Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Elmaradt a csúcs

Győr-Moson-Sopron - Kevesebb nyilvántartott munkanélküli és több betöltetlen álláshely volt a megyében szeptemberben az augusztusinál. Mind több pályakezdő képtelen elhelyezkedni.


Nyáron több szakértő kongatta meg a vészharangot, mondván, a munkanélküliség növekedésének tavaly év végi, idén év eleji első nagy hulláma után ősszel következik a második. A hivatalos statisztika egyelőre nem igazolja a borúlátó várakozásokat.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hétfőn közzétett legfrissebb adatai szerint Győr-Moson-Sopron megyében 14.445 álláskeresőt tartottak nyilván a szeptemberi zárónapon, harminccal kevesebbet, mint augusztusban. A munkanélküliségi ráta 7 százalékos volt.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat legutóbb júniusban regisztrált csökkenést, de a megyei munkanélküliek száma február óta 14 és 15 ezer között található. Ez ugyan némi bizakodásra is okot adhat, azonban tény: jelenleg 95 százalékkal többen vannak az utcán, mint tavaly szeptemberben. Csoportos leépítés ezúttal 170 dolgozót érintett, egy éve ilyenkor csupán 54-et.

A pályakezdők esetében azonban csak most kezd igazán romlani a helyzet, noha egy ideje minden hónapban évtizedes rekord dől meg.

Ezúttal is ez történt, ebben az évtizedben még soha nem fordult elő, hogy 1066 pályakezdő legyen munka nélkül. A növekedés augusztushoz képest 11 százalék volt. Rimányiné Somogyi Szilvia, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ szolgáltatási főigazgató-helyettese a megyei területfejlesztési tanács ülésén azt mondta: a fiatalok többsége csak ősszel jelentkezik a kirendeltségeken. Eszerint októberben és novemberben is a létszám növekedése várható. ˝Még soha nem vittük ki ennyire kemény munkaerőpiacra a pályakezdőket, mert a cégek a gyakorlott munkaerőt keresik˝ – tette hozzá a szakember az ülésen.

A munkanélküliek szeptemberben 1166 álláshely között válogathattak. Ez csaknem másfélszerese az augusztusinak, és mindössze 16 százalékkal marad el az egy esztendővel korábbitól. További jó hír, hogy 1253, az állam által nem támogatott új munkahelyet jelentettek meg a megyei munkaügyi kirendeltségeken szeptemberben, ami 70 százalékkal haladja meg az egy hónappal korábbit, az egy évvel korábbitól pedig mindössze 27 százalékkal marad el.


Az álláskeresők negyede tartósan nem talál munkát

A nyilvántartott álláskeresők száma a szeptemberi zárónapon 566.300 volt Magyarországon, 2300-zal több, mint augusztusban. A növekedés kétharmadrészt a pályakezdők megjelenése miatt következett be. A múlt hónapban minden negyedik munkanélküli számított a tartósan regisztráltak közé, ők azok, akik több mint egy éve folyamatosan szerepelnek a nyilvántartásban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túl lassan újítják fel a 81-est?

Az illetékes szerint megfelelő ütemterv szerint halad a 81-es főút autópálya-lehajtóág és sashegyi hulladéklerakó közti szakaszának felújítása. Tovább olvasom