Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Egymilliárdos adóhiány

Győr-Moson-Sopron - Átlagosan másfélszer annyi adóhiányt állapított meg az APEH egy átlagos vagyonosodási vizsgálaton, mint tavaly. A feltárt adókülönbözet öt hónap alatt meghaladta az 1 milliárd 100 millió forintot.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök két évvel ezelőtt jelentette be, hogy a kormány vagyonosodási vizsgálatok elvégzését várja el az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságától. Ennek során összevetik az adózó vagyoni helyzetét a korábban bevallott jövedelmével.

Az ilyen vizsgálatok azóta is gőzerővel folynak. Az adóhatóság lapunkat arról tájékoztatta, hogy május végén 133 személynél kutakodtak a revizorok a megyében. Az esztendő első öt hónapjában 193 ügyet zártak le, ami 16-tal kevesebb 2007 azonos időszakához képest. Ám javult a „találati pontosság": a tavalyi egész évre jellemző 61,9 százalékkal szemben már a vizsgált adózók 63,7 százalékánál találtak adóhiányt.

Az átlagosan megállapított összeg is jelentősen nőtt, a 2007-es 6,7 millió forintról 9,3 millióra. A feltárt adókülönbözet a tavaly január–májusi 1 milliárd 108 millióval szemben idén 1 milliárd 143 millió forintra rúgott. Az APEH-től megtudtuk, nem mérik külön, hogy a vagyonosodási vizsgálatok során megállapított adóhiány és a pluszban kirótt szankciók esetében milyen az érintettek „fizetési hajlandósága". „Tekintettel arra, hogy a megállapítások mögött általában konkrét vagyonelemek állnak, amelyeket a biztosítási intézkedés jogintézményével már a határozathozatalt követően "blokkolunk", a beszedési eredményesség – megtérülés – szempontjából a hatékonyabbak közé tartozik ez a vizsgálattípus" – fogalmazott az igazgatóság.

Az adóhatóság kérdésünkre úgy válaszolt: sem központi, sem régiós előírás nincs arra, hogy mennyi vagyonosodási vizsgálatot kell elvégezniük. Ezek lefolytatására az egyéb feladatok (például a minimum-adóalappal kapcsolatos ellenőrzések stb.), valamint a rendelkezésre álló kapacitások függvényében kerül sor.

Bár sokan úgy vélik, továbbra is a feljelentők országa maradtunk, a számok ezúttal mást mutatnak. Az APEH adatai szerint a megyében csupán minden tizenegyedik vizsgálat indul lakossági bejelentés alapján. Minden második esetben a bevallási adatok, adatszolgáltatások alapján mozdul meg az adóhatóság gépezete.

Gyakran kerül látótérbe a tartósan veszteséges vállalkozások tulajdonosi köre. Sokszor a jelentős értékű ingó és ingatlantulajdon, valamint a nagy összegű tagikölcsön-állomány ébreszti fel a gyanút a revizorokban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiteltelen hitelnyújtókat gyanúsítanak

Régió - Megyei károsultjai is lehetnek annak a csalássorozatnak, amelyet a gyanú szerint egy… Tovább olvasom