Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Fejben már kész a Táltos Tanya

Győr - Minden jel arra mutat, hogy elkezdődött a komoly együtt gondolkodás a leendő Táltos Tanya ügyében. A Marcalváros melletti területen szerdán rendezett bejáráson már egészen részletes tervekről beszélgettek az érintettek.
Decemberben készült el a tanulmányterv, amely már előzetes látványterveket is mutat a Holt-Marcal mellé tervezett történelmi és szabadidőparkról. Ez ugyan még sem konkrét számokat, sem technikai részleteket nem tartalmaz, arra azonban mindenképpen elég volt, hogy felgyorsítsa a tervezgetést. A szerdai bejáráson ott volt minden érintett – többek között az önkormányzat, a Komszol, és a leendő élménypark kezelésével megbízandó győri állatkert képviselője –, s úgy tűnt, egyre konkrétabb tervek fogalmazódnak meg.

A bejáráson pontosan tájékozódtak, hol, mi épülhetne. A tervek látványosak, vonzóak lehetnek nemcsak a helyieknek, hanem a turistáknak is.. Fotó: Krizsán Csaba


A múlt élményparkja

A 10 hektáros területre a kelták és a honfoglalás kori magyarok életét, szokásait bemutató élményparkot álmodott meg Horváth László, a városrész önkormányzati képviselője, amely nyitott lenne mindenki számára. A Táltos Tanyán skanzenszerű környezetben mutatnák be őseink történetét, életét, korhű veremházakkal, jurtatáborral, kézművesműhelyekkel, állatudvarral. Mindezt azokra a vaskori és honfoglalás kori leletekre alapozva – a kelták a késő vaskor, a Kr. e. V.–III. század „szülöttei" –, amelyeknek Győr és környéke az ország egyik legjelentősebb lelőhelye.

A Bricostore áruház, a Mediterrán II. lakópark és az úgynevezett eperföldek alatt húzódik például Közép-Európa legnagyobb feltárt kelta kori temetője, amelyben háromszáz sírt találtak a régészek az elmúlt években, a sírokban művészi kidolgozású bronz ékszerekkel, vasfegyverekkel, edényekkel, de ugyanitt előkerültek több település nyomai is.

Sikerre számíthat

Egry Ildikó régész, az említett feltárások vezetője tíz éve vár arra, hogy a kutatások eredményeit méltó módon megismertethessék a nagyközönséggel – a Táltos Tanya mellett tervezett Druida ligetben most ez megvalósulhat, tablók, interaktív kiállítások formájában. Ez a fajta bemutatás egyébként nem új keletű, a régészetnek egy egész ága (az úgynevezett experimentális archeológia) épült a múlt élményszerű megismertetésére.

– Számos sikeres példa van erre Európában, Csehországtól Angliáig. A legközelebbi az ausztriai Schwarzenbachban, ahol szintén a kelta kort „tapasztalhatják meg" a látogatók, sok interaktív program, rekonstruált tárgy és eszköz segítségével. Kipróbálhatják például a kézművesmesterségeket a szövéstől a fafaragásig, az egyes ősi ünnepeket pedig fesztiválokon köszönthetik; ez lehet a minta a győri beruházáshoz is – hozza a jó példákat a leendő park régész szakértője, hozzátéve, hogy a hasonló létesítmények világszerte turisták tömegeit vonzzák.

Tény, hogy a győri igazi kuriózum lenne, hiszen hazánkban sehol nincs a keltákat bemutató szabadtéri múzeum, Győr múltjához pedig ez a nép szorosan kapcsolódik. Ráadásul végre valamilyen, csak a városra jellemző különlegességgel állhatna elő Győr, ami eddig csak a barokk rendezvényekkel sikerült.

Lovarda, íjászat

A Táltos Tanyához lovarda is kapcsolódik majd, fedett pályával, tereplovaglási és íjászati lehetőséggel, de emellett sorra merülnek fel az újabb és újabb ötletek, például arra, hogyan kaphat a sport még nagyobb szerepet a beruházásban. A legsürgetőbb a megvalósítása a győri lövészek ideköltöztetésének, az ő révfalui lőterüknek helyet adó ingatlant ugyanis az új sportkoncepciónak megfelelően eladja a város – még szerencse, hogy a volt úgynevezett disznószállások melletti egyik vasbeton szerkezetű épület kis átalakítással pont megfelel a célnak.

Bolla Péter polgármesteri kabinetfőnök elárulta, szeretne még több sportot „becsempészni" a leendő szabadidőparkba, a tervezett marcalvárosi uszodára építve akár az öttusázók is helyet kaphatnának itt, igaz, ez még ugyancsak távlati terv.

Megvan már a helyük a leendő istállóknak is, akárcsak azoknak az épületeknek, ahol gyerekek táboroztatására, foglalkoztatására lesz lehetőség.

Felvetődtek praktikus kérdések is a bejáráson, például – Németh Viktor, az oktatási és sportbizottság elnökének szájából – az, hogy az egykori állattartó területet nem veszélyes-e szabadidős tevékenységre használni. Kiderült azonban, hogy ott, ahol annak idején állatok voltak, a jövőben az istállók állnak majd, a „szociális és pihenőrészleg" az egykori téesz igazgatási és raktárépületei, ebédlője helyére kerül.

Olvasóink írták

  • 2. Marcalvárosi 2008. február 02. 10:15
    „Úgy látszik a marcal II,önkormányzati képviselőjének Horváth Lászlónak csak a szociktól kellett megvédeni a kiserdőt. Mióta a saját bandája került a város élére szisztematikusan tüntetik el azt. Meg kell nézni a Baumax építkezést letarolták a környéket.
    Gondolom rövidesen megépítik az uszodát is csak még nem kenték meg az illetékest eléggé. Szerintem ha megépítik ezt a létesítményt a kőrnyékbeli kiskerteknek befellegzett, mert a jármű forgalom többszörösére fog nőni!!!!”
  • 1. CseterJános 2008. február 01. 10:16
    „Vann akiknek semmi sem drága!Természetesen, azoknak akik jól belelátnak a leendő üzleti lehetőségeikbe! Hisz nem csak kispénzű emberek tengetik életüket, hanem egyre több azoknak a száma akik, már megtehetik az urhatnám polgári életben rég nemlátott tobzódásukat.Ha már egyszer megunták a barokk bulit elmehetnek "tikmonyos " levest enni utána a kakas-here pörkölt a menő, persze a madárzene-koncert kiséretével!Ki tudja most meg a "Kelták" életvitele tetszik egy-két unatkozó egyénnek! Hát nem semmi e fenti képzelgős repertoár! Főleg, ha ezeket közpénzből lehet finaszírozni! De van akiknek nem lényegtelen a "bronz ékszer" a vas fegyver! a korabeli kidolgozásban! Hogy ez mibe kerűl? Hát az nempublikus! Mineki is kötnék azok orrára akiknek a pénzén vadászták elől a föld alól, holmi törött cserép edényekkel együtt! De azértremélem, hogy a közeli a régészeti feltárásnál lefotózzák ismét a "gyerkkocsis-földradarozót" az nekem nagyon tetszik! Főleg, ha két szamarat is kötnek eléje, akik vontatják és két idiótát akik tolják!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hrabal-mozi: Heath Ledger emlékére

A Hrabal-moziban Heath Ledger emlékére levetítik, a január 22-én elhunyt fiatal színész filmjeit. A Rómer Ház ezzel emlékezik meg a Grimm, a Túl a barátságon, a Casanova című filmek főszereplőjéről. A nézők megnyerhetik Ledger filmjeinek DVD-változatát is, melyet a filmforgalmazók ajánlottak fel. Tovább olvasom