Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Dália-palota: újraindul a kétmilliárdos beruházás Győrben - látványtervek, videó

Októberre elkészül a Mosoni-Dunához közeli, ötödik éve félkészen álló Dália-palota. A 206 lakásos győri társasházra kétmilliárd forintot költ a befektető, amely a környezetet további fél-egy milliárd forintból teszi rendbe.
Győr legnagyobb félkész lakóingatlana jelenleg a Dália-palota. Az épületet az Engel-csoport kezdte építeni még 2006-ban a Rába egykori, Belvároshoz közeli törzsgyári telephelyén, amit utóbb Városrétnek kereszteltek el. A társaság 2008-ban abbahagyta a beruházást, forráshiányra hivatkozva. Az ügyet a holtpontról az mozdította el, hogy a győri önkormányzat közreműködésével tavaly októberben új tulajdonosa lett az ingatlannak, az az Alexander Kft., amely a Csányi Sándornak, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatójának tulajdonában álló Bonitas-csoporthoz tartozik. A befektető az OTP Ingatlan Zrt.-t kérte fel fővállalkozónak a létesítmény befejezésére.

A fejleményekről Fekete Dávid győri alpolgármester (Fidesz) és Ádány Tamás, utóbbi cég vezérigazgatója számolt be sajtótájékoztatón csütörtökön. A politikus kifejtette: a városháza egyrészt városképi megfontolásokból, másrészt a környéken élők komfortérzetének javítása végett döntött úgy, hogy közbenjár a magánberuházás megvalósításáért. Az önkormányzat egyébként 2013-as költségvetési tervezetében külön forrást szerepeltet a környék útjainak kiépítésére. ,,A fejlesztés folytatása azt jelzi, hogy a győri ingatlanpiac felfelé mozog" - fogalmazott Fekete Dávid.

Videó: Oxygen

Ádány Tamás szavaiból kiderült, hogy a jelenleg 60-70 százalékos készültségi szinten lévő épületet mintegy kétmilliárd forintból fejezik be, emellett további fél-egy milliárd forintot költenek a környék rendezésére. A munkálatok - amelynek során a teljes gépészeti rendszert is kicserélik - már megkezdődtek, a műszaki átadás októberben várható. Az első lakók még az idén beköltözhetnek.

A cég a kivitelezés során helyi vállalkozásokkal kíván együttműködni. A Dália-palotában lévő 206 darab, 35 és 105 négyzetméter közötti alapterületű lakás értékesítését márciusban kezdik el. A vezérigazgató hozzátette, hogy a négyzetméterárak ,,erősen szórni fognak", de az átlagár valószínűleg 300-350 ezer forint körül lesz. Megjegyezte azt is: az építkezés befejezését az teszi lehetővé, hogy Győr a válság ellenére prosperál, új munkahelyek jönnek létre, s emiatt nagyobb a kereslet új lakásokra.

Előzmények:

Közölték: a 2006-ban elkezdett, majd két évvel később a beruházó forráshiányára hivatkozva leállított Dália Palota-projekt eredményeként kétszáznál is több, most félkész lakást adhatnak át hónapokon belül Győrben.

Dália-palota: a látványtervek és a valóság. Fotók: Kisalföld-archívum

További fél-egymilliárd forintot fordít a fővállalkozó, az OTP  Ingatlan Zrt. a környezet rendezésére, fejlesztésére, a város pedig  külön forrásokat szerepeltet kidolgozás alatt álló 2013-as  költségvetésében a környék útjainak fejlesztésére.  

Olvasóink írták

59 hozzászólás
 • 59. Gepi 2013. február 05. 22:01
  „Egyetértek Győribéka! Aki oda beköltözik számoljon az asztma és egyéb allergiagyógyszerek árával, és az orvosi költségekkel is... Vagy az aranyárért cserébe Holt-tengeri klíma lesz a Duna parton regenerálódni? És arra azért kíváncsi lennék hány év garanciát mernek vállalni ( és mire) az átadást követően :D”
 • 58. Győribéka 2013. február 05. 15:29
  „Elég jól benne vagyok Győr ingatlanos vérkeringésében! A fanyalgóknak mondom, hogy azzal mindenki nyer, hogy valaki végre rendbe hozza a környéket! 5 éve egy szégyenfoltja a városnak az a terület!

  Az, hogy Csányi Úr nem számolta át ezt a beruházást, az teljesen biztos!

  Véleményem szerint csak a nagyon pénzes, nagyon h.....éket lehet ebbe belehúzni, Ők viszont szinte kihalóban vannak. A vásárlók egyre tudatosabbak és nem nagyon szeretnének aranyáron 206 emberrel összeköltözni egy olyan tömbbe ami 5 évig állt, ázott és rohadt szét magában! Ha mégis, akkor gratulálok hozzá......

  Igaza van annak, aki azt mondja, majd a piac megmondja a véleményét, de ha havi két lakásnál több elmegy akkor nagyon meg leszek lepődve! Ebben az esetben 9-10 év lesz az értékesítés........”
 • 57. Humanista 2013. február 04. 11:47
  „Ennyi pénzből már passzívházat is csinálhatnának ! A Dunából fogadjunk, hogy nem nyernek ki hőszivattyúval energiát az épületfűtéshez és a használati meleg vízhez ! Biztos, hogy gázüzemű kazánok lesznek kéményekkel itt is mint az "elevátorházban".”
 • 56. szekelyse50 2013. január 28. 10:51
  „Így képen nagyon szép lesz.”
 • 55. Alajos 2013. január 27. 19:02
  „Hasonlókat (és még egy kicsit rosszabbakat is) hallottam én is, nem akartam elhinni. Köszönöm az infót.”
 • 54. intrepid78 2013. január 27. 15:16
  „Egyik ismerősöm annak idején annál a cégnél dolgozott akik a fűtést csinálták. Most szintén ők dolgoztak azon hogy az épületben rendbe hozzák a fűtésrendszert, ami annak idején úgy lett ott hagyva hogy a rendszert feltöltötték vízzel. Gyakorlatilag az épületben minden tönkrement és szétfagyott. Az épületben voltak kulcsrakész lakások is. Szörnyülködve hallgattam ismerősöm beszámolóját az épület állapotáról,és az abban keletkezett hatalmas anyagi kárról.”
 • 53. Alajos 2013. január 26. 16:32
  „A födémekre, falakra, tetőkre stb. ki vállal garanciát?”
 • 52. book 2013. január 26. 14:13
  „Alajos: szinte biztos hogy azért, mert így nem tudna a kivitelező garanciát vállalni rá. Az megint nem derült ki a cikkből, hogy nem működtek.”
 • 51. Alajos 2013. január 25. 22:39
  „Tisztelettel kérem Hancz Gábor Urat, szíveskedjen egy kiegészítést írni a fenti cikkhez:
  Miért kell a komplett épületgépészetet kicserélni olyan épületben, amelyikben még egyetlen percet sem működtek a berendezések? A korrekt tájékoztatás érdekében tett fáradozását előre köszönöm.”
 • 50. Valaki 2013. január 25. 18:57
  „Ez is olyan élhető lesz, mint az elevátor! :)))”
 • 49. oPTiKa 2013. január 25. 14:45
  „De legalább nem 9 méter magas szánkódombot építettek 53 millióból: http://index.hu/video/2013/01/25/szankopalya_az_alfold_mount_everestjen/”
 • 48. Tündenéne 2013. január 25. 13:05
  „38. book 2013.01.24. 21:42

  Nem, nem dől össze, távolról sem erről van szó, de voltam arra, sőt benne is :) de jobb lenne, ha valami hozzáértő írna róla valamit (U-vasakról meg ilyenekről). A jelenlegi kinézete HELYENKÉNT elég ijesztő, de hát csak kijavítják?

  Mi pl. kertes házat szeretnénk, azért sem kerülhetne szóba egy ilyen. Mindegyik típusban éltem sokáig, és hiába a jó építés, jó hely, kényelmes lakás, ha az egy társasház, akkor mindig megvan a közös=büdös érzet :D (hangeffektek, kocsizaj, egymás ölése, lépcsőházban ilyenolyan gondok, közös költség stb.)

  44. oxana 2013.01.25. 10:20

  A közös költség mindenkinek ugyanannyi, a földszinti nem mondhatja, hogy nem liftez, így nem fizet. Ilyen nincs. (Én is laktam 10 emeletesben 1. emeleten...)”
 • 47. Tündenéne 2013. január 25. 12:59
  „36. Patriot 2013.01.24. 19:41

  Igazad van, nem lenne szabad elavultnak és rossznak lennie, de ha esetleg arra jársz, vess rá egy pillantást. Én nem vagyok szakértő távolról sem, de azok közé a falak közé be nem tenném a lábam (pláne ennyiért!).”
 • 46. gab713 2013. január 25. 12:19
  „39. gldn: innen üzenem, hogy van ra jelentkezö, söt jelenleg berbe is van adva raadasul tök hivatalosan :)))))) csak gondoltam hatha valakinek most kellene hirtelen... ja es ha hiszed, ha nem, sok roppant gazdag ember keresett meg, de volt aki nem volt szimpi, igy nem lett eladva ugy 3 evvel ezelött.. azota meg jo penzt hoz a konyhara... HAJRA!”
 • 45. gonzo 2013. január 25. 11:39
  „44,oxana,jól is nézne ki,ha valaki kijelenthetné egy társasházban,hogy ő alul lakik,neki legyen kevesebb a közös költség,mert pl. nem használja a liftet.Hol húzzuk meg a határt akkor?A harmadikig még kevesebb,feljebb meg nem?Még ha belegondolva jogos is az észrevétel,kivitelezhetetlen.Akkor a tetőjavítást sem fizeti,mert hol van az ő lakása a tetőtől,mit érdekli az őt,hogy a fenti emeletek esetleg néha beáznak?

  Ezeknek a "palotáknak" egyetlen előnye van-ha ez valakinek előny,hogy közel a belváros.A panelnál annyival jobbak,hogy a modernségénél fogva kevesebb az üzemeltetési költség,meg esetleg jobb a lakás beosztása.

  De azt ugyanúgy hallod,hogy mikor húzza le a szomszéd a vécét,meg mikor öli a feleségét:)”
 • 44. oxana 2013. január 25. 10:20
  „43. Jól szóltál. Ha pl. egy alul lakó azt mondja, neki nem kell lift, nem fizeti a költségeket, akkor nem lesz lift. vagy ha már megvan, nem fizet érte és a költségek át lesznek hárítva a többiekre, akik nem fognak neki örülni és máris megy a veszekedés. A külsö területnél is lehetnek problémák, a parkolással is. Vagy a vevö kiadja a megvásárolt lakást bérletbe, de a bérlö egy idö után nem fizet, egyszerüen lelép hatalmas adósággal. Nemcsak a kiadó jár rosszul. hanem az egész közösség. Kívánom, hogy aki ott venne lakást, legyen szerencséje. Saját tapasztalatból beszélek, soha többet társasház.
  38. Valahogy nem hiszem el, hogy az OTP 5-10 év után grátis javításokat vállal át. A lakások értékesítése után biztos nem fog eltünni, hiszen a hitelt visszaszerzi minden áron. Különben nem lenne bank.”
 • 43. Bagoly11 2013. január 25. 08:12
  „Aki akarja és tudja vegye meg,lelke rajta,de nekem ha lenne ennyi pénzem akkor inkább egy családiházat ahol nincs közös költség és közösködés.”
 • 42. thermoline 2013. január 25. 05:35
  „Színes giccs gettó jó pénzért az arra alkalmasoknak:)”
 • 41. nils 2013. január 25. 00:34
  „Városrét? Zs...rét!”
 • 40. háté 2013. január 24. 23:17
  „Valamit, nagyon nem árulnak el, ahova az önkormányzat csak úgy beszáll 1-milliárddal? - ezek a helyi,-hatalom bitorlók eltitkolják az információt a Győriek, elöl!”
59 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Vilmos Uszoda - rendezvény miatt zárva szombaton

A Magyar Vilmos Uszoda 2013. január 26-án, szombaton 10 óra 30 perctől sportrendezvény miatt… Tovább olvasom