Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Csökkenteni kell a kkv-k terheit

A közép-európai egyetemek vállalkozáskutatással és oktatással foglalkozó hálózata (ERENET) a Széchenyi István Egyetem szervezésében a hazai kis- és középvállalatok (kkv) lehetséges kitörési pontjairól rendezett konferenciát.

A műhelymunka keretében a résztvevők közös nyilatkozatot fogadtak el egy új fejlesztési politikához – mondta el dr. Farkas Szilveszter, a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karának egyetemi docense, a konferencia házigazdája.

A mikro-, kis- és középvállalkozási szektor a hazai gazdasági élet meghatározó eleme. Annak működési jellemzői, versenyképessége kihat a magyar gazdaság teljesítményére, s meghatározó módon befolyásolja a foglalkoztatást. A kilencvenes évek elejétől lezajlott változások következtében a kkv-k száma folyamatosan növekedett, s jelenleg ez a szektor adja a hazai vállalkozások 99 százalékát. A kis- és középvállalkozások a magyar GDP több mint felét állítják elő, miközben a versenyszférában foglalkoztatottak több mint 70 százaléka ebben a szektorban tevékenykedik.

Az élőmunka terheinek jelentős csökkentése érdekében az adó- és járulékrendszer területén átgondolt és átfogó változtatásokat javasol az ERENET magyar tagozatának győri konferenciája. A szektor adminisztratív terheit a zárónyilatkozatban 2012 végéig legalább 25 százalékkal javasolják csökkenteni. A konferencia résztvevői szerint a vállalkozások, különösen az innovatív és versenyképes induló cégek új támogatási rendszerének ellensúlyoznia kell a kis- és középvállalatok versenyhátrányait is. A vállalkozások esélyegyenlősége tulajdoni formára, méretre és egyéb jellemzőkre tekintet nélkül valósuljon meg – fogalmazza meg az ajánlás.

Az ERENET fontosnak tartja a vállalkozói társadalom megteremtését. Ennek érdekében nagyobb mértékű támogatást tart szükségesnek a köz- és felsőoktatásban a vállalkozói kultúra erősítésére. A szerteágazó és nagyszámú kis- és középvállalati fejlesztési infrastruktúra összehangolására és tevékenységük eredményességének növelésére – megfelelő jogkörrel – javasolják a Nemzeti Kisvállalkozás-fejlesztési Ügynökség létrehozását.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élettársi nyilatkozat: az öröklést nem befolyásolja

A közjegyző előtti élettársi nyilatkozat iránt érdeklődő tíz párból kilenc meggondolta magát, amikor… Tovább olvasom