Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 21°C Még több cikk.

Csíksomlyóra indul a feltámadási jelvény

A Boldogasszony-kőnél fogadták szombaton este a Nemzeti Feltámadási Menetben érkező téti zarándokokat a belvárosi egyházközség és a Történelmi Vitézi Rend területi székkapitányságának képviselői. A feltámadási jelvényt a ménfőcsanaki hívek viszik tovább Csíksomlyóra.

Egyházi és hazafias dalok, imádság és tárogatómuzsika fogadta azokat a téti zarándokokat, akik a feltámadási jelvénnyel szombaton este érkeztek Győrbe, a Káptalandombra.

A bazilikával szemben felállított Boldogasszony-kőnél a belvárosi katolikus egyházközség és a Történelmi Vitézi Rend területi székkapitányságának képviselői várták az idén nyolcadik alkalommal megrendezett Nemzeti Feltámadási Menet résztvevőit.

A téti zarándokok a feltámadási jelvénnyel szombaton este érkeztek Győrbe. Fotó: M. M.
A téti zarándokok a feltámadási jelvénnyel szombaton este érkeztek Győrbe. Fotó: M. M.

Az eseményhez kapcsolódó ünnepi szentmisét Galavits József kanonok, városplébános mutatta be a bazilikában, ahol utána a város és a megye vezetői, valamint a civil szervezetek felkötötték szalagjaikat a feltámadási jelvényre, amit a vitézi rend küldöttsége tegnap adott át a ménfőcsanaki Szent Kereszt-egyházközség képviselőinek.

– Bartók Ferenc bencés plébános atya vezetésével az ő zarándokcsoportjuk viszi el a jelvényt Csíksomlyóra, ahol a szintén jelvénnyel érkező pécsi, budapesti és sárszentmiklósi hívekkel egy közösségben a Babba Mária-szobornál szimbolikusan összeillesztik a négy "szárnyat" – tudatta Fehér Imre, a szervező Történelmi Vitézi Rend székkapitánya.

– Ezután átadják a székely közösségek képviselőinek, majd a feltámadási menet négy ága visszafordul napnyugat felé és Csíksomlyó kegyelmével, üzenetével halad tovább, hogy Krisztus Király ünnepén, az advent előtti utolsó vasárnapon a négy ág  ismét összeérhessen Sopronban, a Kárpát-medence napnyugati pontján.

Nemzeti Feltámadási Menet. A sajátos zarándoklatot hét évvel ezelőtt szervezték meg először, a 2004. decemberi népszavazás, "a lelki Trianon" következményeként. A feltámadási menet résztvevői így szeretnék kifejezni elkötelezettségüket a keresztény erkölcsi értékrend mellett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktuális állásajánlatok Győrben

Győri kirendeltség és szolgáltató központ (ügyintézés helye: Bartók Béla út 2., telefon:… Tovább olvasom