Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Egyre több adócsalás

Nyugat-Dunántúl - A tavalyi év azonos időszakához képest az elmúlt hat hónap alatt megháromszorozódott az adójogszabályok megszegésének elkövetési értéke régiónkban. A feljelentések több mint fele adócsalással függ össze.

Az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága 2009 első félévében 19.405 ellenőrzést fejezett be, a megállapított nettó adókülönbözet 17 milliárd forintos összege 34,1 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakának összegét. A jogerőssé vált 12,3 milliárd forint nettó adókülönbözet 59,2 százalékkal több a tavalyi első félévinél.

Az ellenőrzések célja továbbra is a feketegazdaság kifehérítése, amely mellett a jövedelemminimum alatt vallókat is vizsgálják. Az első félév során az igazgatóság 1688 jogelőd nélkül, újonnan alakult vállalkozás 33,4 százalékánál végzett vizsgálatot.

A behajtásoknak köszönhetően 2009 első félévében régiós szinten 11,4 milliárd forint kintlévőség folyt be. Jelentős eredménynek tekinthető, hogy a működő adózók hátraléka az év végihez képest 6,2 százalékkal, 1,5 milliárd forinttal csökkent. Ezen belül a magánszemélyek tartozásai 21,2 százalékkal mérséklődtek, a működő gazdálkodóké viszont kismértékben, 1,3 százalékkal növekedtek.

A büntetőfeljelentések száma régiónkban 39,6 százalékkal emelkedett, amelyek elkövetési értéke több mint háromszorosa a tavalyi időszakénak, összesen 3,6 milliárd forint.

A feljelentések 58,2 százaléka adócsalással összefüggő bűncselekmény.

Közérdekű bejelentés az idei első félévben 749 volt, a szám csak kismértékben haladja meg a tavalyi első félévit. A legtöbb esetben bejelentés nélküli foglalkoztatásról, ingatlan-bérbeadásról, nyugtaadás elmulasztásáról érkezett lakossági jelzés. A megalapozott közérdekű bejelentések sok esetben alapot adnak egy-egy átfogó ellenőrzésnek.


Köztartozásmentesek

A köztartozásmentes adózói adatbázisba az interneten (www.apeh.hu) régiónkból csaknem 1400-an kerültek be, csökkentve ezzel az adóigazolás iránti igényt. Június végéig régiónkban több mint 25 ezer adó- és együttes adóigazolást adott ki az adóhatóság. A köztartozások rendezése érdekében az igazgatóság összesen 457,7 millió forint visszaigénylést, támogatáskiutalást tartott vissza. Ez mintegy másfélszerese az egy évvel korábbinak és összefüggésbe hozható a fizetőképesség romlásával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három életet ragadott el a víz

A Duna egy, a Marcal folyó két életet rabolt el: szombaton egy 27 éves nagyszentjánosi fiatalember… Tovább olvasom