Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Fejszével verte agyon a fiát a törékeny asszony

Győr–Keszthely - Tizennégy év börtönbüntetésre ítélt a Győri Ítélőtábla egy hatvanhárom éves asszonyt, aki fejszével agyonverte vele egy fedél alatt élt fiát. A gyilkosság közvetlen előzménye egy veszekedés volt: az asszony tévézni akart, fia pedig csendre vágyott.
Ami tavaly Keszthelyen történt, felér egy lidércnyomással. A hangulat régóta mérgezte a ház levegőjét, ahol a hatvankét éves, régóta elvált Patyi Istvánné és az akkor harmincöt esztendős fia éltek egy fedél alatt az asszony idős szüleinek nyári konyhájában. A fiatalember sokat ivott, nem dolgozott évek óta, s anyja nyugdíjából tengődtek ketten.
Ez alapján sokan máris ellenszenveznek a halottal, de amilyen büntetést anyja mért rá, azt legelborzasztóbb álmaiban sem érdemelhette ki.
Tettlegességig soha nem fajult veszekedések követték egymást nap mint nap, tavaly február 9-én épp a tévé miatt támadt köztük feszültség. Az anya a műsort nézte, felnőtt fia pedig csendre vágyott.

Az asszonyban ekkor fogalmazódhatott meg szörnyű tette: egy méretes fejszét rejtett a szekrény mögé és megvárta, amíg fia elalszik. Két-három órába is beletelt, mire meghallotta az egyenletes szuszogást. Ekkor kibányászta a fejszét és magából kivetkőzve ütni kezdte fia koponyáját. A képzeletnek is emberpróbáló ez az ébredést követő lidércnyomás: az édesanya árnyalakja és a levegőbe emelkedő fejsze, ami kilencszer sújt le – éle az áldozat fejét, nyakát és védekező kezét érte. A sértett azonnal meghalt.

Patyi Istvánné nemcsak fia életének akart véget vetni, tervét a jogi nyelv „kiterjesztett öngyilkosságnak" nevezi: egy konyhakéssel felvágta saját ereit és fia holtteste mellett várta a halált. Terve azonban nem sikerült, reggel felébredt álmából. Utána átment szüleihez és bevallotta tettét, a rendőrséget ők maguk riasztották.

Patyi Istvánnét előre kitervelt, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt tizennégy év börtönbüntetésre ítélte és a közügyektől is eltiltotta tavaly a Zala Megyei Bíróság, ekkor ő és védője azért fellebbezett, hogy a tábla tekintsen el a „különös kegyetlenséggel" minősítéstől. Dr. Nagy Zoltán tanácsa azonban tegnap úgy látta, hogy a fejszecsapások sokkal több szenvedést okoztak annál, mint ami egy emberélet kioltásához szükséges, ezért helybenhagyta az ítéletet.

Mivel egy olyan asszonyról van szó, aki valamelyest maga is áldozat, s aki így legkorábban 72–73 évesen szabadulhat a rácsok mögül, méltányosságból börtönfokozatra – és nem fegyházra – ítélte a győri tábla. A vádlott egyébként büntetlen előéletű, küllemre pedig egy törékeny testalkatú, jámbor külsejű asszony, akiről soha senki meg nem mondta volna, hogy ilyesmire képes.

Talán azért, mert ő maga sem tudta tavaly februárig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Konkurensekből partnerek: LHB-Patent fúzió

Győrben két meghatározó vagyonvédelmi vállalkozás, a Security Patent és az LHB, annak ellenére, hogy… Tovább olvasom