Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Ez már valóban a végjáték

Győr - A kekszgyár elköltöztetésének híre minden bizonnyal pontot tett a régi győri gyártörténelemre. Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy kijelentsük: unokáink nem fogják látni, mint ahogy sok másik épületet sem, amely a megyeszékhelyet egykoron híressé és gazdaggá tette.
Körképünkben megmutatjuk, mi maradt a megyeszékhely gyáraiból 2007. november 13-án.

A Rába-gyár volt Budai úti telephelye helyén felépült Magyarország legnagyobb területű bevásárlóközpontja, mögötte pedig már épülnek a Városrét új házai. A régi épületekből néhány azért még látható.

A Rába gyár Budai úti telephelyén is előbb rombolni kell, hogy aztán megkezdődhessen az építkezés. Fotó: H. Baranyai Edina

Uniontext: Zsebkendőket, ingeket, abroszokat és lepedőket gyártottak egykor a gyárban, csődjét 2003-ban jelentették be. Az épület egy részét mostanra elbontották, a maradvány viszont siralmas látványt nyújt – ezt mindenki láthatja, aki az Intersparba indul bevásárolni. Úgy tudni, 2008-tól itt épül majd a Sopland bevásárlóközpont: a befektető a szerényebb jövedelemből élők bevásárlókedvére épít.

Ringa: A rombolás megtörtént, de a környékre számos panasz érkezik most is: ablaküvegek, törmelékek csúfítják a környéket. A volt húsipari gyár helyén egyelőre senki sem építkezik.

A Ringánál most is törmelékek csúfítják most is a környéket. Fotó: H. Baranyai Edina

Olajgyár: Az 1990-es évek elején épült gyárat is bontják idén június óta. Az is tudható, hogy konferenciahotel, kulturális és fesztiválközpont, apartmanházak épülnek a helyére.

Tejgyár: Helyén – Bercsényi Passage és Apartmanház néven – öttömbös, 118 lakásos lakópark épül a földszinten 10 ezer négyzetméternyi üzlethelyiséggel, az épület alatt pedig Győr legnagyobb, közel ötezer négyzetméteres mélygarázsa húzódik majd. A munkák gőzerővel folynak.

Gardénia: Nem tűnik el teljesen a nagy múltú épület, a két hatalmas üzemcsarnokot ugyanis győri vállalkozók logisztikai központként üzemeltetik tovább, de néhány kilométerrel arrébb. Az épületből most csak a romok látszanak, de itt is bevásárlóközpont épül hamarosan.

A Gardénia egykori épületét is bontják. Fotó: H. Baranyai Edina

Kekszgyár: A múlt hét végén jelentették be a tulajdonosok, hogy elköltöztetik, mivel alig ötven ember maradt a cukorkagyártó soron a hatalmas (és üres) épületben. Ami jó hír, hogy a termelés Győrben marad, de a Gardéniához hasonlóan más csarnokban. Hogy mi lesz a helyén, egyelőre kérdés: több terv is van a hasznosításra, de a lehetséges Sziget–Révfalu közötti híd esetében is emlegették a helyét.
Dobozgyár: Lebontották, 30– 35 irodának helyet adó irodaház épül a helyén.

Ipari park: Az ellenpont, de a teljes képhez hozzátartozik, ugyanis Győr jelenlegi (és remélt jövőbeli) iparának központja.

Olvasóink írták

 • 5. Burucky Anikó 2007. november 14. 19:18
  „János egyetértek Veled! Döbbenetes, hogy az ilyen ipari múlttal rendelkező város ide jutott!
  Talán rajtunk is múlik.... olyan termékeket (szolgáltatásokat) kellene vásárolnunk, amit a magyar vállalkozások (szolgáltatók) állítanak elő.
  Szerintem büszkék lehetnék az élelmiszer-, textiliparunkra, cipőgyártás, nem beszélve az édességekről... Sajnos ez már mint a múlté..”
 • 4. Cseter János 2007. november 14. 18:01
  „Maradt még lerombolnivaló bőven, s ha elfogy jöhet az Ipari Park!
  Föleg, ha jönnek a mégnagyobb pénzű tőkések! Kitudja lehet, e banánköztársaságban nem csak a bevásárlóközpontok épülnek, hanem bér-rabszolga piacokra is szügsége lesz a tőkés kizsákmányolóknak! A focistákat is adják veszik! A melósokat kölcsönzik (egyenlöre) az éh béren tartottakat, no meg a feketemunkásokat lehet, hogy piacosítják! Hajcsárok már léteznek! Igaz a gyáva sajtó nem meri leírni a megtörtént eseményekt!Így honnan is tudná az olvasó, ha ép nem élte még meg? A "Gyáva népnek nincs hazája", akkor meg minek neki a termelő munkahely, hisz behozzák a szeméttel együtt a moslékot és egyél Magyar jó ez neked, hisz választottál képviseletet!”
 • 3. kalanagy 2007. november 13. 20:13
  „Miért vagyok ökör "A" szerinted ? Ha már úgy belejöttek a lebontásba hát ezt is megcsinálhatnák igazán nem.
  Talán te is itt dolgozol?”
 • 2. a 2007. november 13. 16:24
  „kalanagy te ökör”
 • 1. kalanagy 2007. november 13. 14:28
  „A Richards gyár helyét, miért nem bontják? Ennek a helyén is tervezhetnének valamit. Legalább nem lenne az a szörnyü bűz amit a birkagyapju feldolgozása során keletkezik. Kibirhatatlan a rothadó büz, még szellőztetni, ablakot nyitni sem lehet. Főleg nyáron.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Publikációs nívódíjakat adtak át

Győr - A közelmúltban már tizedik alkalommal hirdette meg Publikációs Nívódíj-pályázatát a Széchenyi… Tovább olvasom