Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Egekben a benzin ára, de mi akkor is autózunk

Győr-Moson-Sopron - Immár sokadik alkalommal dönt rekordot az üzemanyagok ára. Régen átléptük a 300-as lélektani határt. A kutaknál továbbra is eltérő áron lehet majd tankolni, így ha még maradt miből, talán azt is érdemes megnézni, hol éri meg leginkább teletölteni autóinkat.
A nyaralási szezonban további drágulás várható

Ez a szerda sem múlt el a nagy bejelentés nélkül, június 18-tól 347 forint a legdrágább gázolaj és 325 forint a legdrágább benzin hazánkban. A nem túl derűlátó prognózisok szerint a nyaralási szezonban minden bizonnyal még tovább emelkednek az üzemanyagárak. Tavaly ilyenkor 285, illetve 258 forintos átlagáron tankolhattuk tele benzin-, illetve dízelüzemű autóinkat.

A legolcsóbb helyek

A holtankoljak.hu internetes oldal adatai szerint Győr-Moson-Sopron megyében a levéli József Attila utcai kútnál vásárolhatunk legolcsóbban üzemanyagot. Itt a 95-ös benzin literje 306 forint. Győrben a Vasvári Pál utcai töltőállomáson 308 forint ugyanez az üzemanyag, a kónyi benzinkútnál 311 forintot, Fertőszéplakon a Nagy László utcában 312 forintot, Csornán a Soproni út 66. szám alatti benzinkútnál és Győrújbaráton a Széchenyi körúton ugyancsak 312 forintot kérnek a 95-ös literjéért. Sopronban a legolcsóbb benzint a Somfalvi úton mérik 320 forintért.

A benzinkutasok tapasztalatai szerint az autósok – kényelmük érdekében – egyelőre még elfogadják az áremelést. Fotó: Magasi Dávid
A benzinkutasok tapasztalatai szerint az autósok – kényelmük érdekében – egyelőre még elfogadják az áremelést. Fotó: Magasi Dávid


A legdrágább kutak

A legdrágább benzinkutak Győrben az M1-es közelében vannak, a 119 km-nél 322 forint a benzin ára. Ugyanennyiért tankolhatunk Sopronban két helyen is, a Csengery úton és a Lackner Kristóf utcában. A határ menti Mosonmagyaróváron az internetes portál adatai szerint mindössze egyetlen forint eltérés van a legolcsóbb és a legdrágább kút árai között, az 1-es főúton 320 forint, a Szent István király úti töltőállomáson 321 forint a 95-ös benzin literenként ára.

A határon túl sem olcsóbb

Európa legtöbb országában a hazaihoz hasonló üzemanyagárakat találunk. Ausztriában, Szlovákiában átlagosan 1,3 euró (325 forint) a 95-ös literje, ez pedig meghaladja a legdrágább megyei kutak árát is. A mienkénél olcsóbb a benzin Szlovéniában (1,15 euró, 287 forint) és Romániában (1,06 euró, 265 forint). Oroszországban átlagosan feleannyiért tankolhatunk, mint itthon (0,65 euró, 162 forint). A klasszikus értelemben vett benzinturizmus tehát régen megszűnt a megyében.

Egy-egy benzinárdrágulás előtt már csak 30–40 százalékkal emelkedik meg a kutak forgalma. Fotó: Magasi Dávid
Egy-egy benzinárdrágulás előtt már csak 30–40 százalékkal emelkedik meg a kutak forgalma. Fotó: Magasi Dávid


Az árképzést a Mol határozza meg

Bognár Csaba, a soproni Somfalvi úti töltőállomás vezetője a Kisalföld kérésére elmondta: a Mol szabja meg az árakat és a kiskereskedelmi árrés mértékét is. – Kétszáz forintos üzemanyagárnál is 15 forint lehetett a maximális haszon mértéke, s ugyanennyi most is. Ha valaki 16–17 forintos kedvezményt ad, azt gyakorlatilag a saját hasznából teszi, s ezt többnyire csak a nagy töltőláncok engedhetik meg maguknak.
S hogy mi az a benzinár, aminél végleg letesszük járműveinket? Bognár Csaba szerint nincs ilyen. – Az autózás jelenti az emberek számára a mozgásszabadságot. Hiszen rosszak az utak, lassú a tömegközlekedés, így még mindig az autó a legkényelmesebb módja, s talán a leggyorsabb is, hogy elérjük a célunkat. Inkább igyekszik mindenki máson spórolni.
– Egyelőre azt tapasztaljuk, hogy még elfogadják az áremelést, sőt, a drágulás előtt már csak 30–40 százalékkal emelkedik meg a kutak forgalma.

Ha valamelyik kút 16–17 forintos kedvezményt ad, azt gyakorlatilag a saját hasznából teszi Még mindig az autó a legkényelmesebb módja,
s talán a leggyorsabb is, hogy elérjük a célunkat. Inkább igyekszik mindenki máson spórolni.

Üzemanyag-takarékosság a Goodyear tízparancsolatával

Lassan kénytelenek vagyunk megszokni, hogy az üzemanyagárak minden héten emelkednek, és ez a trend a szakértők szerint egyhamar nem fog megfordulni. A nyári hosszabb utazások előtt nem árt, ha megtanulunk néhány olyan trükköt, amelyek segítségével akár 20 százalék benzint vagy gázolajat is megtakaríthatunk. Vegyük sorra tehát a takarékos vezetés Goodyear által összeállított tízparancsolatát!

1. Ötvennel az ötödikben!

Ha nagy gázzal gyorsítunk, az ún. pillangószelep szélesre nyílik, a motor pedig gazdaságosan tud üzemelni. Miközben tehát erőteljesen nyomjuk a gázpedált, már 2000-es fordulatszám alatt is érdemes magasabb sebességfokozatba kapcsolni. Kis gázzal kiugorva ugyanakkor csak a pénzt dobjuk ki az ablakon. Vagyis a kívánt sebességet a lehető legmagasabb fokozatban tartsuk. Ez azt jelenti: nem szégyen ötvennél az ötödik fokozat!

2. Felejtsd el a kuplungot!

Ha a gépkocsi egyenletes terepen halad, ne nyomjuk le a kuplungot, hanem hagyjuk működni a motorféket. Az üzemanyag-befecskendezős motoroknál azonnal leáll az üzemanyag-ellátás, és a motor egy csepp benzin fogyasztása nélkül fékezi le az autót. Alapjáraton, vagy kinyomott kuplunggal azonban továbbra is fogyaszt az autó.   Ha a piros lámpánál túl korán nyomjuk ki a kuplungot, annyi benzint fogyasztunk, mint üresjáratban.

3. Gondolkodj előre!

Legyünk előrelátó és következetes vezetők – tanácsolja a Goodyear. Sokkal több üzemanyagot takaríthatunk meg, ha nagyobb követési távolságot tartunk, mert ebben az esetben nem kell minden alkalommal fékeznünk, amikor az előttünk haladó pénzpazarló azt teszi. Tartsuk tehát észben, hogy amikor fékezünk, elveszítjük azt az energiát, amit a gyorsítás során befektettünk. Ezzel a módszerrel nemcsak üzemanyagot spórolunk, hanem biztonságosabban is közlekedünk.

4. Kerüld a túl nagy sebességet!

Egy 120 km/h sebességgel haladó jármű akár 15 százalékkal is kevesebb üzemanyagot fogyaszt, mint ha 140-nel menne. Hosszabb úton a nagyobb sebesség még időnyereséget sem feltétlenül jelent, hiszen a gyakoribb tankolások miatt az út még tovább tarthat. A rendőrségi bírságokról nem is beszélve.

5. Kapcsold ki a rejtett üzemanyagfalókat!

Az autó elektromossággal működő kényelmi eszközeit szintén a motor által elégetett benzin táplálja energiával. Ügyeljünk arra, hogy a hátsóablak, vagy az ülésfűtések ne maradjanak a szükségesnél hosszabb ideig bekapcsolva, mivel ez száz kilométerenként akár egy literrel is növelheti a fogyasztást – figyelmeztet a Goodyear.

6. Takarítsd ki a csomagtartódat!

A heteken keresztül felszerelt tetőcsomagtartó pénzbe kerül. 80 km/h sebességnél a tetőcsomagtartó megközelítőleg 0,7 litert fogyaszt; a tetőn szállított kerékpár 100 kilométeren akár 3 literrel is növelheti a fogyasztást. Még a csomagtartóban lévő súlyok fogyasztásnövelése is jelentős: 100 kg többletsúly a városi forgalomban 0,6 literrel növeli a fogyasztást.

7. Ügyelj a megfelelő abroncsnyomásra!

Ha az abroncs légnyomása nem elegendő, megnő a gördülési ellenállás. Nagyobb légnyomás esetén az abroncsok jóval könnyebben gurulnak, és kevésbé csorbítják a felfüggesztési kényelmet. A gépjármű számára megfelelő abroncsnyomást a kezelési kézikönyv, az ajtógerendára vagy a benzintank-fedélre ragasztott címke tartalmazza. A jármű nagyobb terhelése esetén, pl. nyaraláskor, feltétlenül növelni kell az abroncsnyomást a gyártó előírása szerint. Megfelelő abroncsnyomással kb. 5 százalék üzemanyag takarítható meg – hangsúlyozza a Goodyear.

8. Tartsd rendszeresen karban az autódat!

Az előírt szerviz intervallumok betartása azért is fontos, mert így garantálható, hogy a motor a maximális teljesítményt tuja leadni. A koszos gyertyák, az eltömődött szűrők ezt meggátolják és akár 15 százalékos túlfogyasztáshoz is vezethetnek.

9. Tervezd meg az utad!

Próbálj meg nem csúcsforgalomban utazni. Az állandó megállás és elindulás ugyanis rendkívül benzinfaló. Ha egy nap több helyre kell menned, próbáld meg összeszervezni az utakat. Ha pedig  hosszabb útra indulsz, ne sajnáld az időt  előre megtervezni az útvonalad, majd használd is a térképet, vagy a navigációs rendszert. Eltévedni ugyanis nemcsak bosszúság, hanem pénzkidobás is.

10. Rövid távon kerékpározz!

A motornak átlagosan négy-öt kilométer megtételére van szüksége ahhoz, hogy üzemi hőmérsékletre melegedjen. Amíg el nem éri ezt a hőfokot, az üzemanyag fogyasztás a normál üzemmód többszörösét is elérheti. Ha állandóan csak a sarki boltba megyünk az autóval, ne csodálkozzunk, ha 30 liter/kilométeres átlagfogyasztás jön ki. A kerékpározás, vagy a gyaloglás nemcsak a pénztárcánknak, hanem az egészségünknek is jót tesz. 

Olvasóink írták

  • 2. Stewe 2008. június 20. 21:22
    „Előrelátható volt a benzinár robbanás. Ezt én lelkiekben már egy éve elfogadtam, és azt is kikalkuláltam, mennyi lesz az az ár, ami visszatart az autózástól. Az még távolabb van... Mindenesetre a drágulás tempója ami leginkább zavaró. Túl gyors a folyamat ...”
  • 1. józsi 2008. június 20. 20:14
    „Nem csak az a lényeg, hogy mennyibe kerül 1 liter benzin! Én például a Carrera 95-ös benzint tankolom, igaz, literje többe kerül, viszont az egy kilométerre eső üzemanyagköltség kevesebb mintha normál 95-össel mennék.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyelmi helyett büntetőjogi ügy

Győr - Ha bebizonyosodik, hogy az orvos alkoholt fogyasztott munkaidőben, az nem büntetőügy, hanem… Tovább olvasom