Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Egy ágyhoz kötött fiatal élet

Győr - Tremmel Sándorné 27 éves, halmozottan sérült, mozgásképtelen lányával egy II. emeleti lakásban él. Hogy mindennapjaik könnyebbek legyenek, évek óta szeretne földszintre költözni.
Ildikó koraszülöttként jött a világra. A szülésnél kapott agyvérzés következményei csak később derültek ki. A most 27 éves, halmozottan sérült, mozgásképtelen lány édesanyjával, Tremmel Sándornéval közel másfél évtizede él a Jereváni úton, egy II. emeleti, kétszobás szociális bérlakásban.

– Az elmúlt években Ildikó állapota, egészsége romlott. Teljesen ágyhoz kötött, csecsemőszinten van, pelenkázni kell. Beszélni nem tud, etetni csak cumival lehet. Ahogy nőtt, egyre nehezebbé vált a fürdetés, a lépcsők miatt nem tudom levinni a levegőre – derült ki az édesanya rögtönzött helyzetjelentéséből. – Gyakran éjszaka kell lemosdatnom, de olyankor már nincs megfelelő fűtés, hősugárzóval segítek rá, hogy a fürdőszobában megfelelő hőmérséklet legyen.

Korábban kaptak két tolókocsit, amelyekkel elvileg könnyebben tudnának közlekedni. Hiába a segítő jó szándék, a vásárláshoz kapott jótékony adomány, a gyakorlat mást bizonyít.

– Ildikó teljesen magatehetetlen, az ültetésnél gyakran görcsösen megfeszíti magát, így még a speciális, egymillió forintos ápolási tolószékbe sem tudom beletenni. Idén még csak kétszer voltunk az udvaron. Ha földszinten laknánk, sokkal egyszerűbb lenne a helyzet – vélekedett az asszony, majd megemlítette: mivel lánya sokszor rosszul van, a mentőknek is külön gondot okoz a szállítás, mert kicsúszik a kezükből.

– Mindenki meghalt körülöttem, aki segített, az anyám, a nővérem. Többször ajánlották: ha nem bírom a rezsit, az ápolást, adjam be Ildikót intézetbe. Nem lenne szívem, de gyakran gondolok rá, hogy mi lesz a lányommal, ha velem történik valami...Tremmel Sándorné többször fordult az önkormányzathoz lakásmegoldásért.

– Vastag aktaköteg őrzi ennek a nyomát – nyilatkozta érdeklődésünkre Wajzer Gábor, a polgármesteri hivatal lakásügyi csoportvezetője. – A kilencvenes évek elején a belvárosban laktak, egy első emeleti lakásban, elég nehéz körülmények között. Akkor kereste meg először segítségért a hivatalt.

Több lakás is szóba jött, a kérésnek megfelelően földszintes vagy első emeleti, de lifttel. Valami miatt az asszony a Jereváni úti lakáshoz ragaszkodott. Olyan is előfordult, hogy két évig tartottunk fenn neki egy földszinti lakást, nem is rossz helyen, mire többszöri hívásunkra, nagy nehezen nyilatkozott: mégsem fogadja el.

Hamarosan ismét lejár a szerződése, de kétségeim vannak, hogy megoldódik az ügy. Annál is inkább, mert segíteni csak annak lehet, aki ebben partnernek bizonyul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játsszon és nyerjen mozijegyet!

Játsszon velünk és nyerjen mozijegyet a Bűbáj című film premier előtti vetítésére! Nem kell mást… Tovább olvasom