Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Emlékező és kedvcsináló rádióamatőrök

Győr - Az Arany János művelődési ház ad otthont annak a Rádióamatőr-emlékkiállításnak, mely az észak-dunántúli rádióamatőr-társakról emlékezik meg, gyűjteményeik, relikviáik bemutatásával. A kiállítás november 17-ig várja az érdeklődőket.
Az emlékkiállítás bemutatja a rádiózás történetét, az észak-dunántúli rádióamatőr-társakat, akik annak idején lakásukban űzték a rádiózás szenvedélyét. Emellett ismerteti a legnagyobb fejlesztőket: Marconi mellett Popov, Maxwell, Hertz és Meissner munkásságát is. Megtudhatjuk, hogy már az 1910-es években annyi volt az amatőr rádiós, hogy szinte szikrázott az éter, mígnem 1920-ban történelmi pillanat következett be: az USA-ban először közvetítettek élőben ökölvívómeccset. Abban a pillanatban robbant be a köztudatba maga a rádiózás, és hirtelen ötmillió rádióamatőr lett csak az USA-ban.

Az Arany János művelődési ház ad otthont november 17-ig a Rádióamatőr-emlékkiállításnak. Fotó: H. B. E.
Az Arany János művelődési ház ad otthont november 17-ig a Rádióamatőr-emlékkiállításnak. Fotó: H. B. E.

– Jelenleg ma Magyarországon közel 5300 rádióamatőr van, legalábbis annyi a kiadott engedélyek száma, de a nagyközönség sajnos nem tud róla, róluk semmit – mondta el Szemethy Róbert, a kiállítás házigazdája.

A kiállítás talán egyik legérdekesebb része Simonyi Károlyról szól. Ő ugyanis tavaly április 12-én járt az űrben, és jó pár összeköttetést hozott létre a Puskás Tivadar Technikum diákjaival. A tárgyi emlékek között található egy panorámaadapter és egy közel 20 éves adó-vevő is, mellyel akár a nyolcvan kilométerre lévő Kőris-hegy is másodpercek alatt elérhető.

A távközlési technikus a Kisalföld érdeklődésére azt is elmondta, hogy a jövőben saját fejlesztésű berendezéseket is szeretnének kiállítani, valamint céljuk a fiatalok érdeklődésének felkeltése, a rádióamatőrség szépségének bemutatása.

A kiállítást november 17-ig lehet megtekinteni az Arany János művelődési házban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sorompók, amelyeket elkerülnénk

Győr-Moson-Sopron - A megye három legidegesítőbb vasúti átjárója címre egy győri, egy soproni és egy… Tovább olvasom