Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Emberéletek függhetnek a tárca döntésétől

Peremen lakni többször jelent hátrányt, mint előnyt. Veszprémvarsány két éve csatlakozott megyénkhez, addig a pápai, most a győri tűzoltókra és mentőkre vár, ha baj van. Mindegyik harminc-harmincöt kilométer és több mint félóra.
Vitáris István, a tűzoltó-egyesület parancsnoka
Medgyasszay László országgyűlési képviselő személyes közbenjárása okán már kormányszinten foglalkoznak a veszprémvarsányi mentőállomás kérdésével, de egyelőre nem kecsegtet sok reménnyel a tárca. Legközelebb Pannonhalmán, Varsánytól több mint tíz kilométerre van állomás, de az csak betegszállításra alkalmas. A tűzoltókészültséggel már más a helyzet, de a helyi önkéntesek esetében is inkább a hagyománnyal, mint a felszereltséggel lehet büszkélkedni.

A harminchat tagú egyesületből mintegy tízen aktívak és bármikor „ugraszthatók". Az elmúlt időszakban – lapunk is beszámolt erről – a nagy esőzések miatt volt rájuk szükség. Az egyesület a téesz kft.-inek területén székel, itt őrzik a felszerelést a nyolcezer litert tároló, fecskendős vízszállító autóval. Jelenleg azért pályázik a szervezet, hogy egy eladó ingatlan területén központi feladatokra tudjon berendezkedni, s belügyminisztériumi engedéllyel ügyeletet láthasson el a környező mintegy tíz faluban – tudtuk meg Vitáris Istvántól, a tűzoltó-egyesület parancsnokától.

Az a szomorú helyzet azonban minden egyes megyehatáron fekvő falu esetében, hogy ha jön a baj, akkor máris csőstül jön. Mit lehet tenni harminc kilométerre Győrtől és Pápától, Csesznek alatt? A parancsnok szerint sokszor negyvenöt-ötven percbe is beletelik, mire kiérkeznek a tűzoltók vagy a mentők. S ez az állapot, amelyről végtére senki nem tehet, halálesethez is vezetett már, helyesebben szólva soha nem tudjuk meg, hogy megmenekülhetett volna-e az áldozat, ha időben érkezik a rohamkocsi.

Legutóbb az Ady utcában történt egy tragikus lakástűz, ahol életét vesztette egy fiatalember. A késedelmet az is okozta, hogy az esti órákban csak a diszkósok látták meg a lángokat: lehet, hogy a férfivel már a riasztás idejére végzett a füst. És lehet, hogy nem... A közelmúltban egy közúti baleset is történt a 82-es főúton, ahol Vitáris István szerint a tragédia áldozata még élt, amikor kiszedték az összeroncsolódott kocsiból, de a rohammentő kiérkezését már nem érte meg. Ez esetben is veszélyes lenne a sors adta esélyeket latolgatni, legyen elég annyi: mentőállomásra szükség van.

Németh Csaba polgármester szerint a vezetés egyelőre nem tudta előteremteni a saját forrásokat a nyolcvan-százmillió forintos beruházáshoz. Hozzátette: nem szeretné, ha a megvalósulás után a Belügyminisztérium az olcsóbb és könnyebb megoldást választaná, s betegszállításra alkalmas állomást hozna létre, rohamkocsi és megfelelő felszerelés nélkül. Az ugyanis már működik Pannonhalmán és a Veszprémvarsányban történt rosszullétekhez elegendőnek is bizonyul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az állam átveszi a rétalapi utat

A Rétalap és Mezőörs közötti utat átveszi az állam, hogy a megyei közútkezelő kht. szerezzen európai… Tovább olvasom