőség is vizsgálja már, mivel azonban folyamatban lévő ügyről van szó, a munkaadót nem nevesíthetjük.

Az is kijelenthető ugyanakkor, hogy nem kirívó esettel állunk szemben – ez derül ki a munkaügyi felügyelőség regionális igazgatóságának 2009-es statisztikájából. Dr. Virágh Norbert igazgató kérdésünkre elmondta: tavaly a régió három megyéjében (Győr-Moson-Sopronban, Vasban és Zalában) kimondottan az őrző-védő szolgáltatást nyújtó cégeknél 335 ellenőrzést végeztek, s közülük 289-nél (86 százaléknál!) jogsértést állapítottak meg.

A 289 eset döntő része (197) feketemunka volt, további 48 a munkaidőre, pihenőidőre, illetve ezek nyilvántartására; 30 pedig a munkabérekre vonatkozott, s maradt még 14 egyéb eset. Aki még tudja követni a számokat, azoknak szintén beszédes és elgondolkodtató ez is: a 197     ˝feketemunka˝ címen büntetett eset összesen 3736 munkavállalót érintett, vagyis minden ˝feketefogásra˝ legalább 19 kiszolgáltatott biztonsági őr jutott. Ez nagyon magas szám, olyannyira, hogy az összes ágazatban (építőipar, mezőgazdaság, szolgáltatók stb.) regisztrált feketemunkásoknak a felét(!) a biztonsági őrök adják.

Egy a panaszos biztonsági őrök közül – a régióban és a megyében egyaránt a legtöbb jogsértő esetet ezen a területen találja a munkaügyi felügyelőség. Fotó: H. Baranyai Edina
Egy a panaszos biztonsági őrök közül – a régióban és a megyében egyaránt a legtöbb jogsértő esetet ezen a területen találja a munkaügyi felügyelőség. Fotó: H. Baranyai Edina

A jogsértésen ért cégeket összesen mintegy 500 millió forintra büntette a felügyelőség, ennek az összegnek legalább a harmadát az őrző-védő szolgáltatókra rótták ki. Tudni kell, hogy ezek régiós adatok, de dr. Virágh Norbert szerint Győr-Moson- Sopron megyére arányosan is levetíthetők: minden számnak a 30–40 százaléka igaz a mi megyénkre.

Az összes ágazatban regisztrált feketemunkásoknak a felét(!) a biztonsági őrök adják. 
Érdemes persze a miértekre is kitérni, az országos felügyelőség 2009-es jelentésében szerepel: ˝A nyomozási, biztonsági tevékenység területén feltárt nagyszabású feketefoglalkoztatás a végtelen alvállalkozói láncolatból adódik. A munkaügyi ellenőrzés megkezdését követően, illetve annak hatására nagyszámú munkavállalót jelentenek be ahhoz a céghez, amelyik az ellenőrzés során a munkavállalók foglalkoztatását alvállalkozóként felvállalja. Ezek az alvállalkozók eltűnnek, feltehetően járulékokat sem fizettek a munkavállalók után. A háttérben az a személy- és vagyonőrzéssel foglalkozó fővállalkozó van, aki a közbeszerzéseket és a nagyobb megbízásokat elnyeri, és a nagyszámú, állandóan cserélődő alvállalkozói láncolat bonyolult rendszerét profi módon működteti. Profitra úgy tesz szert, hogy az alvállalkozói szerződéseket »nyomott« áron köti, hisz az alvállalkozó járulékokat úgysem fizet a munkavállalók után. Feketefoglalkoztatás megállapításának hiányában a fővállalkozó továbbra is tud indulni a közbeszerzési pályázatokon. Ennek a jelenségnek további jellemzője, hogy a munkavállalók felett a munkáltató úgy változik, hogy a munkavállalók nem is ismerik az aktuális munkáltatójukat.˝

Virágh Norbertet megkérdeztük végül arról is, hogy a vizsgálataikat bejelentések nyomán vagy szúrópróbaszerű kiválasztással indítják-e el. Válasza szerint egyre nagyobb számban tudják már a munkavállalók, hogy számíthatnak a felügyelőségre, ha panaszt tesznek, így az ügyek indításának legalább 25 százaléka már bejelentéssel történik.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Tabornok 2010. április 07. 18:35
  „Kuss van az ügy lezártáig. Még 40 nap, minimum.”
 • 21. Tabornok 2010. április 02. 06:53
  „Az is előfordulhat, hogy agyonhallgatják, ezt a feketemunka témát és nem történik semmi. Esetleg közlik a vagyonőrökkel, hogy akinek nem tetszik, kirúgják. Ki az aki munkanélküli akar lenni?”
 • 20. Tabornok 2010. április 02. 06:49
  „laposibenö 2010.04.01. 20:14
  Majd megmagyarázná, mint annó, hogy nem tiltja a törvény, hogy 10 milliót átvegyen valakitől, kistáskában.”
 • 19. laposibenö 2010. április 01. 20:14
  „Na maj a Fidesz belügyminisztere a Pintér ur rendet csinál it is! Maj neki elmonhatjátok a panaszaitokat! He-he-he”
 • 18. Tabornok 2010. április 01. 13:42
  „"Sudár Ágnes2010.03.30. 10:06" Keresd meg a cikk íróját, ha még nem rúgták ki. Nem akármilyen ember lehet, ha ezt, le merte írni.”
 • 17. Tabornok 2010. április 01. 13:38
  „"Virágh Norbertet megkérdeztük végül arról is, hogy a vizsgálataikat bejelentések nyomán vagy szúrópróbaszerű kiválasztással indítják-e el. Válasza szerint egyre nagyobb számban tudják már a munkavállalók, hogy számíthatnak a felügyelőségre, ha panaszt tesznek, így az ügyek indításának legalább 25 százaléka már bejelentéssel történik. "
  Jelentsd be a Munkaügyi felügyeletnek! Látod lerendezik.”
 • 16. mummus 2010. április 01. 08:15
  „Tábornok! 2010.04.01. 03:19
  Egyáltalán nem félek! Kézzelfogható bizonyítékaim vannak, és nem is akarok sokáig ebben a "fertőzött"ágazatban dolgozni.
  Féljen az,féljenek azok, akiknek inge!
  (Tábornok! :írjál E-mailt, fogjunk össze,indítsunk el valamit!)”
 • 15. Tabornok 2010. április 01. 03:19
  „"mummus 2010.03.31. 22:28"
  Te Mummus! Téged, meg fognak győzni arról, hogy valamit félreértettél. Bent a rendőrségen. Nem félsz?
  Az is igaz, hogy azt mondják egyesek, hogy szólás szabadság van. A szólás után is szabadság van?”
 • 14. mummus 2010. március 31. 22:28
  „Végre egy bennünket érintő cikk !!!!
  Korrupció,aljasság,a munkavállalók kihasználása!
  INDOKAIM :
  A megye egyik "mondvacsinált" cégénél 1 hónapi béremmel máig tartoznak

  A Vagyonvédelmi Kamara elnökasszonya által vezetett cégnél a felvételi elbeszélgetés élből azzal kezdődött, hogy :

  - 4 órára bejelentve, minimálbérre
  . a ledolgozott órák zsebben (borítékban) kerülnek kifizetésre- és ez így is történt,történik
  -kollégáim kék kiskönyvvel napi 10-12 orát dolgoznak (lásd : Baross úti járőr! )
  - tudok olyat, aki minden másnap 24 órában "van ott ahol ezt eltürik" mert papiron természetesen 4 órát teljesít (hiszen igy
  van bejelentve!!!!
  - ELLENŐRZŐ HIVATAL !!!!, A RENDŐRSÉGEN, ÉS EGYÉB ÁlLAMI INTÉZMÉNYEKNEL IS TÖRVÉNYTELEN MÓDON ALKALMAZOTT VAGYONÖRÖK DOLGOZNAK !!!!!
  - A MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÁS KETTŐS KÖNYVELÉSSEL TÖRTÉNIK
  -utazási hozzájárulás : mese-mese mátka
  - stb.stb. törvénytelenség

  OKTATÁS : Volt Rendőrök, belső emberek által irányítva, anyagi nyerészkedés céljából!
  Több személlyel csak a "vizsgán" találkoztam, ami felért egy nagy bohózattal !!!!!

  KAMARA: Szintén bohózat, nyilvános sarc a biztonsági őröknek országos, illetve megyei szinten!
  Csupa-csupa urambátyám módszer, 18.-századi mintára. Élősködők gyülekezete! Vicc, mint ahogy a "választás"is az volt!!!!

  BIZTONSÁGI ŐRÖK !!! Gyűjtsük az adatokat, és LÉPJÜNK !!!
  folyt.köv.!- az illetékes hivatalban, ahol nevemet, és a bizonyitékaimat is adom!
  vagyonor11@gmail.com”
 • 13. Tabornok 2010. március 31. 11:40
  „"LAZA 2010.03.31. 09:35
  Tehát lehet valami abban amiről itt előttem szólnak!" LAZÁn véve igen. Valójában a tized részét sem írták le.
  Ebben az a cifra, hogy tudja a rendőrség, tudja az APEH, tudja a munkaügyi felügyelet is. Ezt, persze mindegyik letagadná, ha hivatalosan vizsgálnák.
  Bocsánat, hogy engem elő ne állítsanak, pontosítok. Én így hallottam.
  Ez a mai magyar valóság.”
 • 12. LAZA 2010. március 31. 09:35
  „Nem semmi ami ezen a területen (is)történik.
  Kb.egy esztendővel ezelőtt beszélgettem egy parlamentbe nagyon igyekvő párt prominensével.
  Te itt szépszámú szavazatot lehetne szerezni a választásokon.(Legalább százezer szavazópolgárt érint)
  Egy kicsit meg kellene piszkálni ezt a kötelező kamaratagságot!
  Mi az,hogy tüzzel vassal behajtom a kötelező tagdijat aztán szolgáltatás semmi!
  Ilyen a világon nincs.
  Mit csinál pl.az alkotmánybíróság?Probáljátok megtámadni Nektek a reklám is jót tehet.
  A válasz:Néma csönd! reflexió később is semmi!
  Tehát lehet valami abban amiről itt előttem szólnak!”
 • 11. leslie0312 2010. március 31. 08:28
  „Még azt hozzá tenném hogy a többsége 350 és 420 nettoért dolgozik, és szinte mindenhol a fizetése egy részét boritékban kapja. Szabadság nincs, sőt még a táppénzből is vonnak ha egyáltalán fizetik. Ehhez nem is kell messze menni, mert ez még mindig Győr!”
 • 10. leslie0312 2010. március 31. 08:17
  „Még szerencse hogy van kamara, aki semmit nem csinál csak a pénzt szedi el az amugy is kizsákmányolt biztonsági őröktől! Ők 300 óra felett dolgoznak, azért a pénzért amiért más 168-at. Nem tesz senki semmit, mert ez a legnagyobb üzlet, és mert volt katonák és rendőrök ülnek a főnöki székben! A kamara meg egy nagy nulla, a világon nincs ilyen semmittevő és ingyenélő banda!”
 • 9. janika 2010. március 31. 07:14
  „Megelőzött a " Tabornok" a 8. írásával. A hatalom váltogatás óta a levitézlett zömmel rendőrök és a katonatisztek privillégiuma az "őrző -védő" poszt! No és kizsákmányolási mintát, azt Ők sem a boltban veszik!”
 • 8. Tabornok 2010. március 31. 05:41
  „Majd kicsinálják azokat, akik beszéltek, aztán mehet minden "rendben"tovább.
  Minden elismerésem a fotón lévő emberé, aki még a fényképét is adni merte és kiállt a kollégái érdekében is!
  Bemutathatná az ügyészség, meg a rendőrség ilyen esetekben, hogy nem korrupt.
  Volt kollégáik dolgoznak ezeknél a cégeknél, csak nem fogják "zavarni" őket!”
 • 7. Tabornok 2010. március 31. 05:33
  „Én úgy tudom, hogy ilyen formában fizetett alkalmazottak őrzik városunk legnagyobb cégeit és bankjainkat is. Vajon mi kell ahhoz, hogy ezeknek a cégeknek a vezérkara is eljárás alá vonható legyen?
  Talán a törvénykezés, korrupciómentesítése.
  Azt gondolom a hivataloknak, lenne mit vizsgálni, de ott is valakinek a rokona dolgozik!”
 • 6. Tabornok 2010. március 31. 05:24
  „"Tudni kell, hogy ezek régiós adatok, de dr. Virágh Norbert szerint Győr-Moson- Sopron megyére arányosan is levetíthetők: minden számnak a 30-40 százaléka igaz a mi megyénkre."
  Jó lenne, ha az igazgató úr nem vetítene a megyénkre semmit, hanem vizsgálná a megyét! Tele van a megyénk ilyen esetekkel ésvalamiért, nem merik vizsgálni.
  MIÉRT?
  Mert dúl a korrupció, minek következtében az igazgató úr széke is billegni kezdene, ha többet vizsgálódna, mint azt egyesek szeretnék.
  Sajnos, amit az előttem szólók itt leírtak az mind igaz!
  A biztosítóknál sem mer vizsgálódni a felügyelet, valamilyen rejtéjes okból. Tele vannak, alkalmazottként kezelt, kényszervállalkozókkal, ami ugye törvénytelen? Mikor vizsgálja ezeket a felügyelet?
  Tudok Győrben olyan panziót, ahol a recepciósok 4 órára vannak bejelentve, szabadságuk idejére pénzt nem kapnak és folyamatosan fenyegetve vannak. Ugye a szállodáknál a recepciósoknál a 4 órás miunkaidő a jellemző, vagy tévedek? Nem akar a felügyelet vizsgálni, vagy nem mer.”
 • 5. értelem 2010. március 31. 00:02
  „A Vagyonvédelmi Kamara elnökasszonya,vezetőségének 99%-a a nagy cégek vezetőiből,illetve az általuk megvett,megbízott személyekből áll. Ezeknek nem a tényleges végrehajtó állomány, hanem a saját zsebük tömése a célja.Ezt pedig csak úgy tudják csinálni, hogy a mindenkori politikai hatalom segíti és védi őket! Sőt, véleményem szerint az éves szinten ellopott, elcsalt be nem fizetett több milliárd adó és járulék nagyobbik része is a pártok kasszájába vándorol! Tessék megnézni kik a cégek vezetői! Ha majd a törvényhozók minden alvállalkozónak átadott feladat után is beszedetik a járulékokat és adókat vagy megtiltják azoknak a cégeknek a pályázatokon való indulást amelyeknek nincs meg a megfelelő állománya a végrehajtásra akkor talán annak is jut a pénzből aaki megtermeli! Addig lopnak,csalnak,rabolnak és hazudnak ezen cégek vezetői.Lehet cáfolni!!”
 • 4. MTT 2010. március 30. 17:11
  „Lehet törvényesen 240 órát dolgozni, olyan szerződéssel, amiben le írva, hogy heti 60 órát dolgozol és készenléti munkakörrel, RENDESEN bejelentve.”
 • 3. meir 2010. március 30. 15:02
  „Nalunk -(Izraelben!)-Minden Biztonsagi ceg Ala van rendelve az Orszagos Belso Biztonsagi Szolgalatnak -
  -(Sinh Beith)-Igy feketemunkara meg csak lehetoseg sincsen!!!
  mindenki kivetel nelkul ugyanis a S.B. altal ellenorzott,felvetelin esik at,es a fizetest -(kizarolag banki atutalassal!!!!)-is onnet kapja!!
  Talan ha igy lenne ott nalatok is,akkor valoban a biztonsagra vigyazna a "biztonsagior"!!!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új igazgató az ikrényi iskolában

Egy éve nyugdíjba vonult az ikrényi általános iskola igazgatója, ezért az elmúlt időszakban az… Tovább olvasom