Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Elsikkadt a bácsai kultúrház ügye?

Győr - „Miért nem épült meg a város ígéretének megfelelően az új bácsai kultúrház, amelyet a jelenlegi, az egyháznak visszaadott épület helyére terveztek?" – erre a kérdésére várt választ többek között Bárány István önkormányzati képviselő a tegnapi közgyűléshez benyújtott interpellációjában.
Majdnem tíz éve nyújtotta be igényét a katolikus egyházközség a művelődési házként működő, 1948 után államosított Heltai Jenő utcai épületre. A győri önkormányzat akkor hozzájárult az ingatlan visszaadásához, az államtól pedig 50 millió forint kártalanítást igényelt. Egyben megállapodás született arról, hogy ha a kért összeget megítéli az állam, annak megérkezésétől számított egy éven belül a város új „közművelődési épületet" épít a városrészben.

A funkcióváltás címén megítélt kártalanítás 2006 augusztusában meg is érkezett, azaz az egyéves határidő tavaly nyáron letelt, azóta azonban egyetlen kapavágás sem történt az ügyben...

Pedig 2006 februárjában a Kisalföld is megírta, milyen remekbeszabott tervek készültek: a város még 2001-ben kiírta azt a meghívásos pályázatot, amelyen végül a 3H Építésziroda terveit ítélték a legjobbnak. Közel 500 négyzetméteres, parkkal körbeölelt, praktikusan variálható terekkel teli épületet álmodtak a szakemberek, ahol elférne a városrész lakóit kiszolgáló számos funkció, a könyvtártól kezdve a polgármesteri hivatal helyi kirendeltségéig.

A folyamat az engedélyezési tervdokumentáció elkészítéséig jutott. Hogy mi lett a tervekkel, miért kerültek a fiók mélyére, s mi lesz végül az épület sorsa, arra Bárány István önkormányzati képviselő interpellációban várt választ az önkormányzattól.

Meg is kapta – részben –, abban azonban egy új kultúrház terve nem szerepel. Kiderül azonban belőle, hogy az önkormányzat „visszabérelné" az épületet az egyházközségtől, azaz bérleti díj fejében tovább használná. Fél évig mindenképpen, miközben vizsgálná és kidolgozná a végleges megoldási lehetőségeket – végleges döntés tehát nincs. A megállapodás már folyamatban van és várhatóan még februárban létrejön a városvezetés és az egyházközség között, majd jóváhagyásra a közgyűlés elé kerül. A Bárány István által elfogadott polgármesteri válaszban szerepel az is, hogy az egyház egy hosszabb távú, alacsonyabb bérleti díjjal járó szerződés megkötésében is benne lenne.

Az ominózus épület hivatalosan tavaly december 31-én szállt vissza az egyház tulajdonába, ez azonban csak papíron van így, hiszen jelenleg is – ahogy eddig – művelődési házként működik. Ez a szerződés megkötéséig sem változik.

Bárány István szerint más városokban is vannak példák az egyház és az önkormányzat közötti sikeres ingatlanhasznosításra, s ez Győrben is megvalósulhatna, ez azonban nem oldaná meg teljesen a városrész gondjait.

– Még felújítva sem lenne alkalmas teljes egészében a jelenlegi épület az összes feladat ellátására, amelyre egy fejlődő, több mint ötezer lelkes városrésznek szüksége lenne. Kompromisszumos megoldásként el tudom képzelni, hogy egy részük maradna a jelenlegi helyen, s mellette egy kisebb közösségi ház épülne, például a Szitásdomb útról megközelíthető volt homokbányai területen – mondta a képviselő.

Tény, hogy az önkormányzat már akkor olcsóbb megoldáson gondolkodott, amikor elkészültek az új művelődési ház tervei. Az (2004-es árszinten) 250–300 millió forintból épült volna fel, a jelenlegi melletti telken (a Kinizsi úti volt iskola helyén), mivel azonban akkor nem volt rá pénz a költségvetésben, az engedélyezési eljárást már nem indította meg a város.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többet nem úszik el Szabdhegy?

Az építők átvették a területet, pénteken megkezdődik a munka: épül a csapadékvíz elvezető rendszer… Tovább olvasom