Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Döntőbizottság elé került a Dunakapu téri tender

A Közbeszerzési Döntőbizottságnál támadta meg a győri Dunakapu tér tervezésére kiírt eljárást az egyik kizárt cég. A városháza szerint akkor sértettek volna törvényt, ha elbírálják a kft. pályázatát.

Az aréna felépítése mellett a Dunakapu tér felújítása ígérkezik a 2014-ig tartó választási ciklus legnagyobb önkormány- zati beruházásának Győrben.

A tér átalakítására a város december végén közbeszerzési pályázatot írt ki; azóta több mint négy hónap telt el, de még mindig nem sikerült eredményt hirdetni és szerződést kötni a nyertessel, noha a döntés április elején megszületett.

A késedelem oka, hogy az egyik ajánlattevő, a miskolci székhelyű Stúdió Északmagyarországi Tervező Kft. április 14-én jogorvoslati kérelemmel fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz.

Piriti Attila, a cég – rokoni kapcsolatai miatt Győrt jól ismerő – ügyvezető igazgatója a Kisalföld kérdésére kifejtette, hogy 220 oldalas pályázatukat kizárták az eljárásból, amivel nem értenek egyet.

A bírálók többek között nem fogadták el egyik referenciájukat, valamint arra hivatkoztak, hogy kirívóan alacsony árat adtak meg a tervek elkészítésére. "Borsodban alacsonyabbak az árszintek, mint az Észak-Dunántúlon" – magyarázta.

A szakember jelezte: már csak azért is elmennek a legvégső fórumig, mert sok építésszel és a Magyar Építész Kamarával együtt nem tartják szerencsésnek, hogy az önkormányzat nem országos tervpályázatot, hanem közbeszerzési eljárást hirdetett egy ilyen fejlesztés tervezésére.

Szerinte Győr a tenderben indokolatlanul szigorú feltételeket – például referenciákat, éves árbevételt – szabott meg, amelyek miatt csak nagyon kevesen – összesen négyen – tudtak ajánlatot beadni.

Fűke Péter, a győri önkormányzat településfejlesztési főosztályvezetője lapunk kérdésére elmondta: a miskolci cég ajánlatának érvénytelenségét a közbeszerzési eljárás során valóban megállapították, mivel ha nem tették volna, akkor megsértik a közbeszerzési törvényt, és a többi pályázó fordulhatott volna a döntőbizottsághoz.

A hivatalnok kiemelte: a pályázati kiírást a Közbeszerzési Döntőbizottság a Magyar Építész Kamara beadványára megvizsgálta, és azt szabályosnak találta. Megjegyezte: addig nem tudják aláírni a nyertes tervezővel a szerződést, amíg a jogorvoslati eljárás véglegesen le nem zárul.

A Közbeszerzési Döntőbizottság hétfőn tart tárgyalást az ügyben Budapesten.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Révfalui-szúnyog 2011. május 11. 14:02
  „Nagyjából 16 000 ezer aláírást kell produkálni ahhoz, hogy bárki népszavazást kezdeményezhessen Győrben. Mire ezt magánszemélyek vagy egy, esetleg több szervezet elvállalja s nekifog, addigra beöntik betonnal a kazamaták helyét és éhenhalnak a piacból élő kofák. Mi győriek pedig elrákosodunk a sok élelmiszernek nevezett nagyáruházas szeméttől, amely már előállításának pillanatában is veszélyes hulladéknak minősült.

  Ez a baj. De ha volna valakinek ötlete egy gyors menetre, akkor sokan tolnánk azt a szekeret!”
 • 21. igazszó 2011. május 10. 11:31
  „Tisztán látáshoz először a várostól kell megkérni a terveket, információkat, igazolásokat. Tudni kell, hogy ott a fárasztásos módzser megy szembe mosolyogva, maximális segítség látszatát keltve...csak pont most nincs itt, akinél van, majd a jövőhéten, majd átküldjük...és eltelik több hónap- de ők segítenek, nem mondják, hogy nem, csak azt teszik!
  Pontos , és hiteles információ, és igazolások kézhezvétele után lehet összehívni az embereket, véleményüket kérni, és bevonni a város vezetőit is.Ha békés uton lehet rendezni, akkor meg kell próbálni, de addig , amig hiteles információ nincsen, addig lehet pletyka is, hiába írja az újság....az a fő pletyka, az anyagi érdekek miatt is. Az anyagi érdekek, mutyik meg előfordulhatnak bárhol is...városnál is ...sajnos!”
 • 20. nema 2011. május 10. 09:36
  „Akkor gyűjtsünk aláírást! Ez botrányos eljárás!!!
  Emberek? Városvédők? Csináljunk valamit, mielőtt késő!!!!”
 • 19. urbaniastapista 2011. május 10. 08:35
  „Megy az ügyeskedés, hogy a főépítészünk volt cége kaphassa a megbízást, amelyikhez természetesen már "semmi köze".
  A miskolci cég vezetőjének neve Pirityi Attila.”
 • 18. Torbius 2011. május 10. 07:41
  „A népszavazás jó ötlet, egyetértek Szúnyoggal...
  Csak attól félek, hogy érdektelenségbe fullad, mert mindenki úgy gondolja majd (sajnos jogosan), hogy a városvezetés nagy ívben tesz a győriekre...itt a zsebek megtöméséről van szó. Lásd a mellékelt példát...most ugye bajban lettek volna, mert valaki alájuk vert...gyorsan kizáratjuk a pályázatból...
  HÁT NEM!
  Győriek, akik nem akarjuk tétlenül nézni, hogy ez a banda lerombolja a múltunkat és ezzel elvegye a jövőnket, fogjunk össze! Ha lesz népszavazás, ne restelljünk elmenni!
  Nem akarok hangzatos szavakat skandálni, buzdító beszédet mondani, nem az én tisztem...csak egy győri kérése a többi győri felé, akikbe szorult egy cseppnyi józan ész....
  Befejeztem... :D”
 • 17. Révfalui-szúnyog 2011. május 10. 00:29
  „A lakossági fórum annyit ér, mint halottnak a csók. Népszavazásnak volna értelme, de ahhoz sok aláírás kell, amit nem lehet néhány nap alatt összegyűjteni. Ha mi, szúnyogok megindulunk néhány napon belül, akkor sem tudunk annyi seggbe belecsípni, amennyi rémületében rögvest aláírná a saját halálos ítéletét is, csak hagyják már békén a gyötrő szúnyogok! Vannak azonban tartalékaink. A következő hetekben ezeket fogjuk felélni. Azután jöhet a friss vér!”
 • 16. nema 2011. május 09. 21:30
  „Mi a módja egy lakossági fórum szervezésének?”
 • 15. apex 2011. május 09. 21:26
  „A Széchenyi tér botrányos átépítése után elvárható lett volna a városvezetéstől, hogy tanulnak az elkövetett hibákból. Erre most itt van a következő "sikertörténet". Csak lapulnak, mint sz.. a fűben, kommunikálni képtelenek a győri választóikkal.”
 • 14. k-pityerke-k 2011. május 09. 19:52
  „Köszönjük, hogy még mindig nem kaptunk nyílt választ arra, hogy miként kívánják átalakítani a teret. Olyan kellemetlen lenne kimondani, hogy mit akarnak? Annyira támadható? Mert ebből csak az szűrhető le...Szánalmas, hogy ennyire nem érdekli őket a véleményünk, pedig akár hogy is vesszük, ezeknek a fejlesztéseknek a győriekért kéne történniük, de így csak egy érdekcsoport tömi vele a zsebét...”
 • 13. titokgyula 2011. május 09. 19:25
  „Ha győr megválasztotta a vezetőit, miért nem győrt képviselik?”
 • 12. DON 2011. május 09. 19:15
  „Igazából azt nem értem, hogy miért fogadjuk el alapkoncepciónak azt, hogy ott mélygarázs legyen. Egyetlen szakmai testület sem támogatja. A rendezvénytér erőltetése is hasztalan, hiszen a város több ilyet tervez, ennél jobb helyen. Nem kell a belvárosba bulizónát kialakítani! Koncertet nem itt kell tartani!
  Rossz úton indultak, s nem fogják föl, hogy nem azon kell vitázni, hogy merre megyünk, és miért pont arra, hanem vissza kell fordulni. Összetépni az eddigi fércmunkákat, kidobni a bandát, elhajtani a barmokat legelőre, és végre egy normális koncepciót kidolgozni, ami hasznos a városnak, hasznos az idelátogató turistáknak.

  El kell kergetni azokat, akik idáig sodorták ezt az ügyet. Azokat, akik rossz irányt jelöltek ki. Kezdve a félkegyelemű félszeművel.”
 • 11. jégcsákány 2011. május 09. 17:55
  „A nagy titkolódzás mögött az a titkos terv, hogy a terveket lehetőleg olyan készítse,
  aki nem ismeri Győrt ? Ennél őrültebb ötletet még nem is hallottam. A város vezetése
  tökéletesen félre lett vezetve. Hát még most sem látják be, hogy egy őrült ötletet
  támogatnak? ,- vagy tényleg fejjel akarnak menni a falnak. Nagyon csalódott vagyok.”
 • 10. Hedon 2011. május 09. 16:59
  „Audi beruházás <= megtámadja a debreceni (Kósa által támogatott) társaság
  Dunakapu tér <= megtámadja a miskolci banda.

  Egyáltalán mit keresnek ezek itt a keleti putrikból??”
 • 9. Accra 2011. május 09. 16:30
  „A bírálók arra hivatkoztak, hogy kirívóan alacsony árat adtak meg a tervek elkészítésére
  -> valószínűleg az a korrekt ár. Terveknél meg lehet nézni a Magyar Mérnöki Kamara ajánlott tervezési díjait, ami már maximum, mert magán piacon csak ez alatt lehet munkát nyerni. Ha az "érvényes" ajánlat az fölött van, akkor tuti, hogy korrupció is van benne.
  A helyi tervezők már belekalkulálták a laadandó jattot is, a miskolci cég meg nem tudja, mennyi a helyi tarifa.”
 • 8. gig 2011. május 09. 14:59
  „Ez elég tiszta ügynek tűnik. Valaki megtámadta a döntést, X indokkal. A kiírónak erről van egy véleménye, amelyet egyébként a KD korábbi állsáfoglalására alapoz. A KD meg majd dönteni fog valamit. Pont.

  Hol itt a mutyi, az indulat? Miért lenne r. komm., aki megtámad egy döntést? És miért lenne ez bárki számára lebukás? Mi köze az AVE-nek ehhez?”
 • 7. Infamous 2011. május 09. 14:54
  „#6: nagyrészt egyetértek, de nekem a balogjóska brigád sem hiányzik... ez nem fidesz vagy mszp harc, hanem több maffia harca politikai háttérrel, az átlag állampolgár maximális kizsákmányolásával és semmibevételével... a lényeg természetesen a pénz és a hatalom...”
 • 6. Révfalui-szúnyog 2011. május 09. 12:50
  „Az egészben az a legrosszabb, hogy a ,,mieink" csinálják mindezt. Sokan gondoltuk, hogy a Fidesz az előző kormányzati ciklusukra jellemző kultúrált hangnemben fog kormányozni és a helyi erők is megbecsülik majd az újraválasztást. ma már egyértelmű, hogy a mai fidesz nem azonos az 1998-2002 közöttivel, s az is világos, hogy a városvezetőség messze arrogánsabb, pimaszabb, mint Balogh elvtárs volt a fénykorában. És erre nem mentség, hogy Balogh nem épített semmit Győrben. Építeni, szépíteni kell, de nem nyilvánvaló mutyizással. Ráadásul a mélygarázsépítő lobbi a kezdetektől országos szinten szoci kézben van, így még érdekesebb, mi történik Győrben, és hogyan lehetséges ekkora lobbi a pince érdekében? Csak tudnám, miért ér kevesebbet a kicsit arrébb leöntött beton utáni provízió? A város téved, ha azt hiszi, 2014-ig a Dunakapu lesz a legjelentősebb beruházás. Nem! A legjelentősebb beruházás a vérpad lesz, ahonnan úgy gurulnak majd szerteszét a fejek, mint a piacon fölborult almásláda tartalma.”
 • 5. Torbius 2011. május 09. 11:43
  „Még a "botrány" kirobbanásakor tett fel a AVE a tisztelt főépítész úrnak kérdéseket.
  Máig nem láttam vagy hallottam, hogy szakmailag válaszolt volna.
  Csak a terelés meg a sárdobálás ment a város részéről.
  A győri klüklopsz meg csak lapít...”
 • 4. nema 2011. május 09. 11:23
  „Tele van indulatokkal az összes Dunakapu tér témájú fórum. A városvezetés meg mintha süket és vak lenne. Komolyan, legalább annyi fáradságot vehetnének, hogy kitalálnak érveket, még ha kamu is, és tájékoztatják -hovatovább megpróbálják meggyőzni- a lakosságot. Ha annyira jó amit kitaláltak próbálják meg elhitetni velünk is... De semmi. Már erre sincs szükség? Egyszerűen hihetetlen. Düh és szomorúság váltakozik bennem...és lemondást látok mindenhol...hol vannak a városvédők? Hol van az a fórum, ami "hallatszik is, nem csak látszik"??? Hova menjünk hogy tájékoztatást kapjunk?
  Én most azt érzem, hogy elkezdik az útépítést, ezzel megszűnnek a parkolóhelyek, és akkora káosz lesz, hogy az emberek azt mondják majd mindegy mi lesz a térrel, csak legyen már valami. Ez tisztességes módszer?
  Kezdeményezzünk lakossági fórumot, hívjuk meg a városvezetést, hívjuk meg a városvédőket is, állítsuk szembe az elképzeléseket, válaszoljanak minden kérdésre! Tájékoztassanak, ne csak döntsenek!!! Sokan lennénk, akiket érdekel!!!”
 • 3. Torbius 2011. május 09. 10:25
  „Hoppá-hoppá...
  Most ők is nyilván rohadt kommunisták, mert a város ellen mentek...
  Az AVE is elmehet a BoBoSo Zrt. szerint a péri csárdába, mert ők is ellenük vannak...
  Az ICOMOS, Magyar Limes Szövetség szintúgy...
  Egyre jobban úgy néz ki, hogy lebukás közelbe került a banda...csak most nagyon vigyázni kell, mert a sarokba szorított vad a legveszélyesebb...

  Teljesen úgy néz ki a szitu, mint a viccben...
  Bemondják a rádióba, hogy egy hülye az autópályán szembe megy a forgalommal...
  Persze ezt hallja a hülye is, majd megszólal: mit egy? Mindenki!

  Ehhh...”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ifjúsági fesztivál Rábapatonán: programok és élő koncertek minden zenei stílusban

Első alkalommal rendezik meg szombaton Rábapatonán a Pillér Ifjúsági Fesztivált, ahol különböző… Tovább olvasom