Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

DK: soha nem térül meg a mélygarázs Győrben

"A Dunakapu tér alá tervezett mélygarázs a soha meg nem térülő beruházások közé fog tartozni" – jelentette ki Neupor Zsolt, a Demokratikus Koalíció győri önkormányzati képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Szerinte erre bizonyság, hogy az önkormányzat honlapján elérhető adatok szerint a városban 198 millió forint bevétel keletkezett parkolásból tavaly az első félévben, és az összeget teljes egészében a fizetőparkolási rendszer fenntartására kellett fordítani.

A politikus hangsúlyozta: a jövő pénteki közgyűlés csak a Dunakapu tér és környezetének felújításának beruházási engedélyokiratáról hoz döntést, a határozati javaslat azonban meg sem említi a mélygarázst.

Az előterjesztés szövegéből ugyanakkor kiderül, hogy az óriásparkoló becsült költsége 2,3 milliárd forint, ehhez azonban sem műszaki tartalmat, sem hatásvizsgálatot nem mellékeltek.

"A pénz több mint felét hitelből teremtené elő a Győr-Szol Zrt. A cég így több mint hárommilliárd forintos adósságállományt görget majd maga előtt, hiszen már korábban is vett fel kölcsönt az új hulladékgazdálkodási rendszer megvalósítására, valamint a Révai utcai parkolóház megvételére.

Ezt a győri emberek fogják megfizetni közüzemi számláikban, amit jelez, hogy a jövő heti közgyűlés a bérlakások díjainak kétlépcsős, csaknem harminc százalékos emeléséről dönt. Ráadásul az önkormányzat adósságállománya is megduplázódott az elmúlt két évben" – mondta Neupor Zsolt.

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. mir 2012. március 24. 14:15
  „nasi12

  Ha csak mélygarázsban tudod mérni a város fejlődését akkor sajnállak. Nem ettől fog fejlődni és nem is abból a pénzből amit beszednének parkolás címén. Lehet mélygarázst építeni ezer másik helyre a belvárosban is de még épkézláb érveket nem olvastunk tőletek, hogy mi indokolja azt, hogy egy feltárt emlékeket szétbarmoljanak büdös mélygarázs kedvéért. Monte carlo hát persze :) És ott is szétdúlták a feltárt maradványokat? Mi nem vagyunk csehország vagy ausztria nálunk nincs annyi műemlék mint náluk ezért kell megóvni a feltárt múlt örökségeit és az a béna szöveg, hogy majd a teremgarázsban bemutatásra kerülnek csak szöveg, ugyanis sem a terveket sem az elképzeléseket nem ismerjük csak a felszíni látványterveket. Persze arról kussolnak hogy a feltárt várszakasz kettészeli a teret és abból mit szándékoznak meghagyni és mégis hogy kívánják azt a részt egybe tartani, hogy ne kelljen szét dózerolni. Sajnálom ha te mindent támadásnak veszel én csak figyelembe veszem azt is hogy ne rombolások és esztelen pusztítások árán fejlődjön győr mint azt tették annó az elődök.”
 • 53. mir 2012. március 24. 14:04
  „Az az érvelés, hogy majd többen jönnek a belvárosba, hogy ha megépül a mélygarázs eleve baromság. Most is tele van a belváros hétvégén sőt esténként is, és mit tesz Isten az emberek tudnak gyalogolni, leteszik az autóikat, újvárosba vagy szigetbe esetleg a belváros szélén és besétálnak. Üzletek meg már mind kiköltöztek a bevásárló központokba Csak a mutyi bandának fontos a garázs, igaz elég átlátszó az egész hogy miért is pont oda de hát még van akiket meg tudnak etetni.”
 • 52. szabicsek 2012. március 24. 00:54
  „A Borkai bandája a Széchenyi téri rombolás után újabbra készül.Ezek mást nem tudnak csak tönkretenni mindent ? Romboljunk le mindent, ami érték? Remélem legközelebb már nem kerül a polgármesteri székbe.”
 • 51. Uninterested 2012. március 23. 12:58
  „Miért kellene megtérülnie? Egy híd mikor térül meg vajon?
  A probléma az első mondatban van. Ha a parkolási bevételeket elviszi a fenntartás, akkor mi az értelme?
  Minden autósnak egy papírórát és 2 óra ingyenes parkolás, mint külföldön.”
 • 50. Tündenéne 2012. március 23. 11:57
  „36. nasi12 2012.03.22. 20:52

  A mélygarázs még csak hagyján (azért meg lehetne vakargatni a témát ott a Duna-parton, de mindegy), a kérdés inkább az, hogy MIÉRT PONT ODA? MIért nem a lebontott gyárak helyére... itt a honlapon már legalább 3 féle verziót felsoroltak jobban megközelíthető, tágasabb, kevésbé problematikus helyekkel egy mélygarázsra - ha már mindenáron azt akarnak építeni. De nem, nekik pont a Dunakapu tér alá kell. Eszement banda :(”
 • 49. W118 2012. március 23. 10:58
  „to 25. urbaniastapista 2012.03.22. 16:21
  Akár igazad is lehetne az érveléseddel.
  De.
  A 400 Ft-os óránkénti díj is elriasztja az általad említetteket a belvárostól,meg az,hogy már nem csak a szűken vett belváros fizetős,hanem Sziget egy része,nemsokára Nádorváros egy része is sorra kerül.
  A régi beváros már nem létezik,számtalan üzlet megszűnt,számtalan irodaépületen kinn a kiadó,eladó felirat.
  Persze,tiltsuk ki a járműveket,de legalább vegyük el az emberek kedvét a belvárosba mászkálástól.
  Biztos jó lesz ...
  Szép kis rezervátummá fog válni nemsokára teljesen.Az ott lakóknak biztos jó lesz,hiszen csend,nyugalom lesz a korábbi nyüzsgés helyett.
  Ja,és majd az 500 Ft körüli üzemanyagár is segít az autómentes környezet kialakulásához.
  Szlovákiában úgy döntöttek,nem alkotmányos a közterület használatáért/parkolás/pénz szedni.
  Hogy,hogysem, nem dőlt össze Szlovákia.
  Egy rendszert fenntartani csak önmaga működtetéséért,na az felesleges.
  A város működik,működni is fog,de a mostani belváros,ha a tendencia folytatódik,szép csendben pusztulni fog.
  Úgy,hogy menetközben alig fogjuk észrevenni a folyamatot.”
 • 48. nagy971103 2012. március 23. 10:44
  „47-nek: Azért egy bicikliút és egy mélygarázs megtérülési igénye között van különbség.A parkoló kocsikat nem a föld alá, hanem a város szélén elhelyezett P+R parkolóba jobb " eltüntetni" és honnan az embereket jól szervezett tömegközlekedéssel a belvárosba szállítani. Szerintem ez olcsóbb és kulturáltabb, mint a belvárosban elhelyezett mélygarázs, amit úgyis csak dugóban tudnak majd megközelíteni.
  Emellett a bicikliút és a zajvédő fal a Győrieknek épül...ez szerintem nem. Kíváncsi lennék, hogy a jelenlegi parkolóházakban hány győri parkol. Győri vagyok, kocsival járok, de nem háborodom fel azon, hogy ha nem hajthatok be a történelmi belvárosba, vagy kicsit messzebb találok parkolóhelyet.
  Az azért nem világos számomra, hogy az amúgy sem teli parkolóházak mellé minek kell még mélygarázs is. 41-el abszolút egyetértek.”
 • 47. Primax 2012. március 23. 09:40
  „" DK: soha nem térül meg a mélygarázs Győrben "
  Nem is ez a lényeg.
  A lényeg az, hogy több száz autó "tűnjön el" a föld alá, ezáltal élhető(bb) legyen a város..
  A sok(száz)millióból épített kerékpárutak vajon "megtérülő" beruházások ?
  A zajvédő falakba "ölt" pénz megtérül valaha is ?
  Komolytalan ez a "megtérülős " hozzáállás.
  Komolytalan és dilettáns.”
 • 46. hapala 2012. március 23. 07:44
  „41 Accra

  Gratulálok , egy bölcs hozzászólás.
  sok ilyen kéne , nem pedig csak emocionális kirohanás.
  persze ez még sajnos nem jelentené , hogy a személyes érdeket a közösségi felül írná, de idővel az is eljön ám !!!
  a hatalom erre felé azért érzi magát olyan erősnek mert gyenge a közösség érdek-érvényesítő akarata”
 • 45. Hunicum 2012. március 23. 07:19
  „http://www.facebook.com/profile.php?id=100003141823092”
 • 44. Fatmax 2012. március 23. 06:42
  „üres placc ? inkább pár hellyel bővül majd a lehetőség ahova a jó idő beköszöntése után kilehet ülni napközben és este is ,mint a másik "feleslegesen" felújított térein is .A múlt barbár szétrongálását említik többen is.Évtizedeken keresztül egy aszfalt lap alá volt eltűntetve az egész .Akkor nem hiányzott senkinek ?
  Nincs minden rendben ,nem minden döntés jó döntés, de a fő gond az ,hogy a többség zsigerből utálkozik bármilyen változás is napirendre kerül. ( ha sportcsarnokot akarnak építeni akkor infrastruktúra kellene, ha az infrasrtuktúrát akarják fejleszteni akkor a csarnok építés lenne a jó döntés)”
 • 43. sopron700 2012. március 23. 06:40
  „Sopronban lévő málygarázs hatvan millió Forint veszteséggel üzemel.Ílyen pénztelenségben, felelötlenség ekkora terhet felválalni.Felszini parkolási renden kellene változtatni.”
 • 42. HoHo 2012. március 23. 06:39
  „háté Én sem akarom a 4-es metrót fűzetni egész életemben azt lehet még a pestiek sem fognak utazni rajt nem, hogy én.”
 • 41. Accra 2012. március 22. 22:56
  „Tisztel hozzászólók! Kivételesen próbáljátok elfelejteni, hogy ki mondta, sokkal fontosabb, hogy mit mondott! Attól, hogy egy kedvenc párt csinál vagy nem csinál valamit, a döntés lehet akár rossz is. Itt a városunk történelmi értékeiről van szó, és nem a pártokban való hitről.
  Borkaiékkal is az a legnagyobb baj, hogy személyes támadásnak veszik, ha valakinek nem tetszik a teremgarázs ötlete. Én normális ellenérvet még nem hallottam tőlük, csak sértődött válaszokat, mellébeszéléssel.
  Kisebb alapterületen több autót lehetne elhelyezni, és olcsóbban pl a Széchenyi híd mellett egy többszintes parkolóházban, vagy a Batyi alatt, ha mindenképen túrni akarnak. Egyik sincs messze.
  A Dunakapu téren meg lehetne egy történelmi hely, ami igenis túristát vonz. Önmagában a "rendezvény tér" egy nagy humbug, senki sem beszél arról, mi lesz az év legnagyobb részében, amikor nincs éppen fesztivál. Egy kihalt, üres placc?”
 • 40. xverax 2012. március 22. 22:23
  „a másik kettő parkolóház is üres többnyire,
  akkor a mélygarázs mitől lenne tele?
  a leendő kivitelező iszonyú pénzt fog összeharácsolni...”
 • 39. háté 2012. március 22. 22:18
  „nasi12
  költözz oda, és vidd a fityesz - városvezetést is.- vidd mindet a betonba, a betondzsungelbe!
  Nekünk nem kel csodaváros, csodajátszóház, csodagarázs, - mi élni akarunk!
  Tudod milyen gyönyörű Győr a vizekkel, a parkokkal a Duna-parttal? - nekünk itt az életünk, itt születtünk, itt élünk és itt fogunk meghalni, de a gyerekeink, az unokáink sem mélygarázsba akarnak élni! - és nem a mélygarázs hitelt, ami nektek pár egyénnek kel, fizetni.
  Tudod milyen szép Esztergom a Pilissel, Erdély- Székelyfölddel, a Délvidék, a Felvidék, Kárpátalja - nincs mélygarázs levegő van élettel.”
 • 38. hires 2012. március 22. 21:34
  „Na, megszólaltak a renegát gyurcsányisták. Neupor úr előbb a saját házatáján söprögessen, hiszen senki sem választotta meg DK-s önkormányzati képviselőnek. Az MSZP-szavazókat cserbenhagyva, átállt, és elvitte magával a mandátumot is. Előbb talán le kellene mondani, aztán megszerezni a választók bizalmát, bekerülni a közgyűlésbe, és akkor fujjolni a város fejlesztésére. Addig minden mondata hiteltelen.”
 • 37. bazsifekete 2012. március 22. 21:20
  „Kedves nasi!
  De miért pont ott, ahol a legnagyobb rombolást vinnék véghez?
  Ez barbárokhoz szokott cselekedett!
  Lenne máshol ezerszer megfelelőbb hely a parkolóházhoz. Nem lefele kell terjeszkedni, hanem felfele...”
 • 36. nasi12 2012. március 22. 20:52
  „Tisztelt 8. mir 2012.03.22. 13:43 !
  Néhány évvel ezelőtt Monte-Carlóban jártunk barátaimmal.
  Ebben a városban minden bőséggel van, csak parkírozásra szánt szabad helyből van a legkevesebb.
  Építettek tehát egy hatalmas több szintes mélygarázst a föld alá, így tüntetve el a turisták autóáradatát a föld felszínéről.
  Megérkezve a főtérre, egy bejáraton keresztül megindultunk a föld alá parkírozni.
  Bőven a tengerszint alatt jártunk, mikor a mínusz hetedik emeleten találtunk szabad helyet, de még úgy láttam, mehettünk volna bőven lefelé!
  Kiszállva az autóból, a közelben levő lifttel gyorsan a felszínre kerültünk, és éppen a Párizs kávéház előtt szálltunk ki belőle.
  Azt, hogy Monte Carlo csodálatos, gyönyörű, tágas és szép arról bárki könnyen meggyőződhet, ha netán odalátogat, de hogy mi lenne ebből a városból, ha azt a föld alatt parkírozó sok ezer autót előhoznák a föld alól, rászabadítanák a város szűk kis utcácskáira, és ott a tűző napon aszaltatnák őket, hihetetlen dugókat okozva, még elgondolni sem lehet.
  Hogyan lesz szebb egy város a mélygarázstól, azt már bebizonyították ezerszer.
  Pártpolitikai okokból, meggátolni egy város fejlődését, visszataszítani a sötét középkorba, kárt okozva lakóinak, csupán azért, mert nekik nem tetsző párt igyekszik bepótolni, hogy az elmúlt évtizedek teszetosza elvtársai, semmit sem tettek városunk fejlődése érdekében, nem éppen hazafias cselekedet annyi szent.
  Én nagyon sajnálom azokat az embereket, akiknek a haza szóra a liberálinternacionalista nagytőke rabságában vergődő Európa jut az eszébe, míg Magyarországot csupán egy genetikailag elfajzott emberek hazájának tekintik.
  -sorry-”
 • 35. borsmenta 2012. március 22. 20:10
  „6. Kftimi

  Hm.. talán az Imi KFT fogja építeni? ;)

  Egyelőre csak az anyagilag érdekeltem támogatják a dolgot, közben minden racionális érv ellene szól.
  Hiányzik a józan hang a városházáról, mióta Ottófi meghalt.”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rockkoncert-hangulat a GyőrBeugrón

Minden alkalom izgalmas játék, s nemcsak a nézők, de a színészek számára is. Tovább olvasom