Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Étteremben füstmentesen

A füstmentes szórakozás érdekében évente kétszer a dohányzást az étteremből száműző bált szerveznek Győrött, és a tisztiorvosi szolgálat is rendszeresen ellenőrzi a vendéglátóhelyeken a nemdohányzók védelmét.

Választhat a vendég

Az elegánsabb helyek közé tartozik az a söröző, melybe belépve a vendéget rögtön megkérdezik, hogy a dohányzó- vagy a nemdohányzó részben kíván-e helyet foglalni és válasza szerint jobbra vagy balra irányítják.
Ám olyan étterem is működik a megyeszékhelyen, melyben a nem olcsó ebédet fogyasztó családtagok azon szoktak tanakodni, szóljanak-e a közelükben ülőknek, mert azok maguktól nem veszik észre, mennyire zavarja őket a füstölésük. Az eltérő gyakorlatból is látszik, hogy a régóta rögzült szokások megváltoztatásához hosszú idő kell. Pedig egy példamutató kezdeményezés hívei azt vallják, sokkal több olyan ember van, aki füstmentesen szeret szórakozni, mint gondolnánk. Az elmúlt hét évben tavasszal és ősszel is telt házzal megtartott nemdohányzók bálja szervezői ugyanis azt tapasztalták, rendezvényüket olyanok is szívesen látogatják, akik, mivel nem szemet maró füstben akarnak táncolni, inkább a szabadban gyújtanak rá.

A törvényt be is kell tartatni

A nemdohányzók védelmében született törvény nyomán dr. Pék József városi tiszti főorvos szerint javult e téren a helyzet, de az ellenőrzések, mivel többnyire nappal végzik azokat, úgy véli, némileg ideálisabb képet festenek a valóságosnál. A szabályozás hatálybalépését követően tájékoztatása alapján munkatársai mindennapi munkájukba építették be e rendelkezések betartásának figyelését és bejelentések révén vizsgálják ki a panaszokat.

Nem sok ilyen jelzés érkezett azonban hozzájuk eddig és azok is olyan vendéglátóhelyekre vonatkoztak, melyeknek besorolása határesetnek számított. Ezekben az esetekben – mintegy tucatnyi helyen – a tulajdonos vendégköre igénye szerint átsorolást kért, ugyanis a nem elsősorban ételek felszolgálásával foglalkozó helyeken korlátlanul lehet dohányozni. Az éttermekben viszont külön helyiséget kell kijelölni dohányzórésznek vagy szellőzőberendezéssel kell leválasztani azt. Ezt a szabályozást ellenőrizve egyébként a tisztiorvosok városunkban sehol sem bírságoltak, de néhány helyen az elkülönítés megoldására határozatban kötelezték a tulajdonost.

A városi tisztiorvosi szolgálat az elmúlt kilenc hónap alatt összesen 667 helyen ellenőrizte a nemdohányzók védelmében született törvény szabályozásainak betartását. 82 szépségipari üzletben – fodrászatban, kozmetikában –, 137 egészségügyi, 132 gyermekintézményben, 46 munkahelyen, 270 vendéglátóegységben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csarnokavató Republic módra

Nem hivatalos adatok szerint a négyezres nézőszámot közelítette a Republic-koncert közönsége… Tovább olvasom