Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 0°C | 7°C Még több cikk.

Egy élet díszei

A győri Kiss László valószínűleg a legidősebb faesztergályos a világon, ám másként is igaz lehet: a földkerekségen aligha lehet még egy 90 éves, aki úgy kezdi a napját, hogy hajnali négy órakor odaáll dolgozni a gépe mellé.
Kiss László munka közben
– Megszokás a korai kelés, ugyanis kivet magából az ágy – mondja a Győr-Újvárosban élő Kiss László, aki 1912-ben született, és 17 évesen, 1929-ben, a nagy világválság idején szabadult Deutsch Ferencnél. – Negyven ember, köztük sok kiváló mester dolgozott a vállalkozónál – emlékezik vissza az idős esztergályos. – Szegénynek ugyan sikerült hazatérnie a haláltáborból, de felesége és leánya is odaveszett. Kuláknak nyilvánították, kivándorolt Izraelbe. Hívott, magával akart vinni, de nekem tartozásom volt. A háború kitörésekor elmentem dolgozni a vagongyárba, ők mentettek fel a katonáskodás alól. Hálás voltam a gyárnak, harminckét évig szolgáltam ott.
Kiss László a korai kezdésnek köszönhetően harangszóra ledolgozza a maga napi penzumát, ebédért megy, délután a feleségét ápolja, aki ágyban fekvő, magatehetetlen, aztán barátokkal találkozik. Volt vagongyáriakkal, másokkal, hetente egy este klubszerűen is összejönnek. A mester két fia közül az egyik már nem él, a másik rokon szakma képviselője, asztalos.
– Van-e olyan, amit a mester úr nem tudna kiesztergálni?
– Egy dologgal henceghetek, hogy tudok golyót esztergálni szemre. Aki képes erre, annak oda lehet adni már a mesterlevelet.
Hetvenhárom évi munkája alatt Kiss László erdőre való fát munkált meg. A vagongyárban valamikor a vagonok mennyezeti díszeit készítette például, aztán ezer- és ezerféle mást.
– Nézzék ezt a díszt! Ecetfából készült, hívják názárfának is, és ugye semmit érőnek tartják. Pedig milyen gyönyörű munka, akár a márvány. Az ember gyerekké válik újra, amikor azt csinálhatja, amit szeret, ami érdekes számára. De hát minden munka az. Tudják, ha lassan megyek, azt gondolom, mások úgy látják, imbolygok, tán berúgtam. Ha szaladok, egy cérna nyomában elmegyek. Így hát inkább szaladok. A súlyom engedi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Művészet-oktatás gyerekeknek

A győri Kovács Margit Általános Művelődési Központ művészetoktatási iskolája várja azoknak a 8… Tovább olvasom