Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Csak Szent Flórián maradt meg az egész házból

Hetven évvel ezelőtt, 1944. április 13-án az amerikai légierő nehézbombázói három hullámban támadták Győrt. A vagongyárra, Révfalura és környékére ledobott 386 tonna bomba több száz ártatlan civil áldozatot követelt.

A város hetven évvel ezelőtti gyászos napjára emlékezve, különös – könnyekkel és kis derűvel színezett – történetet osztott meg lapunkkal Koller Józsefné Pataky Erzsébet. A hírek, a gyakori légiriadók arra késztették Révfaluban, a Vásárhelyi Pál utcában lakókat is, hogy az esetleges bombázások idejére valamiféle biztonságos menedéket alakítsanak ki maguknak.

– Mi a szomszéd ház pincéjében készítettünk óvóhelyet. Maltert kevertem, téglát hordtam tizennyolc évesen, lázas betegen, amivel befalaztuk az ablakokat. A cölöpözés volt hátra, mikor ismét megszólaltak a szirénák, iszonyatosan erős visítással. Repülőzúgásra kaptuk fel a fejünket.

Még az utolsó cölöpöt helyeztük el apámmal, az egyre fokozódó morajt másodpercek múlva iszonyatos rázkódás, a falak omlása és az emberek sikolya váltotta fel – emlékezett Erzsi néni. – Szőnyegbombázás volt. Az utca páratlan oldalánál kezdték a Duna vonalában és így tértek rá a vagongyárra. Ez az utcasor is áldozatul esett. Az óvóhelyen tizenketten szorongtunk. Barátnőm, aki az ajtóhoz közel volt, légnyomást kapott, napokig nem tudott beszélni és nem hallott. Egy életre halláskárosult maradt. Egy nyolcéves fiú szilánkot kapott a veséjébe. Nem tudom, meddig tartott ez a pokoli állapot, de akkor úgy éreztük, soha nem lesz vége.

A hetven évvel ezelőtti győri bombázás után csak egy Szent Flórián-szobor maradt épen Koller Józsefné Erzsi néniék házából. A „túlélő
A hetven évvel ezelőtti győri bombázás után csak egy Szent Flórián-szobor maradt épen Koller Józsefné Erzsi néniék házából. A „túlélő" védőszent most a múzeum emlékkiállításán látható. Fotó: Bertleff

Mikor a borzalmakból felocsúdtak, megpróbáltak kijutni a pincéből. A kijáratot elzáró mérhetetlen mennyiségű törmelék miatt ez nagy erőfeszítésbe került.

– Kétségbeejtő és kilátástalan kép tárult elénk. Szüleim hatéves szép háza romokban hevert. Anyám szívgörcsöt kapott, apám vért hányt. Sírás, jajveszékelés szakította meg időnként a csendet. Vonítást is hallottunk valahonnan a romok alól. Kiderült, kedvenc kutyánk hangja volt. Attól kezdve, hogy kiástuk, soha nem maradt el tőlünk. Egy kedves kis epizódról is mesélnék. Ma már mosolygunk rajta, de akkor kicsit sem tűnt komikusnak – említette Koller Józsefné. – Édesanyám, mikor már jobban lett, felnézett a féltett ház romjaira, megpillantott egy még magasló, pár négyzetméternyi falrészt, benne, a fülkéjében a történtek ellenére is megingathatatlanul állt a Szent Flórián-szobor.

Megszólalt: „Flóri, Flóri, te is csak magadat tudtad megvédeni?" Meg kell említenem, hogy nagyapám önkéntes tűzoltó volt és nagy tisztelője a tűzoltók védőszentjének. Ezért mikor szüleink lebontották a régi családi házat és újat építettek, úgy gondolták, tiszteletből az új épület falában is kapjon helyet Szent Flórián.

Ahogy szavaiból kiderült, a szobor a hatvanas évek elején keramikusművész lánya ajándékaként a megyei múzeumba került. Erzsi néni hetven év után szerette volna viszontlátni, ezért kutakodva végigjárta a kiállítótermeket.

– Már nem reménykedtem, mikor az egyik kis helyiségben megpillantottam a lebombázott házunk falába „épített" Szent Flóriánt. Bevallom, izgalom és melegség öntött el, és az ifjúságom egy drámai történése pergett le újra bennem.

Erzsi néni az emlékidézés végén egy Somogyváry Gyula-könyvet vett elő, amelynek borítóján „bombaszilánk" nyoma. Az egyetlen kötet, ami könyvtárukból a bombázások után megmaradt. Szelíd mosollyal mutatta a címet, amit azóta is „üzenetként" őriz a szívében: És mégis élünk...

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új eljárás az óriásbírság ügyében

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 171,2 millió forintra bírságolta a Győr-Szol Zrt.-t 2011-ben. Tovább olvasom