Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Előny a gyakorlat és a megbízhatóság

Győr-Moson-Sopron - Országos összehasonlításban a megye második helyen áll a foglalkoztatottak arányát tekintve. Tavaly ez az arány több mint 192 ezer foglalkoztatottal 63,93 százalék volt az országos 57,18 százalékkal szemben. A megyei munkanélküliségi ráta 4,1 százalék volt, míg az országos 7,4.
A Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ szolgáltatási főigazgató-helyettese, Rimányiné Somogyi Szilvia a Kisalföld megkeresésére elmondta, Győr-Moson-Sopron megye gazdasági mutatói továbbra is jobbak az országos átlagnál.

A foglalkoztatottak száma meghaladta a 192 ezret, a 15 és a 64 év közötti korosztály száma több mint 300 ezer. Ebből adódóan a foglalkoztatási ráta 63,93 százalék, szemben az országos 57,18 százalékkal. Ezen mutató szerint a megyék közötti rangsorban – Budapestet kivéve – a megye az első. A munkanélküliségi ráta 2007-ben a mi megyénkben volt a legalacsonyabb, mindössze 4,1 százalékos, ez országosan meghaladta a 7,4 százalékot.


A kistérségeket vizsgálva kimutatható, hogy a munkaerőpiacon a legjobb eredményei a sopron–fertődi körzetnek vannak, ott a munkanélküliségi ráta havi átlagban 2,4 százalék körül mozgott tavaly. A legmagasabb munkanélküliség a téti kistérséget sújtotta, itt havi átlagban 6,5 százalékosmunkanélküliséggel számoltak. A győri körzetben havi átlagban 4,6 százalék volt munka nélkül.

A megye munkaügyi kirendeltségei havi átlagban közel 3 ezer álláslehetőséget kínálnak. A munkaerőigény és az álláskeresők szakmai képzettsége ritkán van összhangban.

Nagy hiány van NC-CNC esztergályosból, de ide is elsősorban a nagy gyakorlattal rendelkezőket keresik. Hiány mutatkozik a legkülönfélébb nemzetközi vizsgákkal rendelkező tehergépkocsi-vezetőkből, gyakorlattal rendelkező autószerelőkből. Egy jó szakember a vasipar területén szinte bármikor el tud helyezkedni, különösen akkor, ha a fiatalabb korosztályba tartozik. Néhány cég azonban már rájött, hogy a 45–50 éven felüli „szaki" gyakran többet ér, mint a fiatalabb, különösen, ha a munkaügyi központok által nyújtott kedvezményeket is igénybe veheti.
A diplomások közül az idegen nyelveket beszélő gépészmérnökök számíthatnak biztos munkalehetőségre a megyében.

Olvasóink írták

 • 6. andy 2008. május 16. 09:02
  „Engem érdekelne egy olyan összehasonlító,nem kendőzött statisztika,hogy pl adott településeken s országosan is hány munkahely volt betöltve és betöltetlenül a kmk-s időszakban,s hány munkaképes ember dolgozott,s jelenleg mi az adott helyzet a munkavállalók számát és munkahelyek száma tekintetében...”
 • 5. ügyvivő 2008. május 15. 20:26
  „A konvergencia programban már az 57%-os foglalkoztatási rátát sem tudjuk tartani.Gyönyörü lenne a megyei majdnem 64%,kár,hogy nem igaz.Statisztikát manipulálni nem nehéz.De minek?A valóság ettöl még nem változik.”
 • 4. andy 2008. május 15. 10:19
  „Erre csak olyan "andy"sen írhatok :)
  Lépd át korlátaidat,gondold át mi az a munka,amit szívesen végeznél,hiszen ez egy fontos dolog szerintem :) Elég hosszú ideig kell dolgozni,s így megérdemli minden ember,hogy olyan munkája legyen,miben örömét leli és számítását is megtalálja :)
  Ha tanulnod kell hozzá:vállald :)
  Ne legyen előítéleted önmagaddal szemben,a külsőd miatt :),mert nem az a lényeg,hogy kívűl mit látnak emberek,hanem tanuld meg elfogadni,szeretni önmagad,légy harmóniában s ezt sugározd :)
  Pár éve még én is meglepődtem,azon a véleményen,hogy miért akarok én más külsőt,amikor dúl az érzelmi vihar bennem,s nem vagyok harmóniában önmagammal....Ma már tudom,hogy jogos volt akkori vélemény...de megvolt igényem az áhított békére,nyugira,s már nyugodtan írhatom,hogy el is értem:)
  Ez mind segítséget jelent :)
  Soha ne add fel az igaz vágyad,hanem tégy érte!Nem elég 1-2 önéletrajz,de ezeket ne tömegével add fel,hanem mindig arra az állásra jelentkezz,amit el tudsz képzelni magadnak!S magyar mentalítás sajnos,hogy önéletrajtokat,fényképpel,adott esetben bizonyítványmásolatokkal elvárja a hirdető cég.Azt is,hogy állásinterjúra odaérkezzünk,pontos időben,akár Pestre is....Ugyanakkor a visszajelzésekkel már elfelejtik megtiztelni a pályázót....De ez nem a te hibád!”
 • 3. tricse 2008. május 15. 09:38
  „barátom egy műanyagos nagy cégnél dolgozik és ő mesélte a fejvadász cégek által közvetített és a hagyományosan felvett dolgozók közötti bérkülönbséget és visszásságokat! igaz,magam nem tapasztaltam! magam csak annyit hogy évek óta bent volt a jelentkezésem kettő nagyobb cégnél és semmi,de semmi! persze lehet nem is baj! a munkaügyi központról meg csak annyit hogy egy olyan szakmában jártas embernek fizettek állásajánlat nélkül munkanélküli segélyt amely szakmában naponta keresnek embereket! ahányszor bent voltam életerős emberkék ültek sorban a kis könyvecskéjükkel miközben a páromék megszakadtak a melótól mert nem volt ember---persze ott dolgozni kellett volna! nekem sincs soha elfogadható és nem a nagy igényem miatt hanem a korlátaim miatt és a továbbképzésről is lemaradtam félreinformáltságból kifolyólag! de talán ezt is a sors akarta így!”
 • 2. andy 2008. május 15. 08:40
  „Ne ítélkezz Tricse nevük szerint,mert legalább működnek,s pont az a lényeg,hogy állást találjon valaki,ha már munkát keres :) s van nem is kis különbség a munkanélküli,fejvadász vagy munkaerőkölcsönző cégek között is :) Csak ki kell valóságban próbálni....
  Épp napokban gondolkodtam azon,hogy ekkora apparátussal,mivel munkanélküli központ dolgozik...
  Csak épp nagyon kevés az aktuális,felkínált munka... Pontosabban munkát,valamilyet biztos,hogy tudnak ajánlani,de vagyunk egypáran azzal a természetes hozzáállással,hogy képzettségnek,gyakorlatnak,képességeknek,érdeklődésnek megfelelő munkát keresünk,s ez már így nehezebb....
  Nekem pont munkanélküli kiközvetített ajánlata volt az a "lehetőség",hogy végül is érdeklődtem...S még így kiközvetítve is.... közölte velem "lehetséges" munkaadóm a személyes találkozásunkon,hogy bejelentés max 4 órásra...majd.... Na most a munka viszont egész embert kívánt volna,teljes munkaidővel,s nem biztos,hogy 5 nap ,hanem jellemzően akár 7 napot is igényelt volna....Se munkaruha,se munkacipő,se védőital,se normális járulékbefizetés,se fizetett szabadság,s bejelentve talán havi 35e.-re...Soroljam még?”
 • 1. tricse 2008. május 15. 07:26
  „ha a munkaügyi központ úgy működne ahogy kell akkor nem lenne szükség fejvadász cégekre akiknek el se olvasom az álláshirdetéseit! már a nevüktől kiráz a hideg!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kamera rögzít

Győr - Szabályosan megállt a közlekedési jelzőlámpa piros jelzésére egy autó, a mögötte haladó… Tovább olvasom