Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Egyéves a gazdasági válság

Bokros Lajos közgazdász ismert, sokszor a közt megosztó, közéleti szereplő. Köszönhető ez leginkább a nevével fémjelzett (1995) gazdasági megszorító csomagnak.

De köszönhető annak is, hogy legutóbb mint az MDF képviselője indult az uniós választásokon. Sikerrel. Brüsszel és Magyarország között ingázik, és mint azt a hetedik szezonját elindító győri Fészek Klubban is megmutatta, maradt, aki volt. Kérlelhetetlenül jókedvű és őszinte ember.


A magunk hibái: eladósodás

˝Most azt érzékelhetjük, javulni látszik a nemzetközi gazdasági és politikai helyzet, de semmi nem múlt el. Szinte pontosan egy esztendővel ezelőtt indult el a gazdasági válság azzal, hogy megbukott a Lehman Brothers pénzintézet. Akkor a bankok vezetői szinte azonnal átbuktak a lovuk túloldalára. Annyira elkezdtek félni a csődtől, hogy már egymásban sem bíztak meg. Hitelszűke lett. Azt azonban kár lenne gondolni, hogy Magyarország csak emiatt került nehéz helyzetbe. Nem. Mi a magunk hibái miatt jutottunk el odáig, hogy a valutaalaphoz fordultunk˝ – kezdte a volt pénzügyminiszter, aki jelenleg mint hazánk (MDF) képviselője dolgozik az EU-parlamentben.

Bokros Lajos szerint Magyarország ezer szállal kötődik a nemzetközi tőke- és pénzpiachoz, ezért sem volt más választásunk: ha nem fordulunk az IMF-hez, a Nemzetközi Valutaalaphoz, akkor az ország csődbe megy.

˝Örülök, hogy a kormány nem várt, hanem cselekedett, felvállalva ennek minden rosszízű színezetét. Azzal, hogy az elsők között vállaltuk ezt be, megelőztük a katasztrófát. A helyzet egyébként kísértetiesen hasonlított ahhoz a februárhoz, amikor bevezettük a Bokros-csomagot. Sajnos azonban azután nem tanultunk a hibáinkból. Az új EU-tagállamok közül nekünk van a legnagyobb adósságunk. És ami a legrosszabb, hogy az állam, a vállalatok és a lakosság is eladósodott.˝


Banán-köztársasági költségvetés

A válság kompenzálására sok állam úgy csökkenti a deficitjét, hogy keresletet pótol. Ezt mi már nem tehetjük meg, mi a válság előtt ellőttük a puskaporunkat. (Kölcsönöket vettünk fel a belső fogyasztás élénken tartására is. A szerk.) Vagyis ebből következően itt, Magyarországon mélyebbnek kell lenni a válságnak, hogy el tudjuk kerülni az államcsődöt – fejtette ki Bokros Lajos. Majd hozzátette, szerinte 2005-ben és 2006-ban banánköztársaságokat megidéző volt a költségvetésünk.

Bokros Lajos Jancsó Péterrel, a győri Fészek alapító vezetőjével a Club Caratban. Fotó: H. Baranyai Edina
Bokros Lajos Jancsó Péterrel, a győri Fészek alapító vezetőjével a Club Caratban. Fotó: H. Baranyai Edina

˝Sokan gondolták azt akkoriban: elég nagy az államadósság, tud az vigyázni magára. Egy ilyen helyzetben történelmi tett volt, hogy a Bajnai-kormány, kockáztatva a nagyfokú népszerűségvesztést, elkezdte a gazdasági reformot. Ez a fajta gazdálkodás nélkülözhetetlen az államcsőd elkerüléséhez. A józan, takarékos politikához azonban szükség van szervezeti reformokra is. Azokra a reformokra, melyeknek pontosan húsz éve kellett volna elkezdődni.˝


Bokros Lajos szerint mi elvesztegettünk egy évtizedet.Leszakadtunk Csehországhoz, Lengyelországhoz képest. Azt azonban soha nem szabad elfelejteni, hogy Csehország önmagában nincs, hiszen szinte Németország egyik része már gazdaságilag, Lengyelország pedig olyan nagy belső piaccal rendelkezik, amely önmagában képes a válság hatásait tompítani, ha ott a belső fogyasztásra koncentrálnak.


Ne legyen lopakodó érdekérvényesítés!

Nyilván kikerülhetetlen a kérdés, mi lesz, ha az országgyűlési választásokon – ahogy az borítékolható – kormányváltásról döntenek az emberek. Erre az esetre, illetve az ezt megelőző időszakra mit jósol Bokros Lajos?

˝Amennyiben visszavonnák a költségvetést, ahogyan az már elhangzott felelős politikus szájából, nagyon rossz üzenete lehet, illetve már így is van. A modern gazdaságtan felerészben megérzéseken alapul. Ha az emberek többsége például inflációra számít, az általában be is következik. De igaz ez a gazdasági szereplőkre is. Ha vállalatok tartósan arra játszanak például, hogy gyenge lesz a forint, akkor az könnyen lehet önmagát beteljesítő prófécia. Ezért sem mindegy, milyen üzeneteket küldünk a nagyvilág felé. Választások előtt vagy után.˝

Az expénzügyminiszter szerint talán éppen ezért lenne fontos, ha megszűnne a nálunk még létező lopakodó érdekérvényesítés. És a felelős vállalatok vezetői együtt állnának ki azért, hogy szakszerű és ésszerű gazdaságpolitikánk legyen. ˝Csatlakozzon hozzájuk az értelmiségi elit is, és világosan tájékoztassák a mindenkori kormányt arról, mik a számukra fontos preferenciák. Leginkább fizetett hirdetések formájában, mondjuk országos vagy megyei napilapokban! Legyenek ők, akik világosan megmondják, mit vár el a nemzet az irányítóitól.˝

Hiszen most az állam túlzó beavatkozása már-már pénzügyi szocializmus lenne, amiről jól tudjuk, nem vált be eddig még soha. Jelenleg a két nagy párt is úgy gondolkodik, hogy az államnak kell megmondania, hogyan működjön a gazdaság. Ez pedig ellentétes a modern demokratikus elvekkel. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buszokkal szállítanák a vonatozókat

Busszal oldanák meg a korábbi vasúti közlekedést 37 szakaszon. A megyei szakaszokon ehhez buszokat sem kellene vásárolni. Tovább olvasom