Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Devizaperes dömping

A polgári pereknek mintegy 20 százaléka a devizaalapú banki hitelszerződéseket vizsgálja jelenleg, néhány per véget is ért.


Kedden a Győri Ítélőtábla hozott jogerős döntést. Ami tart, azt nyilván befolyásolja majd a nyárra ígért Kúria-határozat.

Eddig 14 devizahiteles per ért révbe a Győri Ítélőtáblán, a szerződések érvénytelenségének megállapítását kérő banki ügyfelek mind a négy megyéből (Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém) érkeznek a Domb utcába.

A döntések palettája igen vegyes, kedden délelőtt épp egy olyan született, amely mind a két félnek kedvezett, bár talán helyesebb az az állítás, hogy egyiknek sem.

A bankot perlő adós a szerződésfelmondás érvénytelenségének megállapítását ugyan hiába kérte, azonban a Veszprémi Törvényszék két szerződési pontban érvénytelennek ítélte a megállapodást. A Győri Ítélőtábla kedden ugyanígy döntött. 

Megállapította, hogy a D. Z. A.-ék ingatlanfedezetes hitelszerződési feltételei közül az egyik az egyoldalú kamatmódosítás lehetőségét kötötte ki, amelyet a törvény lehetővé tesz. A másik pont ugyanakkor nem elég részletesen és átláthatóan határozza meg az egyoldalú szerződésmódosítás feltételeit, így ez a pont nem felel meg a hitelintézetekről szóló törvény előírásainak. Dr. Zámbó Tamás tanácsa másodfokon egyetértett azzal, hogy az egyoldalú szerződésmódosítást szabályozó két kikötés együttes tartalmát tekintve tisztességtelen és semmis, mivel a Kúria elveinek sem felel meg. 

A már másodfokra került tizennégy devizahiteles per csupán előfutárnak számít a dömping előtt, ám egy fokkal lejjebb, például a Győri Törvényszéken a polgári perek 15–20 százaléka – a 218-ból mintegy 40 ügy – erről szól. Dr. Máté Kinga bírósági szóvivő elmondta: a devizahiteles szerződések érvénytelenítését célzó keresetek jellemzően három okból indultak. Vagy a magasnak vélt kezelési költség, vagy az egyoldalú kamatmódosítás, vagy pedig az árfolyamrés miatti érvénytelenítés miatt fordulnak bírósághoz az ügyfelek.

Mint köztudott, az Európai Bíróság a Kúriára bízta egy devizahiteles szerződés érvénytelenségének megítélését a magyar vonatkozású Kásler-ügyben, így a legfőbb magyar fórum vizsgálhatja majd, hogy tisztességtelen-e az árfolyamrés. Az ügyben nyárra ígérnek jogegységi határozatot, ez nyilván befolyásolja majd a folyamatban lévő pereket, amiknek a többségében a döntés után születik határozat.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Barabás Festőkör kiállítása

A Bartók Béla Megyei Művelődési Központ évek óta otthont ad a Barabás Festőkörnek. Tovább olvasom