Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Csehül áll a magyarok idegennyelv-tudása

Magyarország - A magyarok alig több mint negyede beszél csak valamilyen idegen nyelvet, míg például Luxemburgban a lakosság 95 százaléka háromnyelvű. Hazánkban legnépszerűbb az angol és a német, de sokan tanulnak oroszt, sőt, japánt és kínait is.
A nyelvtudás terén még csehül állunk, jegyezhetnénk meg stílszerűen egy nemrégiben készült Medián-felmérés adatai alapján. Eszerint – tanulási lehetőségek ide vagy oda – a 18 évnél idősebb magyar lakosság alig több mint negyede beszél csak valamilyen idegen nyelvet. Az viszont a korábbiakhoz képest jó hír, hogy hazánkban három fiatalból kettő már több nyelven kommunikál biztonsággal.

Ez az arány igazán akkor „beszédes", ha összevetjük az uniós tagállamok lakóinak nyelvismeretét szondázó, két évvel ezelőtti nemzetközi felmérés eredményeivel. Ebből kiderül: a pálma Luxemburgé, ahol a lakosság 95 százaléka három nyelven beszél, de nem maradnak le tőlük nagyon a hollandok (75 százalék) és a szlovénok (71 százalék) sem.

A Medián-kutatásban a 18 év feletti magyarok nyelvtanulását ösztönző motívumok is szerepelnek. Így a jobb állás, pozíció lehetőségét jelölték meg a legtöbben, de sokan pusztán érdeklődésből, külföldi utazásaik miatt tanulnak nyelvet, illetve szép számmal írták azt is, hogy munkahelyükön megkövetelik az idegennyelv-tudást. Érdeklődésünkre ezt jó néhány megyei nyelviskolában is visszaigazolták: miszerint korábban többen kedvtelésből, az utóbbi időben főként az elhelyezkedés, a külföldi munkavállalás lehetősége miatt tanulnak nyelvet.

A felmérés adatai és a megyeszékhelyen működő néhány megkérdezett nyelviskolában kapott információ szerint töretlenül az angol és a német a legnépszerűbb, bár az utóbbi iránti érdeklődés az elmúlt években kicsit visszaesett. Sokan választják a franciát, a spanyolt és az olaszt, de például harmadik nyelvként szép számmal tanulják az oroszt és az eszperantót is.

Mivel komoly igény jelentkezett, különös kínálattal rukkolt elő a győri Poliszolg Kft.: többek között japán-, kínai-, arabnyelv-tanfolyamot szerveznek, mégpedig külföldön. Németh Nórától, a cég illetékes munkatársától megtudtuk: Japánban tokiói, fukuokai, Kínában pekingi, sanghaji, Marokkóban rabati nyelviskolával van jól működő kapcsolatuk.

Kudarc a kötelezőből

A magyarok orosznyelv-tudásáról a Medián felmérése jelezte, hogy a több évtizedes kötelező tanítás nem bizonyult túl hatékonynak, hiszen a magyar felnőttek 3 százaléka válaszolt úgy, hogy elboldogul Puskin nyelvén.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tegez az eladó, a plakát, a szolgáltató

Magyarország – Modern gondolkodásúnak tartom magam, mégis megdöbbent az egyik telefontársaság… Tovább olvasom