Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Fák és bokrok túl közel a telekhatárhoz

Győr - Új szabályokat kell betartani annak, aki idén fog fák, cserjék, bokrok ültetésébe a megyeszékhelyen. Egy tavaly elfogadott rendelet meghatározza a telepítési távolságokat.
A győri közgyűlés decemberben szavazta meg a növények telepítési távolságáról szóló rendeletet. A fő cél az volt, hogy a növénytelepítési, -ültetési távolságok meghatározásával csökkenjenek a szomszédjogi vitás ügyek. Most a növénytelepítések esetén érvényes előírásokat közöljük.

Belterületen, valamint külterületnek a mezőgazdasági kerten belül eső részén a legkisebb telepítési (ültetési) távolság az ingatlan határától: a) 1–3 méternél magasabbra nem növő gyümölcs- és egyéb cserje (bokor), fa esetében: legalább 1 méter; b) 3 méternél magasabbra növő gyümölcs- és egyéb cserje (bokor), valamint oszlopos fenyőfélék esetében legalább 3 méter; c) 3 méternél magasabbra növő gyümölcs- és egyéb fa esetében legalább 5 méter; d) nyírt sövény, valamint 1 métert meg nem haladó magasságúra növő cserje (bokor) és fenyő esetén legalább fél méter. Az a) pont szerinti ültetési távolság irányadó azon cserje (bokor) esetében is, amelyik természetes növekedésében a 3 méteres magasságot meghaladja. Ebben az esetben a tulajdonos köteles a magasságot metszéssel 3 méterre korlátozni. Kúszó-kapaszkodó cserje csak saját tulajdonú, tömör kerítésre futtatható fel.

A telepítési (ültetési) távolságok alól kérelemre a polgármester eltérést engedélyezhet, amennyiben ahhoz a növénytelepítéssel érintett telekszomszéd írásban hozzájárul. A kérelemhez csatolni kell a növénytelepítéssel érintett telekszomszéd írásbeli hozzájárulását. A rendelet alkalmazásában nyírt sövénynek minősül: a rendszeresen (évente legalább 1–2 alkalommal) szabályos formára és 2 métert meg nem haladó magasságra visszametszett (nyírt), vonal mentén, rendszerint kötésben telepített cserje- (bokor) vagy fenyősor.

Az új rendelet meghatározza, milyen távolságra ültethetők fák, bokrok az ingatlan határától. Fotóillusztráció: Kisalföld

A rendelet előírásokat tartalmaz a közterületi növénytelepítésekre is. Érdemes tudni, hogy a közterületre sem szabad a saját házunk elé tetszés szerinti fát ültetni, a közterületi fák kivágása pedig hatóságiengedély-köteles, amelyet a polgármesteri hivatal közigazgatási osztály környezetvédelmi csoportja engedélyez. A közterületre fát, cserjét ültetni csak a zöldterületek kezelője, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. írásban kiadott kezelői hozzájárulása birtokában lehet. Fontos, hogy a közterületre ültetett fák, cserjék (bokrok) fenntartásáról (például öntözés, pótlás, karózás, metszés) legalább 3 vegetációs időszakon keresztül a növényzet telepítője köteles gondoskodni.
A rendeletben előírt szabályok megsértői ellen feljelentés esetén szabálysértési eljárás indulhat, ami 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Szabálysértési eljárás a telepítéstől (ültetéstől) számított hat hónapon belül indítható. A hat hónap eltelte után a jegyzőnél birtokháborítási eljárást lehet kezdeményezni, amennyiben a növénytelepítés kapcsán a zavarás ténye megvalósul.

Olvasóink írták

 • 7. itapa 2008. március 20. 11:29
  „Bocs, de erre tellett. Egyébként ha figyelmessen olvasod a hozzászólásomat, abból kiderül, hogy én sem vagyok elájulva a méretétől. ("A kertnek nevezett valami")”
 • 6. lakó 2008. március 07. 22:25
  „8X10 m-t kertnek csúfolni? Nem zsebkendőt hanem telket kellett volna venni.”
 • 5. peet12 2008. március 05. 06:44
  „Azért érdemes lenne árnyaltabban fogalmazni.
  Ki mit szólna ahhoz, ha pl. szomszédban viruló agresszív gyökérzetű ecetfa átnyúló gyökere pár négyzetméter térkövét felnyomná pár centire, vagy oldalhatáros beépítésnél szomszédja végigültetné oldalhatáron lévő falszakaszát kb. 40cm-re szép nagy tujákkal, aztán ahhoz a felülethez hozzáférni nem lehet -pedig szükség lehet rá -, és ráadásul szép penészes foltokat hoz létre? és így tovább.....
  Ez nem "hátraarc" hanem sok sok kellemetlenséget jelentő valóság!”
 • 4. widéki 2008. március 04. 21:23
  „Ez tisztára rigófüttyper! Kétszáz évet hátraarc!”
 • 3. kim 2008. március 04. 19:23
  „Ez hülyeség.
  A füvet milyen magasra engedhetem megnőni? E törvény alapján, ha "rendezett" kertet akarok akkor a nagy növényeket középpre kell ültessem és alóluk nézhetem a szomszéd kerjében felnövekvő lomkupacokat, valamint hallgathatom a folyamatosan menő fűnyírókat. Mert ugye ezeket szabad, fát ültetni nem.
  Holnap megyek és ültetek két 20 centis fát. Az évek alatt megnőnek és szében elfoglalják a helyüket.”
 • 2. itapa 2008. március 04. 15:54
  „Én is Csanakon lakom, lakóparkban. A kertnek nevezett valami, kb. 8x10 m , tehát nincs sok variálási lehetőségem.Engedjék már meg, hogy én döntsem el, mit hová ültetek a sajat "kertemben"! A következő mi lesz? Megszabják, hogy mennyi széket tehetek ki a teraszomra? Komolyan mondom vicc ez az ország!”
 • 1. Móri László 2008. március 04. 13:06
  „Hahah!!
  Zöld terület kezelés!!! Hahaha!!
  25 éve lakom a jelenlegi lakhelyemen (Ménfőcsanak régi utca). Azóta itt a zöldterület kezelője még a színét sem mutatta. Közterület felügyelők ellenben előszeretettel cseszegetik azt aki mondjuk letett erre az árvánhagyott területre valamit. Ha az utcabeliek a KOMSZOL-ra a városra várnának égig érne a szemét és a gaz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZDSZ: Neki kellene fogni a szigeti hídnak

Győr - „Győr idei költségvetése végrehajtható, de a forrásbőséghez képest semmi nagyot nem hoz… Tovább olvasom