Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Első lecke: kiabálj és fuss! - videó az önvédelmi edzésről

Önvédelemre tanítjuk olvasóinkat: a bemutatkozó edzésen túl vannak a lányok, hogy ne váljanak áldozattá.


A nők félnek és szeretnék megvédeni magukat. Ez derült ki azokból a levelekből, amiket felhívásunkra írtak olvasóink, melyben önvédelmi tanfolyamra hívtuk őket. Az utcai és családon belüli erőszak átszövi a híradásokat, ki magán, ki környezetén keresztül szembesül azzal, hogy pillanatok töredéke alatt válhat áldozattá. Felénk sincs ez másképp.

A Yakuza Küzdősportcentrummal közös akciónk tegnap elkezdődött, Csicsmann Gábor mesteredző személyesen is megismerte a hölgyeket, akiknek heti háromszor tanítja az önvédelem alapjait.
Egy kutatás során kiderült, a nők 92 százaléka meg sem próbál küzdeni, ha megtámadják, a támadás pillanatában feladják és azonnal áldozattá válnak. A húsz- alkalmas képzésen azt fogják megtanítani a lányoknak, hogy az önvédelem összetett dolog. 

Videó: Cseh Róbert

 A legfontosabb a mentális felkészültség, hiszen sosem lehet tudni, mi fog történni. Mivel minden fejben dől el és a testünket az agyunk irányítja, ha valaki agyban leblokkol, nem fog hatékony önvédelmi technikákat végrehajtani. Az agy és a test összekötését csak edzéseken lehet elsajátítani, anélkül a megtanult technikák mit sem érnek.

„Marcalvárost nem tartom biztonságosnak"
Négydanos jiu jitsu mester- edzőre bízták magukat a jelentkezők, akik között vannak barátnők, testvérpárok és anya-lánya. Szőke Ritát párja nevezte be, akit azért félt, mert sokszor későn érkezik haza munkából. – Megbeszélte velem a párom, mielőtt elküldte a jelentkezésemet – mondja Rita –, szeretné, ha elvégezném a tanfolyamot. Marcalvárost nem tartom biztonságos környéknek, és egyre inkább úgy érzem, hogy el kell sajátítanom olyan képességeket, amelyekkel meg tudom védeni magam, ha kell.

Sötétedés után a Bercsényi ligetben
Bertl Andrea kerékpárral és gyalog közlekedik nap mint nap, veszélyes környéken lakik, ezért élt a lehetőséggel: – A mai világban sötétedés után mindennek mondható, csak biztonságosnak nem a környék, ahol lakom, Sziget és Újváros találkozásánál. Sötétedés után a Bercsényi ligeten végigmenni a gyér közvilágításnál nem megnyugtató. Rendszeresen járok futni is, mivel mindennap fél ötig dolgozom, a futás ideje októbertől áprilisig sötétedés utánra esik. Sajnos az ismeretségi körömben már többeket megtámadtak, emiatt nincsenek jó tapasztalataim, és én is egyre jobban félek.

Első lecke: kiabálj és fuss!

Az önvédelem alapja az önismeret
Csicsmann Gábor állította össze a húszalkalmas tanfolyam tematikáját, aki az első edzésen az ismerkedésen túl kiabálni tanította a hölgyeket: – Az elején fontos, hogy csapattá kovácsolódjunk, ezért az első óra az ismerkedésé volt. Fontos, hogy csapatként haladjunk előre, hiszen egymástól fogunk tanulni a legtöbbet.

Sokan annyira megrémülnek egy váratlan támadótól, hogy hang nem jön ki a torkukon, pedig minden vészhelyzetből való meneküléshez a környezet adhat segítséget. Ilyenkor nem szép szóval, hanem határozott kiabálással kell felhívni magunkra a figyelmet. Ezt is megtanulták tegnap a Yakuzában a lányok.

Az önvédelem alapja az önismeret – mondta még a mesteredző. – Ahhoz, hogy meg tudjuk védeni magunkat, tisztában kell lenni saját erőviszonyainkkal, képességeinkkel, hiszen a támadóról nem kaphatunk olyan pontos képet, mint önmagunkról. Ahogy haladunk előre a technikákkal, azt is meg fogjuk tanulni, hogy a támadóról hogyan tudunk begyűjteni minél több információt pillanatok alatt. Mint a nyomolvasóknak, meg kell tanulni a jelekből összerakni, hogy kivel állunk szemben: küzdőállásából, fellépéséből, kommunikációjából, támadóeszközeiből.

Az önvédelmi tanfolyam első órájának legfontosabb tanulsága az volt, hogy mentálisan megerősítve elhitték a lányok, nem kell áldozatként viselkedniük, ha megtámadják őket.

Jogukban áll megvédeni magukat a nőknek. Megkértük Pálinger Ottó nyugalmazott kommandós rendőrtisztet, krav maga instruktort, véleményezze kezdeményezésünket: – Nagyon örülök, hogy hölgyek is nyitnak a küzdősportok felé és a zumba mellett ezt is fontosnak tartják. Én is foglalkozom önvédelmi rendszer tanításával, azt tanítom, hogyan előzzük meg, kerüljük el vagy oldjuk meg a problémát, ha ez nem sikerül, a legegyszerűbb önvédelem a futás. Intézkedő rendőrként többször voltam jelen családon belüli erőszaknál, ami egy más jellegű bántalmazása a nőknek, mint az utcai támadás. Ezekben még nehezebb helyzetben vannak a hölgyek az érzelmi kötődés miatt, de önvédelmi technikájában ennek hárítása nem különbözik az utcai önvédelemtől. Fontos, hogy a nők tudják, jogukban áll megvédeni magukat és nem kell terror alatt leélniük az életüket.Olvasóink írták

 • 7. captain_blood 2013. november 09. 17:43
  „Maradjunk annyiban, hogy a 20 alkalom _NEM_ elegendő arra, hogy valaki elsajátítsa az önvédelem alapfogásait.
  Lehet, hogy 3 hétig az eszében van, de azután elfelejti, ha nem is napi, de heti szinten azért tovább kéne vinni a tanultakat.
  Hamis biztonságot adhat, ha nem tökéletesítjük a megszerzett tudásunkat.
  Ezen felül, lehet, hogy egy 18-20 éves matarészeg kölyköt el lehet lökni, de ha valaki azzal a szándékkal lép oda, hogy rabol/erőszakoskodik akkor már gáz van és egyre inkább falkában járnak ezek a mocskok!”
 • 6. WeiseÖdenburg 2013. november 09. 13:24
  „Akkor viszont a futásra kellene súlyozni. Forrest Gump milyen sikeres volt .”
 • 5. Legs 2013. november 08. 20:30
  „Amikor gyerek voltam az volt a bunkó aki nem köszönt előre.Ma az aki köszön.Na ezen kellene változtatni.Nem verekedni kell tanulni.Helyre kellene tenni mindenki agyát.”
 • 4. Legs 2013. november 08. 20:25
  „A legfontosabb a mentális felkészültség,..Röhej:)))))
  Már akkor vége a világnak ha nemzeti ünnep miatt egy napra bezár a Spár vagy a Tesco:)))))”
 • 3. Legs 2013. november 08. 20:08
  „Első lecke: kiabálj és fuss!

  És ki nem szarja le ezt egy ilyen országban?Mindenki, mindenkin átnéz Futhatsz kiabálhatsz,Ki nem szarja le egy ilyen ostoba társadalomban más kínját?Már elnézést a csúnya szavakért.”
 • 2. háté 2013. november 08. 19:40
  „Első lecke: kiabálj és fuss! - normális családban, ahol apa-anya van ott a gyermeknek ők mondják el ezeket!
  - egyébként, ha a törvény nem a bűnözőket védené, akkor nem lenne ennyi bűntény! - de a törvényalkotáshoz és betartatáshoz tiszta lelkű emberek kellenének!”
 • 1. nága 2013. november 08. 17:04
  „"Jogunkban áll megvédeni önmagunkat": akkor miért ítélhetik el azt, aki a többszöri tolvajlás kivédésére fagyállót tartott a saját borában???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letették a győri uszoda alapkövét

Letették a 2017-es győri Európai Olimpiai Ifjúsági Fesztivál (EYOF) egyik helyszínéül szolgáló uszoda alapkövét pénteken. Tovább olvasom