Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Erdők helyett gabonatáblák

A telepítési támogatás mértéke és rendszere miatt szinte alig létesülnek új magánerdők a megyében.

A gazdák inkább a gyorsabban jövedelmező mezőgazdasági termelést választják a hosszú távon megtérülő erdőtelepítés helyett.

A szakember szerint sikertörténet kezdődött 2004-ben, aminek eredményeként évi 18–20 ezer hektár erdőt telepítettek hazánkban. Miként azt Szabó Vendel, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének (MEGOSZ) Mórichidán élő alelnöke elmondta: három évvel később központi intézkedések hatására – például 70 százalékkal csökkentették az egységárakat – a gazdák telepítési kedve drasztikusan alábbhagyott, a korábbiakhoz képest 10 százalékra csökkent.

Szabó Vendel, a MEGOSZ alelnöke szerint a telepítési támogatás mértéke és rendszere miatt szinte alig létesülnek új magánerdők a megyében. Fotó: Krizsán Csaba
Szabó Vendel, a MEGOSZ alelnöke szerint a telepítési támogatás mértéke és rendszere miatt szinte alig létesülnek új magánerdők a megyében. Fotó: Krizsán Csaba

– Érthető ez a reakció, hiszen a telepítési támogatás megváltozott mértéke és rendszere miatt a gazdálkodók meggondolták, hogy belevágjanak-e ekkora volumenű beruházásba, amit ráadásul hosszú távú megtérüléssel, előre kellett finanszírozniuk. Az időközben kimagaslóan jó gabonaárak pedig arra ösztönözték őket, hogy ne váltsanak művelési ágat – mondjuk szántóról, rétről erdőre –, hiszen az addig gazdaságtalan területeken is jövedelmező lett számukra a termelés. A helyzetet jól érzékelteti, hogy a megyében jelenleg egy helyen, Fertőszentmiklóson adtak be pályázatot egy hektár erdő telepítésére – említette Szabó Vendel.

A MEGOSZ alelnöke szerint hiába lett a támogatás ismét a hat évvel ezelőtti szintnek megfelelő, egyelőre ez sem fogja erősíteni a telepítési kedvet.

– A gazdák most három ütemben kapják a forrásokat. Az első, az úgynevezett kivitelezési támogatás az erdő létesítését szolgálja, ami, ha banki hitelt vesz igénybe a telepítő, nemhogy az utolsó fillérig elfogy, hanem elegendő sem lesz. A másik az utófinanszírozott ápolási támogatás, amit a harmadik és az ötödik évben kap a telepítő, holott igazából az első évben lenne rá szüksége, hogy ápolni tudja a kultúrát, ami anélkül nem megfelelően növekszik, sőt, bizonyos időjárási körülmények között kipusztulhat.

A harmadik ütem pedig az egész támogatási összeg több mint felét jelentő jövedelempótló támogatás. Nagyságrendekkel magasabb támogatás jelentene ösztönzést, illetve módosítani kellene a jelenlegi folyósítási rendszeren is, annál is inkább, mert a kisalföldi homoktájakon hosszú távon az erdőművelés jelentene megoldást – hangsúlyozta Szabó Vendel, a MEGOSZ alelnöke.

Olvasóink írták

 • 4. janika 2010. október 23. 06:12
  „Ja a bevásárlók-központok helyén, nem is oly rég még I-II. osztályú gabonatáblák ringtak!”
 • 3. anuvuk 2010. október 22. 18:38
  „Az erdők telepítése, kis erdőfoltokkal is elkezdődhet. Sok madárnak az ilyen eldugot területek kincset érnének. - Gazdák, hajrá, sok kicsi sokra megy, most van itt az ideje. A makkot ne a mátyás madárra bízzuk, az nem jó helyre teszi !!!

  " Madárvédelem - Természetvédelem"”
 • 2. anuvuk 2010. október 20. 21:08
  „"Erdők helyett gabonatáblák", talán ez a megközelítés így magában nem is helytálló.
  Erdők telepítésére lenne, kellene hogy legyen más terület. Az adottságokat kellene a gazdáknak jobban átnézni, mindjárt találnának telepítésre való részt,- csak az ösztönzést kellene jobban támogatni!

  "Madárvédelem - Természetvédelem"”
 • 1. szocdem 2010. október 20. 10:27
  „Az igazsághoz hozzá tartozik az is, hogy a gabonatáblákon meg eneriafüet termelnek 8Az is gabonaféle) mert tetemes támogatást lehet rá felvenni.

  Hogy ez a termelés veszélyezteti az ökoszféránkat, és a környezetmérnökök óva intenek tőle- senkit nem érdekel. CSak a PÍZ - mert csak az az érték ezeknek a szemében...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri tetováló: `ötven év múlva mindenkinek lesz tetoválása´ - sok-sok fotóval

Riportunkból megtudhatják, mennyibe kerül a teljes kar "kivarrása". Tovább olvasom