Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Elfolyik mellettünk a Mosoni-Duna

Győr - Ha kiépülne Győrben a vízi turizmus háttere, talán lenne vízi turizmus – s ha lenne vízi turizmus, talán kiépülne a háttere. Ezt az ellentmondást kellene feloldani ha lehet, 2013-ra, mert akkorra rendezik a vízszintet.
Győrben egy cég és egy egyesület vállal rendszeres sétahajózást, s bár egyelőre ez nem túl kifizetődő, a vállalkozás már előremutat. A Mosoni-Duna jelenlegi sajátosságai miatt népszerű a sekély vízre ereszthető tutaj is.

A Zátony vendéglő próbálja fellendíteni a vízi életet tavaly óta egy 25 fős sétahajóval. Templa Attila igazgató és hajóskapitány szerint pénteken és szombaton délután négytől – vagy ha igény van rá, más napokon is – el tudják azért indítani a hajót. Mivel a vízszint nem kedvez igazán a hajózásnak, idén nyáron újított a Zátony a tutajozással. Ennek az alja ugyanis csak harminc centire merül a felszín alá, s így 12 utas – szintén péntek és szombat délután – ezzel a sajátos eszközzel ringatózhat a vízen.
Tárkányi László, az Arrabona Yacht Club elnöke szerint évente körülbelül 4–5 megrendelést kapnak nagyobb rendezvények során 7 fős kishajójukra. Az elnök szerint először divatba kellene hozni a vízi életet, hogy ismét sikk legyen a folyón tölteni egy vasárnapot.

Várhatóan 2013-ra a Mosoni-Duna vízszintje ismét olyan lesz, mint az ötvenes években. Révi Zsolt főépítés szerint két lehetőséget mérlegel a városvezetés: az egyik szerint a leendő nagy kikötő a Dózsa rakparton, a Richards-csónakház helyén épülne fel, míg a másik verzió szerint szemben, a Móricz rakparton.

Ezt a tutajt idén próbálták ki először, egyelőre még kevesen ismerik. Sajátosan győri ötlet.
Ezt a tutajt idén próbálták ki először, egyelőre még kevesen ismerik. Sajátosan győri ötlet.

A cikk teljes terjedelmében az alábbi hivatkozáson érhető el:
http://www.kisalfold.hu/embargo/elfolyik_mellettunk_a_mosoni-duna/2110781/

Olvasóink írták

 • 4. Captain 2010. április 20. 19:28
  „Valahol láttam, Győr rendezési tervében, hogy jachtkikötőt terveznek az Iparcsatornára. Aki azt oda tervezte, sohasem látott még jachtkikötőt. Értelmesen gondolkodó, vízi életben járatos városokban az ilyen létesítmény a belváros közepén van. Ki a fene gyalogolna kilométereket, hogy betérjen egy étterembe, vagy megnézze a várost. A kikötő az nem egy garázssor a város szélén, hanem egy szálloda, ahol nap mint nap tucatjával forognak a turisták.”
 • 3. urbaniastapista 2009. augusztus 17. 15:45
  „Az a néhány ezer idétlen vizitúrázó miért nem számít lehetőségnek? Zavarja a yactokat?
  Ha csak a felük még egy napot elkölt Győrben, %-kal mérhetően emelkedne a turisták száma :)”
 • 2. VJack 2009. augusztus 14. 22:15
  „Nem csodálom, hogy meg kellett változtatni a "Győr a vizek városa" szlogent. Magyarországon rengeteg, Győrnél sokkal gyengébb ilyen irányú lehetőségekkel rendelkező városnak van sokkal különb fürdője, strandja. Persze, ha esetleg a Quellét hozzáértőre és nem egy Kovacsics masszőrre és virslikampányosra bízzák, talán eredmény is lenne. Sok nagyvárosnak megvannak az egyértelmű arculati elemei, Győrnek 5 évente más. Ezt meg állandóan újra bevezetni sok pénz és nem is hatásos. Persze valakinek nyilván jó pénzt hoz ez. Egy hatalomváltásnak nem az lenne a lényege, hogy új (ráadásul rosszabb) szlogent találjon ki. Ez semmi, felszínnek is gyenge.”
 • 1. Primax 2009. augusztus 14. 19:22
  „Igen, igen , igen ! ! ! !
  Ilyen tutajokat, "százat, ezeret" a Mosoni - Dunára !
  Nagy ötlet, gratuláció !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokoró Fesztivál: az eső se ronthatta el

Ismét megrendezték a Sokoró Fesztivált az elmúlt hétvégén Sokorópátkán. Tovább olvasom