Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Díszpolgár lesz a falu plébánosa

Écs - Először adományoz Écs községe díszpolgári címet. A polgármester és az önkormányzati testület döntése alapján a kitüntetést az ötvenévnyi papi szolgálatból negyvenet Écsen töltő lelkipásztor, Kozák János érdemelte ki. A plébánost a vasárnap délelőtt 10 órától kezdődő ünnepi szentmisén köszönti a falu.
A pusztacsaládi születésű lelkipásztor kilencgyermekes családban látta meg a napvilágot 1934 januárjában. A vallásos szülők lemondásukkal és áldozatukkal négy gyermeket is taníttattak. Kozák János atya gyermekkorában folyamatosan látogatta a plébániákat, ministrált, majd az érettségi után tudatosult benne, hogy a papi hivatást választja. Így vallott erről:

– Isten hívó szava bennem élt már, templomba jártunk, szüleink vallásosan neveltek bennünket. Gimnazista kispapként volt ugyan egy kísértés, ekkor sokan mondták, nem mennek el papnak. Bementem én is a plébániára, ám a dilemmámra az akkori plébánosom azt felelte: „Ahogy én ismerlek téged lélekben, a papi hivatás nélkül sosem leszel boldog." Két hónapnyi gyötrődés és gondolkodás után maradtam a papság mellett és már tudom, jól döntöttem.

Vitnyédi, ácsi, kapuvári, téti és kisbéri szolgálata után János atya éppen negyven éve, 1967. március 31-én érkezett Écsre és jelentkezett Dömötör Lőrinc plébánosnál, akinél 6 évig volt káplán. Öt év múlva közösen kezdték el építeni az új plébániát, amelyet kívül-belül gyönyörűen felújítottak. Ekkor nevezték ki Écs hivatalos papjává. Écs mellett János atya szolgált Győrságon és Sághalomalján. Az elmúlt nyolc évben mindegyik templomban belső restaurálást végeztek.

– Jövőre ötvenéves lesz a halomalji kis ékszerdoboz, az ottani kápolna – folytatta az esperesplébános. – Az évfordulóra szeretnénk felújítani, s ehhez már kétmillió forinttal hozzájárult a püspöki hivatal, és a püspök úr is mindenben támogat bennünket. A halomalji hívek szintén sokat segítettek, így szinte bizonyos vagyok benne, hogy jövőre teljesül az álmunk. Köszönettel tartozom a falusiaknak, hogy példás összefogással felépült Écsen a templomunk, a plébániánk, és bizonyára az ő egyetértésük kellett a mostani kitüntetés javaslatára is – mondta búcsúzóul az écsi esperesplébános, aki két bencés atya szolgálatával tartja az ünnepi szentmisét vasárnap délelőtt 10 órától az écsi templomban.

A mosoly

Hergenvöder Miklós, János atya teológia tanára mindig arra biztatta az akkor még kispapot, maradjon mindig ilyen vidám, mert az átsegíti a bajokon. Talán ez is a titka az esperesplébános népszerűségének Écstől Győrságig.

Ollári Gergely

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Merkel üdvözlésére hív fel a győri MSZP

Győr - Neupor Zsolt, a győri MSZP elnöke Angela Merkel látogatását üdvözlő közös nyilatkozat… Tovább olvasom