Kisalföld logö

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 5°C | 10°C

Emléktábla az életáldozatnak

Győr - A börtön előtt, 1956. október 25-én meggyilkolt Máté Mária nevét tegnaptól emléktábla hirdeti Apáca utcai házuk falán. A 20 éves lány ott élt, onnan indult utolsó útjára is.

A remélt esküvő helyett a korai halált rendelte a sors Máté Máriának. A fiatal ápolónő 1936. augusztus 7-én született és 1956. október 25-én, a győri börtön előtt érte a lövés. Húszévesen a forradalom mártírja lett. Tegnaptól ezt hirdeti Apáca utcai házuk falán az a gránittábla, amelyen Lebó Ferenc szobrászművész az ifjú lány arcképét is megörökítette.

– Az egész család nagyon várta ezt a napot. A könnyeink, az elérzékenyültségünk ellenére örömmel teli a szívünk – hangsúlyozta vitéz Székely Sándorné Máté Gizella. – Eszembe jutottak édesanyám szavai, aki a halottaságyán meghagyta: „Ne sírj, lányom, nagyon büszke leszel még a nővéredre!" Nem múlik el úgy nap, hogy ne jönnének elő az emlékeim. Alig ért haza Marika a munkából, mikor átjött hozzánk egy ismerős azzal, hogy a Széchenyi téren szavalják a „Talpra magyar"-t.

Erre nővéremet nem lehetett visszatartani, odarohant és végigkísérte a tömeget egészen a börtönig. Közben a Baross hídról megérkeztek az ávósok, a börtön épülete előtt hagytak lőszeres ládákkal egy teherautót. Marika felugrott a platóra, hogy leadjon onnan valamit, amikor rálőttek... A jobb mellén ment be a golyó, amely a bal veséig széttépte a belső szerveit. Azonnal meghalt! Célzott lövéssel oltották ki az életét, miként Halász Ödönét és Szabó Béláét is.

Máté Gizella elmesélte, hogy a három fiatalnak először a köztemetőben ásták meg a sírt, de a közeli szovjet laktanya miatt – mondván, hátha megijednek a katonák a tömegtől és belelőnek – az újvárosi temetőben kerültek végső nyughelyükre.

– Dr. Lányi János kanonok vezette a szertartást. Még a vasúti síneken is álltak. Buszokkal, autókkal is érkeztek, ahogy tudom, még az ország távoli részeiből is. Kevés embernek volt annak idején Magyarországon olyan temetése, mint a három ártatlanul meggyilkolt győri fiatalnak.

Megemlékezés

Máté Mária emléktáblájánál Galavits József városplébános emlékezett a fiatal lány életáldozatáról, majd Világhy József idézte fel az 51 évvel ezelőtt történteket.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult a Bisinger sétány

Győr - Befejeződött a Bisinger sétány tavasz óta tartó felújítása. Az elhanyagolt liget újra… Tovább olvasom