Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Érettségi mentességgel

Győr - A diszkalkulia nem lustaság, főként nem betegség, a számolás zavaráról van szó. De ugyanígy létezik olvasási és írásképtelenség is. Mára ezek a fiatalok is esélyt kapnak az érettségire, a záróvizsgákra, választott területükön pedig kifejezetten tehetségesek.
Szó szerint Canossát jár az a szülő, aki kezdetben nagy valószínűséggel nem tudja, mi a gond a gyermekével, aki figyelmetlennek, szétszórtnak, netán hiperaktívnak tűnik. Országosan több tízezer diszlexiás, diszgráfiás és diszkalkuliás gyermekről és fiatalról van szó. A részképesség hiányát csak néhány éve diagnosztizálták és próbáltak némiképp javítani rajta, de sokan az iskolában bukdácsolva, teli kudarcélménnyel és önértékelési zavarral nőnek fel.

– A bajok nálunk már óvodáskorban elkezdődtek – sorolta H. Endréné érintett anyuka (ő kérte, hogy ne írjuk le a teljes nevét), de a diszkalkulia a fia érettségije után két évvel is keserűséggel kísérti. – Az általános iskolában diszlexiára gyanakodtak, tizenöt éve a diszkalkulia szinte még amolyan fehér foltnak számított. A problémák súlyosbodtak, így amikor a többi gyerek már vígan százas számkörben számolt, az enyémnek a tízes is gondot jelentett. A mumust nálunk a matek jelentette. Tanultunk és korrepetálásra jártunk. Magántanárt fogadtunk és persze fizettünk. A sikerélmény rendre elmaradt, a gyerek összes ideje a matekra ment el.

Minél korábban felismeri a tanár, netán a szülő a részképesség zavarát, annál egyszerűbben segíthet. Győriné Dékán Irén fejlesztőpedagógus Szóka Rolanddal és Polócz Inezzel gyakorol. Fotó: Krizsán Cs.
Minél korábban felismeri a tanár, netán a szülő a részképesség zavarát, annál egyszerűbben segíthet. Győriné Dékán Irén fejlesztőpedagógus Szóka Rolanddal és Polócz Inezzel gyakorol. Fotó: Krizsán Cs.

Az anyuka nem tudja feledni azt az időszakot, a gyerekét egyszerűen leírták, ám a középiskolába mégis nagy nehezen bejutott. Harmadévig elküszködtek, akkor viszont az anyuka a szakértői bizottságig ment. Ekkor szembesültek a ténnyel: Andris diszkalkuliás, ráadásul olyan fokon, hogy a matematikaérettségi alól is felmentették.

A kulcs a felismerés és a korai fejlesztés. Legalábbis ezt vallja Németh Tibor, a győri Kazinczy- gimnázium igazgatója, aki csak Győrben közel harminc ilyen fiatalról tud, ennyi – érettségi alól történő felmentésről, pluszidőről, szóbeli vizsga lehetőségéről szóló – igazolást adtak ki a városban. Az igazgató optimista, szerinte a könnyítéssel vagy a mentességgel érettségizők is boldogulnak, például akár „helyettes", választott tárgyból is vizsgát tehetnek. A két- vagy akár két és félszeres fejkvóta az intézmények kezében is lehetőség a fejlesztésre és a folyamatos segítségre, így a kudarcélmények elkerülhetők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyászol az alapítvány

Az Egészséges Nemzedékért Alapítvány mély megrendüléssel tudatja, hogy elhunyt Helmut Hajek, az… Tovább olvasom